Restauracija - naplata

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
velja
Vrhunski majstor

Restauracija - naplata

Post by velja »

Molio bih kolege koje se bave restauracijom namestaja da napisu (ako nije tajna) kako formiraju cene kod restauracije namestaja. Naime, neko pogadja cenu rada fiksno + materijal koliko iznese, neko od sata, neko sve komplet. Kako vi formirate cenu?
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
srdjan983
Šegrt

Post by srdjan983 »

Kod restauracija je primarna kolicina utrosenog vremena, tj radnih sati plus normalno utroseni materijal.Podrazumeva se odredjeno iskustvo u proceni trajanja radova.
salchi-ciro
Samostalni majstor

Post by salchi-ciro »

Veljo pitanje ti je na mjestu,i mene to strasno interesuje,klasicna restauracija mi i nije problem,ali ovo malo komplikovanije me ubija,lakse odradim nego sto formiram cenu.Bas cu da pratim ovu temu da vidim mogu li sta nauciti.
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Ja se utom poslu nikako ne snalazim i uvek se zeznem u ceni pa sam odustao od tih stvari. Verovali ili ne uvek podbacim sa cenom. Ucini mi se da se to moze brze uraditi a onda se to rastegne u nedogled i ja lepo potonem. Da se to ne bi desavalo jednostavno radim druge stvari.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
trivun
Majstor početnik

Post by trivun »

Ja uglavnom radim za Dž. Posle onih ormana i stočića koji su bili tu na forumu odradio sam još nekoliko sličnih stvari sa francuskom politurom ali takođe bez para. Kada sam hteo da vidim koliko bi to koštalo kod nekog ko se profesionalno bavi time, bio sam vrlo iznenađen. Kao prvo u Nišu nisam uspeo nikog da pronađen, a na krstarici sam našao neki forum i na njemu tipa u Beogradu koji se time bavi, i kada sam stupio sa njim u kontakt, naravno rekao sam da sam potencijalna mušterija, politiranje i restauracija 2 garderobera jednog kanabea i stočića iznosilo je oko 1500 evra. Naravno to je bilo onako otprilike od do, jer nije hteo ništa konkretno da mi kaže dok ne vidi nameštaj.
Eto to je neki podatak do koga sam ja došao. Mislim da to dosta zavisi od toga ko radi. Ovaj tip sa koji sam se ja čuo radi i procenu vrednosti antikvarnog nameštaja i iz još nekih stvari iz razgovora mislim da je od neke umetničke struke. Možda neki istoričar umetnosti ili tako nešto.
Naravno njega ne interesuje to što možda taj nameštaj nema nikakvu antikvarnu vrednost. Njegov rad toliko košta pa kome se isplati nek izvoli.
Kada bih nekom ovde pomenuo trećinu te cene spomenuo bi mi i oca i majku i sve po spisku.
Ja i dalje radim džabe ali me baš interesuje kako se taj rad naplaćuje. Možda nekad ukapiram da je bolje džabe sedeti nego džabe raditi.
salchi-ciro
Samostalni majstor

Post by salchi-ciro »

Pa ja i nisam tako los,koliko sam mislio,kad procitam vase probleme.Trenutno u radionici imam klavir i pianino,na kojim se ima bas sta resturirati.Poprilicno su zapusteni.Ima vec desetak dana kako je kod mene,a jos sam na pocetku.Svaka pomoc mi znaci.
Last edited by salchi-ciro on 24 Apr 2010 20:14, edited 1 time in total.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Ja cijenu formiram ovako, izracunam koliko bi kostao taj proizvod da ga radim novog i dodam 30%! To je jedini nacin da ste u plusu jer se za restauraciju ne potrosi materijala kao za nov proizvod ali zato vremena treba 3 puta vise!!!
srdjan983
Šegrt

Post by srdjan983 »

Sad bas neznam koliko bi trazio za novi klavir, pa jos 30 %:lol:'
trivun
Majstor početnik

Post by trivun »

