Ljudi uzmite to ovako bree
mene je prvo da kažem sa restauracijom upoznao jedan čovek starac je sada i slikar je 10 godina je živeo od toga i bruka para zarađivo ne samo što je restaurator on je i konzervator po Titovim vilama je radio
Prelazim odmah na stvar i nekomentarišem koliko je znanje potrebno (mada je bez tog nemogće)
Ako je primer dajem orman ili komoda duborez ili bez duboreza čitava ne oštećena. Odmah se izvuče procena
koliko novca bi trebalo da se takav komad tog nameštaja nov izradi od istog materijala i podpuno identično !!
To je pod prvo
Pod drugo neka je materijal recimo 1000 evra za novu izradu . jedna trećine je tvoja !
To je prvi i osnovi profil ili ti osnova , e idemo dalje ruke za izradu novog neka su 300 recimo tvoje je pola 150 jer tiga neradiš novog jel tako, A u opšte je teže raditi restauraciju nego nov komad nameštaja To je deo zbog kog je potrebno mnog živaca
To su ti dve osnovne dakle procene koje su po meni naj logičnije
Ako imaš nešto što je polomljeno ornamenti i ostalo tu nema mnogo pametovanja u stvari u svemu nema mnogo pametovanja ( radi se novo ako ne ti ima ko to radi i zna ) restauracija i tvoj rad će zavisiti koliko si dobro finiširo svoj rad i presvuko kako se to kaže staro i obuko u novo sve dodatno ako si majstor napaltićeš za još toliko koliko si sam procenio jer u taj deo ulaze živci ,vreme,majstorstvo i svoj uspeh koji niko nesme da podcenjuje. Time takođe dižeš i cenu svog zanata i majstorstva
Ima tu puno stvari a i stvari koje sam video i nesmem ni da pričam kod koga i koliko su koštale te restauracije nameštaja samo recimo orman s početak 18 veka izgleda potpuno nov !!!!!!! Å ta hoću da kažem trik je u tome baš da bude kao da je juče izrađen, e to postići sa nekim elegantnim komadima to je majstorija i znanje. A isto mora se znati šta je antiqitet a šta je samo lep komad starog nameštaja Evo čisto sumnjam da je neko od vas imo prilike da restauira neki antiqitet ja nisam i neverujem za života da bi mi to palo u ruke ,jer sam svestan koliko moraš da ostaviš muda da bi došao do neček takvog ili čak prići i upustiti se u borbu il živ il mrtav.
Lako je reći da ja znam ili može to da se restauira Ali šta posle ?????????????????????:rolleyes: Toliko Poz
Restauracija - naplata
Majstori jasno je meni da trazite kako se procenjuje koliko para uzeti za neku restauraciju ili kolika satnica da se racuna, to ne moze ovako (5 evra sat pa radi...). Potrebno je da se ude u taj posao tj da se uhodas proces kojim se radi i koliko ti je vremena potrebno da finisiras i naravno sto je namestaj stariji okiceniji duborezom i kojem stilu pripada moguce je uzeti vise para.
Za pocetak treba raditi neke jednostavnije komade namestaja, nesto za sebe prijatelje i poznanike jer pocetak je takav da si pretezno u nuli sa zaradom, pa kada se uhodas znaces proceniti kakav je namestaj odakle potice i kako ga naplatiti. a to je dugo vremena osim ako nemas nekog uz koga bi mogao da radis ili da te uvede u posao.
Za pocetak treba raditi neke jednostavnije komade namestaja, nesto za sebe prijatelje i poznanike jer pocetak je takav da si pretezno u nuli sa zaradom, pa kada se uhodas znaces proceniti kakav je namestaj odakle potice i kako ga naplatiti. a to je dugo vremena osim ako nemas nekog uz koga bi mogao da radis ili da te uvede u posao.
Nemože se ući puno u materiju u tome i jeste štos lepo ko što kolega kaže uzmi neki orman kredenac komodu od nekih prijatelja za početak i počni sve je praksa savete ovde imaš samo počni Evo prvi nađi negde komad nekog nameštaja koji samo što nije istrulio iz neke štale na nekom selu tavanu recimo ma iz pi... mate..velja wrote:Pa to prijatelju! sve si shvatio. Ja trazim savet tih sto su vec usli u tu materiju da se ja ne predjem na istim forama!
pa onda kreni kako bih ovo mogo novo ,ovo presvuko staro ovo izlakiro i tako Imaćeš dobrih saveta ovde i pustiš slike da kolegijum vidi Eto

Dva put zine , a tri put slaže