Lepljenje furnira

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
nikola145
Precizni šegrt

Post by nikola145 »

Tu traku ces tesko da nadjes ako lepis neoprenskim lepkom onda komotno mozes da koristis obicnu papirnu traku za zastitu. Neoprenski lepak se skida trljanjem kada se osusi, najbolji alat za to je palac (pazi da se ne usija).
Sto se tice lakiranja preko furnira zalepljenog neostikom (ili sl lepkom) to u vecini slucajeva nije problem ako je dobro tj tanko namazan lepak i ako je komad odstojao bar jedan dan. Ako lakiras nitricem prvu ruku nemoj ni slucajno da nalivas jer on rastvara lepak i mogu da ti se pojave kisneri.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

velja wrote:Ko prodaje onu perforiranu papirnu traku za spajanje furnira. Da li se ona lepi vodom?
Ne znam o kojoj je traci rec, ali videh da Furnex (inace zastupaju Franklin International - Titebond) ima "papir za furniranje" i "fug papir", pa rekoh... mozda je to to...
Last edited by boggy on 09 Feb 2008 05:38, edited 1 time in total.
Stojkov
Precizni šegrt

Post by Stojkov »

Stojkov wrote:Ja sam pre nekoliko dana, doduše u Pančevu video baš contact cement (kao po stranim časopisima:) u pakovanju za silikonski pištolj.
Mislim da je negde oko 450 dinara.
Verovatno ga je neko konačno uvezao.
U pitanju je Titebond contact cement.
Pozdrav,
Aleksandar Stojkov
acke
Šegrt

Post by acke »

Da li sam dobro shvatio? Za furniranje je potrebno imati furnir, lepak i alatku za nanošenje lepka (i naravno podlogu). Nije potrebna presa?

Kako se precizno kroji furnir prema podlozi?

Kako se kantuje?
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

Колеге, доста тога ми је јасно из свих ваших одговора у вези фурнирања али ја бих се укључио само са једним питањем.
Где у Београду купити само фурнир ??
Претраживао сам све могуће сајтове и свуда само нуде у малопродаји фурниране плоче, медијапане итд. итд.
Некада сам фурнир куповао у "БОР ПРОМЕТУ" а те фирме сада нема у улици Војислава Илића. Шта ми саветујете ??
Ko hoće, nađe način, ko neće - nađe opravdanje
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mimex ima dosta furnira koliko sam ukacio. Negde su ispod pancevackog mosta. Sajt im je nesto tipa mimex88
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

mbole wrote:Mimex ima dosta furnira koliko sam ukacio. Negde su ispod pancevackog mosta. Sajt im je nesto tipa mimex88
Hvala "MBOLE"
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

Ацке је написао:

Kako se precizno kroji furnir prema podlozi?

Kako se kantuje?

Давно су ме једном научили мајстори који су радили неке плакаре у фирми где радим начин, како се фурнира неки комад. По њиховом сам тако пробао код куће и све је испало савршено добро.
Наиме, ни за једну површину нису кројили фурнир на меру него су остављали по 5 мм вишка. Потом су са фином троугластом турпијом ( под неким углом од 5-10 степени ) вишак фурнира ( као када одсецате скалпером ) једноставно резали одсечним покретима руке. Притом треба имати неку врсту рутине у раду. То значи не радити бојажљиво, него некако смело и рутински.
Ја сам први пут што наш народ каже "цинцулисао" и не испадне добро. Онда кажем "ма храбро напред" и испадне чист леп и раван рез.
Ђто се тиче кантовања, и оно се ради на исти начин то јест, са остављањем вишка са обе стране. Приликом кантовања треба се одлучити шта пре радити. Ја обично прво кантујем ивице па онда радим фронталне површине. У сваком случају, добро је онако ради пробе, неки непотребан комад фурнирати и стећи ту рутину у раду.
Ја нисам столар и можда нисам у праву али мени и дан данас та метода успева без проблема.
На исти начин радим и са ултрапастом.
Поздрав
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

mbole wrote:Mimex ima dosta furnira koliko sam ukacio. Negde su ispod pancevackog mosta. Sajt im je nesto tipa mimex88
pravo dole odmah ispred asfaltne baze, tu je u dzip komerc sa leve i desne str.
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

Заборавио сам, па додајем:
Један од столара уместо са троугластом турпијом резао је фурнир са старим ислуженим (помало иступљеним) делом од бонсек платне. Чак је на том делу платне направио и дршку од дрвета и обострано спојио са нитнама.
trivun
Majstor početnik

Post by trivun »

Možda neko slučajno zna gde naći furnir u Nišu ili negde u blizini. Ne mogu da verujem da u ovolikom gradu to niko ne prodaje. Nije doduše Beograd ali blizu pola miliona ljudi, pa troši valjda još neko taj furnir. Unapred hvala!
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

yetta wrote:Заборавио сам, па додајем:
Један од столара уместо са троугластом турпијом резао је фурнир са старим ислуженим (помало иступљеним) делом од бонсек платне. Чак је на том делу платне направио и дршку од дрвета и обострано спојио са нитнама.
za lepljenje a i ostalo si potpuno u pravu
u firmi gde sam nekad radio, furnir se seko sa rucno napravljenim nozem oblika srpa, i islo je bez problema (naravno niz vlakna), a lepili se sa "ureom" lepak koji se meša sa brašnom i lepi u presi pod pritiskom i pod temperaturom / ne znam kojom / nekih 5-6 min
Last edited by pajja on 13 May 2008 15:57, edited 1 time in total.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

PVA lepak postoji u varijantama za furniranje, treba ga tanko mazati a i ako procuri, prima bajc. Mislim da ga ima kod henkela i titebonda, a kod jowata sigurno (103 mu je oznaka)...
Urea se mesa sa vodom (brasno se dodaje radi ustede ali ga tako slabimo) i greje u toploj presi na 200 C
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

maricaiivica wrote:Urea se mesa sa vodom (brasno se dodaje radi ustede ali ga tako slabimo) i greje u toploj presi na 200 C
greska, na 100 C
Post Reply