kopirka za tokarski stoj ili strug

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
goran art
Brzi dodavač alata

kopirka za tokarski stoj ili strug

Post by goran art »

bio bi zahvalan za neki nacrt ili ideju za kopir struga. kako ga napraviti il kupiti gotovi za nadogradnju postojeceg stroja. unapred hvala.
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

Predpostavljam da ti treba kopir za veliki strug.
goran art
Brzi dodavač alata

Post by goran art »

dužina obradka je 140cm. ručno je pravljen al je dobar. majstor prije mene je otišao u mirovinu s njim, a bio je izuzetan majstor. ja i nisam toliko vješt kao on tako da bi dobro došao kopir da mogu raditi po nekom šablonu. mislio sam ako ga je moguće napravit kao što je i čitav stroj, tako da bi mi je potreban dobar savjet kako to izvesti.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Okaci neku sliku da ti kolege kazu sta i kako.
markonii
Precizni šegrt

Post by markonii »

ovde negde je bio dokumenat o pravljenju komplet tog sablonskog dela za strug....procesljas malo po temama i linkovima...ako ponovo naletim na njega sacuvacu ti i poslati skicu za izrada tog sablonskog dodatka...
kako citas....tako razumes...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sam princip kopira je manje vise jednostavan, ali uvek mora da se prilagodjava konstrukcija konkretnom strugu koji posedujes.
Daklem bez slikica, salabo ti se moze pomoci (obavezno slikaj sa obe strane i sa prednje i sa zadnje).
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

Za mali strug sam napravio dosta jednostavan kopir. To je bilo davno, ni posle nekoliko decenija nebih ga menjao.
Obrađujem do 35 sm. dužine u nekom slučaju i do 65 sm. Za strugom sedim dok radim, obradke stavljam i skidam u hodu
bez zaustavljanja mašine. Prednost je što se sa ovakvim kopirom puno brže radi. Nisam siguran da bi takav vršijo poso na velikom strugu.
Ali ko zna možda bi i mogao.
goran art
Brzi dodavač alata

Post by goran art »

Hvala kolege. Svakako ču staviti slikice čim mi stroj stigne u radionu a to je za koji dan. problem mi je što nemogu ništa sa rukom jer sam prije desetak dana malo skratio prste na cirkularu pa sam na prisilnom odmoru. Tako da sad sjedim i pravim planove šta ču i kako ču. No u zadnje vreme sam se zapalio za tokarenje je sam vidio krasni detalja pa sam odmah poželio i sam da ih radim. Trenutno mi je broj 1 spiralno tokarenje. Neznam dal ih je moguče raditi na klasičnom tokarskom stroju il ču morati napravit poseban sistem. No prvo moram napravit kopir pa ču onda razmišljati o spiralnom. Svaka idea mi je dobro došla. Pozdrav pa se vidimo za koji dan.
Post Reply