Kondezacija na prozorima...
Kondezacija na prozorima...
Jedan moj drugar je ugradio pre nekih 2 meseca nove prozore od drveta, sa duplim staklima (neko ih yzove vakuim staklima) pa ima problem nenormalno mu kondezuju, mora da drzi peskire ispod njega, jer kaze da svakog dana postavlja drugi peskir. Da li je to normalno? gledao sam svi falcovi odlicno dihtuju, ali staklo je postavljeno u okviru i pricvrsceno je lajsnama od drveta mayano je silikonom samo sa spoljne strane okvira, ali nije ravnomerno nabacen pa se skinuo.
Nikad nisam radio prozore pa mi ta oblas bas nije jasna.
Nikad nisam radio prozore pa mi ta oblas bas nije jasna.
Летети је лако научити само треба скочити и промашити земљу.
problem je u tome sto ti prijatelj nedovoljno greje prostor(tako da grejno telo nemoze da isusi vlazan vazduh u prostoriji)a ne prozor.jedino ako prozor nije dobro silikonisan spolja onda ce voda podlivati pod izopan pa ce drvo bubriti i truliti pa cak moze ispod lajsne iznutra da curi voda(proverite!!!):)
pozdrav!!!
pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Silikon je udaren samo sa spoljne strane, ali nije svuda u krug, u gornjim delovima nije.edino ako prozor nije dobro silikonisan spolja onda ce voda podlivati pod izopan pa ce drvo bubriti i truliti pa cak moze ispod lajsne iznutra da curi voda(proverite!!!)smile
pozdrav!!!
Prozor je u kuhinji, mada i svi ostali po kuci imaju isti problem. Nema Budji po coskovima koliko sam ja video.
Da li ima nekog leka, za ovaj problem?
Last edited by Arax on 05 Mar 2010 19:21, edited 1 time in total.
Летети је лако научити само треба скочити и промашити земљу.
Jedino objašnjenje je da ima mnogo APSOLUTNE vlage u prostoriji. Grejanjem se povećava količina "rastvorene" vode u vazduhu, a to ne znači da nje ima manje. Ima je ISTO. Na mestima gde se vazduh naglo hladi (spoljni zid, prozor...) naglo se smanjuje količina vlage koja se može naći u vazduhu i ona se kondenzuje. To je posledica. Uzrok je velika količina vode u vazduhu koja je rezultat isparavanja sa nekog izvora (veš koji se suši, kuhinja u kojoj se mnogo kuva, kupatilo koje nema dobru ventilaciju...). Ta isparenja negde moraju da završe: ili u zagrejanom vazduhu ili u peškiru ispod prozora.
Dali je imao isti problem pre ugradnje novih prozora ? Sigurno je da nije normalno peskirima skupljati vodu ispod prozora.
Meni nesto ukazuje da kvalitet prozora nije zadovoljavajuci!!!
"mazano je silikonom samo sa spoljne strane okvira, ali nije ravnomerno nabacen pa se skinuo " !!!
Posle dva meseca se skinuo ili skida silikon sa spoljne strane? Ako se i na ostalo obracala slicna paznja kao na silikoniranje spoljne strane...
Pogledajte na prozoru kako je reseno odvodjenje atmosferske vode , da slucajno voda ne podliva posle padavina ..., da se nisu majstori takmicili posto znam da su se neki hvalili da da im jedna pur pena stize za 13 prozora, da nisu mozda "zaboravili " da stave silikon u lajsne na " tzv. vakum " staklu, kvalitet materijala, izrade...
Meni nesto ukazuje da kvalitet prozora nije zadovoljavajuci!!!
"mazano je silikonom samo sa spoljne strane okvira, ali nije ravnomerno nabacen pa se skinuo " !!!
Posle dva meseca se skinuo ili skida silikon sa spoljne strane? Ako se i na ostalo obracala slicna paznja kao na silikoniranje spoljne strane...
