Pcelarska kosnica

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
dikar
Vrhunski majstor

Pcelarska kosnica

Post by dikar »

Pre nekoliko dana mi je jedan prijatelj zatrazio da mu izradim 10 LR pcelarskih kosnica.
Na netu sam trazio planove, nesto sam nasao, ali u Americi (nesto u inch nedto u mm standardu). Ono sto me je zabunilo je da su kosnice visoke oko 1 metar, a ovaj moj prijatelj mi je rekao da trebaju biti visoke oko 30-35 cm.
Ako je neko radio ove kosnice i ima neki plan molim ga da mi se javi.

Pozdrav
Last edited by dikar on 02 May 2010 12:37, edited 1 time in total.
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

Evo ti planovi http://www.pcelinjak.hr/index.php/Kosni ... onice.html i drzi se njih a ta mjera od 1 m nije tacna za standard LR kosnice Moj punac ima 50-ak drustava koje sam juce ujutro i jutros prevezo na bagremovu pasu Mogu neke detalje da slikam i provjerim dimenzije.Sve su LR
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Hvala tishler
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

sto ljudi sto cudi.... skoro ni jedan pcelar ne koristi iste podnjace i hranilice(ima ih razlicitih) pa je najbolje da pitas prijetalja sta i kako bi njemu najbolje odgovaralo....

dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Ma imaju 4-5 tipova kosnica LR,DB, AZ i Ware-ova kosnica + neki novi model iz ove godine.
Sto se izrade tice ako stolar ima plan onda je lako, ako nema plan onda sledi premer i skiciranje neke kosnice , pa onda dolaze modifikacije vlasnika itd itd i na kraju imas kosnicu "BB" model.

Sto se visine od oko 1 metar tice to je visina sa nastavcima i jos nekih dodataka, svi modeli imaju te nastavke. Ovaj moj prijatelj trazi osnovni model ali u pravim LR standardima, a i sam nema podatke za ovaj model.
Bice da ima (a ima oko 30-40 kosnica) u razlicitim "AB,BB,BC...standardima" :)

BTW a kako se krecu cene ovih kosnica kod Vas?
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

podnjaca, hranilica. 3 nastavka i poklopac oko 50 do 60 eura ...zavisi da li podnjaca ima mrezicu ili da li je opkovan limovima itd...neofarban..i + 30 okvira..

DB,AZ ineke druge kosnice se bitno razlikuju od LR kosnica i90% pcelara radi sa LR uglavnom zbog lakseg transporta na pasu ali ima jos nekih prednosti ..vecina pcelara tvrdi da je bolji unos meda itd nevezano za nas stolare

runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Dimenzije koje mi koristimo u Palanci a mozda je i drugde tako ne znam su sirina 402mm duzina 504mm a visina 254mm. Mislim da je tako ali provericu sutra uradionici imam par komada novih. Za poklopac je visina 70mm plus 20mm za daske koje se kuju na to. Hranilica isto toliko ako je dvodelna jer se ovde tako traze. Podnjaca je isto 70mm plus 20mm nasivne letvice za leto iza zatezanje zice od gore. Ispod se kuju 4letvice 30x20 pokojima klize fijoka za ciscenje kad se tretiraju pcele. Mislim da je to to ali provericu sutra pa cu ti javiti.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

Evo ti link za dimenzije LR kosnice

http://arhiva.elitesecurity.org/t378711 ... rt-kosnice
Last edited by emcanke on 02 May 2010 21:59, edited 1 time in total.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Runer dimenzije su ti ok to je to za LR model,. Juce sam se video sa prijteljem i potrazio sam od njega dimenzije, danas mi se javio i rekao mi da je premerio kosnice i da ima 30 LR modela i da su samo 4 iste dimenzije, sve ostale su razlicite :rolleyes: , a kupljene su kao LR modeli.

Hvala svima na pomoci
Last edited by dikar on 05 May 2010 21:55, edited 1 time in total.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

A ima li ko dimenzije DB kosnice, moj brat navalio oce da drzi pcele (misli to je lako) a nikako nece ove LR jer mu je neko rekao da su ove DB mnogo lakse za pocetnike!
Post Reply