Ne znam šta da kažem. Možda je najrealnije odrediti cenu po radnom satu plus utrošeni materijal plus ostali troškovi. Ima tu još troškova osim uloženog materijala. Prevoz i ostale stvari. Ja iz straha da se završen komad ne ošteti sve što uradim pakujem u onu tanku paletnu foliju. E sad nije ona neznam koliko skupa ali nije ni džabe. Ali kako se uopšte kreće cena radnog sata jednog stolara? Pokušavao sam da negde nađem cenu norma časa za određene delatnosti ali nisam uspeo. Sdruge strane mislim da postoji opasnost da kada se sve to sabere i pomnoži, dobije se neka cifra koja je možda za ove naše uslove bezobrazno visoka. E sad materijalu i ostalim troškovima se ne može skinuti cena ostaje samo da pojeftini rad. Ili na sve to treba gledati tako što će čovek raći moj rad je toliko a kome se nesviđa neka traži drugog.
Čuo sam kada za nekog kažu ume da uradi ali ne ume da naplati. Izgleda da je i to zanat veći od ovog stolarskog.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Najbolja je ova poslednja metoda. Problem je u tome sto je kod nas musterija uvek skepticna po pitanju majstorovog utrosenog vremena. To ne moze da proveri i uvek mu se cini da je to premnogo vremena i da je za**ban. Osim toga, odluku da li ce nesto da restaurira ili nece donosi na osnovu toga koliko mu kaze majstor da ce to da ga kosta. Da, uvek uporedjuju sa cenom novog! TO JE VELIKA GRESKA. Restauracija se uglavnom vrsi za estetske potrebe a za upotrebne se kupi novo pa cena novog i nije neki parametar za poredjenje.
Sve u svemu, restauracija je dobra da se popune rupe izmedju dva posla ili da se covek dokaze kao znalac drugima a bogami prvenstveno sebi (moje (ne)skromno misljenje).
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Robbyn
Šegrt

Post by Robbyn »

Isti problem i kod mene :) Radio neka garažna vrata za sebe,i trebale mi posebne šarke zbog specifičnog izgleda i položaja vrata pa dao bravaru da ih uradi.Å arke me iznele skuplje od vrata! Naplaćivao po satu :lol:

Mislim da je nekih 400 din po satu neka cifra koju uzimaju neke druge zanatlije (električari).Da li je to primenljivo i za nas,ne znam ni sam...
Nicola
Zarezivač olovaka

Post by Nicola »

Pozdrav kolege. Ja se bavim restauraciom starog namestaja tj stilskog koji je u proseku star jedan vek pa i vise. Da bi se odredilo koiko ce da kosta restauracija potrebno je da se donekle poznaju stilovi u izradi namestaja, rococo, barok, luj, aldojc itd, za tim je potrebno proceniti sta je potrebno raditi na tom komadu namestaja da li je potrebno samo skinuti staru boju i malo ga "dotegnuti" ili fali nesto od dela (vrata, galerije, noge...) Svaki deo koji je jako ostecen takode se menja (zamenjuje se novim koji mora da bude potpuno isti a ne samo da lici na original) i naravno sta dolazi kao zavrsna obrada da li je to politura, pozlata, jer sve nosi svoje vreme za kvalitet. Cena restauracije nekog sekretara u solidnom stanju je oko 450 eura u polituri potrebno vreme je oko tri nedelje. nije isto uraditi restauraciju neke stare stolice iz 18 veka i stolice kupljene na pijaci, restauracija antikviteta stolice je 150 - 300 eura a stolice sa pijace kostaju 1000 dinara komad. Zato je potrebno ono pznavanje namestaja i razdvojiti restauraciju od krpljenja namestaja.
salchi-ciro
Samostalni majstor

Post by salchi-ciro »

A kako si dosao-formirao tu cenu od 450 evrici,o tom se pise.Po tvojoj prici,tvoja dnevnica je onda 20 evrici na dan a 100-130 evrici ide na materijal na taj solidni sekretar.A to da nije isto obicna ili stilska stolica toliko valjda znamo.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pa i nije neka dnevnica.
Majstor koji se bavi restauracijom spada u "jace" stolarske majstore.
20 evrica dnevno je negde oko 500 mesecno(naravno ako ima posla sve vreme), sto uopste nije neka plata za jako dobrog majstora.
trivun
Majstor početnik

Post by trivun »

Pa ispada 20 evra dnevno, ali nema tu posla sve tri nedelje po deset sati dnevno koliko koliko je obi;no vreme ya koje se računa dnevnica. Bar koliko sam ja upoznat proces politiranja traje toliko, pa i duže ali vi danas možete da pređete jednu eventualno dve ruke. E sad je pitanje koliki je komad nameštaja i koliko vremena vam je potrebno da pređete jedenu ruku. U početku možda ima i malo više posla dok se odradi skidanje starog sloja i onaj stolarski deo, ali zato u kasnijim fazama politiranja ima jedan period kada se čeka 36 sati između dve ruke. Bar po nekom receptu koji ja imam. Svodi se na to da ako imate vi možete raditi recimo tri pomenuta sekretara istovremeno., pa onda dnevnica nije 20 već 60 evra. Pa mislim da se za taj novac nikom nebi isplatilo da radi. Dnevnica jednog fizičkog radnika je 15 evra., a složite će se da bacanje šodera u mešalicu i rađenje pozlate na nekom duborezu nebi trebalo da ima istu cenu. U normalnim uslovima, a kako ovo kod nas nisu normalni uslovi onda možda i treba tako.
Post Reply