Pogledajte na prozoru kako je reseno odvodjenje atmosferske vode , da slucajno voda ne podliva posle padavina ..., da se nisu majstori takmicili posto znam da su se neki hvalili da da im jedna pur pena stize za 13 prozora, da nisu mozda "zaboravili " da stave silikon u lajsne na " tzv. vakum " staklu, kvalitet materijala, izrade...
Voda je barem kako je covek napisao kondenazaciona (lepo pise "strasno mu kondenzuju").
U sustini vakum ili izo ili kako ga sve vec ne zovu staklo je i izmisljeno kako bi bil obolji izolator od klasicna dva stakla na dva rama sa vazduhom izmedju. Drugim recima unutrasnja povrsina tog stakla ne bi smela da bude hladnija nego sto je to bila on sa "obicnim" prozorima. Samim tim trebalo bi da bude manje kondenzacije, mada tu se pojavljuje jos po neki zez.
Cesto se desava da nakon ugradnje novih, i to dobrih, prozora odjednom pocne da se pojavljuje vlaga. Pri tom se vlaga pojavljuje po celoj prostoriji ne samo na staklima. To je ma koliko sasavo zvucalo posledica dobrog prozora. Naime stari prozor je duvao na sve strane, pa je promaja prirodno susila prostoriju, a novi dihtuje odlicno i vise nema promaje, tako da se sva vlaga zadrzava u njoj.
Topao vazduh moze da primi daleko vise vlage nego hladan. Kada ta vlaga iz toplog vazduha naidje na bilo kakvu hladnu povrsinu, trenutno se kondenzuje. Drugim recima, ako imate hladne zidove, montaza dobro zadihtovanih prozora ce dovesti do kondenzacije na zidovima.
Posto u ovom slucaju ima kondenzacije na staklu, a nema na zidovima, tipujem da je izo staklo lose uradjeno.
Vec to sto je silikon delimicno i lose nanet predstavlja vise nego dovoljan razlog za ozbiljnu reklamaciju.
Inace nema neke potrebe da se on nanosi i sa unutrasnje strane (nikome od nas ne pada kisa u sobi). Isto kao sto se svojevremeno staklarski kit nanosio samo sa spoljasnje strane a sa unutrasnje je postojao ili falc ili letvica. Silikon je samo zamena za staklarski kit, nista drugo.
Usput jako cesto "majstori" koriste sanitarni ili acetatni silikon za prozore, iako on uopste nije za tu namenu. Za prozore postoji poseban "silikon" koji je bas za takvu namenu, posto treba da trpi sasvim drugacije stvari od onog u kupatilu (visoke i niske temperature, izlozenost UV zracima...)
U sustini vakum ili izo ili kako ga sve vec ne zovu staklo je i izmisljeno kako bi bil obolji izolator od klasicna dva stakla na dva rama sa vazduhom izmedju. Drugim recima unutrasnja povrsina tog stakla ne bi smela da bude hladnija nego sto je to bila on sa "obicnim" prozorima. Samim tim trebalo bi da bude manje kondenzacije, mada tu se pojavljuje jos po neki zez.
Cesto se desava da nakon ugradnje novih, i to dobrih, prozora odjednom pocne da se pojavljuje vlaga. Pri tom se vlaga pojavljuje po celoj prostoriji ne samo na staklima. To je ma koliko sasavo zvucalo posledica dobrog prozora. Naime stari prozor je duvao na sve strane, pa je promaja prirodno susila prostoriju, a novi dihtuje odlicno i vise nema promaje, tako da se sva vlaga zadrzava u njoj.
Topao vazduh moze da primi daleko vise vlage nego hladan. Kada ta vlaga iz toplog vazduha naidje na bilo kakvu hladnu povrsinu, trenutno se kondenzuje. Drugim recima, ako imate hladne zidove, montaza dobro zadihtovanih prozora ce dovesti do kondenzacije na zidovima.
Posto u ovom slucaju ima kondenzacije na staklu, a nema na zidovima, tipujem da je izo staklo lose uradjeno.
Vec to sto je silikon delimicno i lose nanet predstavlja vise nego dovoljan razlog za ozbiljnu reklamaciju.
Inace nema neke potrebe da se on nanosi i sa unutrasnje strane (nikome od nas ne pada kisa u sobi). Isto kao sto se svojevremeno staklarski kit nanosio samo sa spoljasnje strane a sa unutrasnje je postojao ili falc ili letvica. Silikon je samo zamena za staklarski kit, nista drugo.
Usput jako cesto "majstori" koriste sanitarni ili acetatni silikon za prozore, iako on uopste nije za tu namenu. Za prozore postoji poseban "silikon" koji je bas za takvu namenu, posto treba da trpi sasvim drugacije stvari od onog u kupatilu (visoke i niske temperature, izlozenost UV zracima...)
Koliko je meni poznato, u prostor izmedju dva stakla bi trebalo da se ubaci neki gas koji ima svojstvo loseg provodnika toplote. Kao i prethodni, tipujem da je los prozor. Medjutim, sta uraditi i kako pomoci coveku? Da li ima sanse da se razvuce neka folija poput one za uvijanje sendvica (koja se razvlaci) i izmedju ostalog se koristi i sa pakovanje. Znaci, iskoristis tu foliju, ili ako nemas bas tu, mozda neku drugu i razvuces je preko celog prozora. Sa time pravis jos jedan sloj vazduha koji nema dodira sa unutarnjim vazduhom, i sluzi kao zona razgranicenja. Temperatura vazduha unutra bi trebala da bude nesto izmedju temperature vazduha u staklu i temperature u prostoriji. Samim tim, folija ce manje imati kondenzat. Naravno, ovo kao probu mozes uraditi na jednom prozoru, da vidis kako radi. Ako radi, znaces da je problem u lose uradjenom staklu. Druga alternativa je da provetravas prostorije, tamo gde ima dosta isparenja, kako bi sva vlaga otisla napolje i ne bi se kondezovala unutra. Takodje bilo bi pametno da imas neka grejna tela ispod prozora, ako je to ikako moguce.
Nadam se da sam nesto malo pomogao.
Nadam se da sam nesto malo pomogao.

Problem je do lose odradjenog stakla i dobrih prozora!tishler wrote:Ja mislim da je do stakla jer u aluminijskom profilu koji se postavlja izmedu dva stakla treba da se ubaci higroskopna materija(pijesak) koja sluzi za upijanje vlage i kondenzata.Ako nema te materije onda je sigurno da se pojavljuje kondenzat.
Te granule koje se stavljaju u AL lajsnu sloze da se pokupi vlaga koja se moze naci izmedju dva stakla a to ovdje nije slucaj jer je covjek napisao da se stvara kondezacija sa unutrasnje strane prozora a ne stakla!
Postoji jos jedna caka kod pravljenja termo, izo ili vakum stakla(kako ga ko zove) koju majstori cesto izbjegavaju jer nemaju masinu(a rucno je sporo i dosadno) i smatraju je nepotrebnom a to je stavljanje trake koja izoluje spoj izmedju AL lajsne i stakla gdje po pravilu ne smije da ima kontakta! Majstori stavljaju AL lajsnu direktno na staklo i zamazu "silikonom" a AL kao dobar provodnik prenosi spoljasnju temperaturu na unutrasnje staklo i ono bude najhladnija povrsina u prostoriji koja nema cirkulaciju vazduha(jer su prozori dobri) a pritom ima i isparenja koja moraju kondezovati negdje!!!
Znaci promijeni staklo, ili makar ugradi aspirator u kuhinju ali obavezno onaj koji izbacuje napolje isparenja a ne onaj sa filterima!!!
Ako ima nacina isprati proces pravljenja stakla u kojem se prije zalivanja kant strana silikonom mora AL lajsna zalijepiti za stakla sa izolacionom trakom. Inace ta traka je i glavna veza, ona daje jacinu spoju a silikon koji se stavlja okolo sluzi da isparenja ne prodru izmedju stakala i da ne dodje do magljenja unutar stakala koje se nebi moglo ocistiti zbog nepristupacnosti!