Drvo-metal kombinacije (ili nazivi nekih spojeva)

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
GERSIVARIUS
Majstor početnik

Drvo-metal kombinacije (ili nazivi nekih spojeva)

Post by GERSIVARIUS »

Pozdrav braćo stolari!Da se vaš napaćeni "kolega" ne bi više blamirao,neka mi neko kaže kako se stručno zovu sledeći pojmovi stolarske veštine:

1.Spoj drvenim klinovima.

2.Spoj mužjak-ženka.(to je kada jedna daska ima kanal a druga "izbačeni"deo koji uđe u kanal)

3.Kako se zove spoj,recimo na krevetu,gde daska ulazi u rupu na drvenom stubu?(i koja je minimalna dubina za takav spoj)

... i još ovo:

1.Å ta je to federovanje?(nisam sto posto siguran da sam dobro zapamtio)

Hvala puno na razumevanju i odgovorima.
"Julije dječače,ja sam odviše star ali poslušaj što ću ti reći-kaniš li pobjediti,nikako ne smješ izgubiti!"
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

1. neznam
2. utor i pero
3. cep i rupa, neki uobicajen odnos je da cep ulazi 2/3 debljine stuba, a da je debeo 1/3 debljine daske
federovanje moze da bude mnogo stvari, u zavisnosti od konteksta.

Nego, kakve ovo veze ima sa kombinacijom drvo-metal?
GERSIVARIUS
Majstor početnik

Post by GERSIVARIUS »

Nikakve,nego ja nisam tačan.Hteo sam da pitam za neku ideju ali neznam da l je suvisla-pa sam se predomislio.I nteresovalo me je da li bi bilo pametno koristiti metalne profile kao noseće šine za bračni krevet(umesto gredica što nose podlogu dušeka).Zato sam dao takav naziv.
"Julije dječače,ja sam odviše star ali poslušaj što ću ti reći-kaniš li pobjediti,nikako ne smješ izgubiti!"
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Bukva 5x5 i 5x3.Moze i metal ali nevidim svrhu.
GERSIVARIUS
Majstor početnik

Post by GERSIVARIUS »

radmit wrote:Bukva 5x5 i 5x3.Moze i metal ali nevidim svrhu.
Pa kao,jeftinije je od drveta,nema opasnosti dal ima vlage,nema nikakve obrade(sem farbanja)jedna središnja sa petom nogicom da zameni srednju dužinsku dasku...i tako.učinilo mi se jednostavnije i jeftinije.Ali možda i nije.
GERSIVARIUS
Majstor početnik

Post by GERSIVARIUS »

Bole,mislim na spoj kada se,recimo dve daske spoje pod uglom od 90 stepeni pa se u obe ubuše naspramne rupe bušilicom i spoje drvenim stolarkim klinovima i lepkom.Takođe prisetio sam se,da mi je neko pričao za federovanje da je to spoj kada se na obe daske celom dužinom napravi kanal frezerom(sa odgovarajućim nožem),namažu se oba lepkom i ubaci se odgovarajuće dugačka "šina"(nisam mogao da nađem drugi izraz)izrezana od 5mm šper-ploče.Je li to federovanje?
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Ovako sam ja učio nemački kad sam imao 5 godina (lako mi je da se pravim pametan posle bitke) :

miš-maus
kuća-haus
pero-feder (i na engleskom se pero kaže feder; malo fonetski doterano, ali to je to)
koža-leder

Feder=pero => federovanje = perovanje ;)
Kod nas se ta veza zove utor-pero ili pero-utor (kome šta više odgovara) :)
GERSIVARIUS
Majstor početnik

Post by GERSIVARIUS »

Hvala Bole.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

GERSIVARIUS wrote:Hvala Bole.
Umalo :)
Fagus Silvatica
Precizni šegrt

Post by Fagus Silvatica »

spoj koji spominje GERSIVARIUS se zove veza sa umetnutom letvicom,koja može biti od špera,ili još bolje od istog materijala koji se sastavlja...to je u suštini tupi,tj. ravni spoj između dve daske,samo što se letvice ubacuju u napravljeni kanal radi nivelacije i ujedno se povećava površina lepljenja i spoj je čvršći...
GERSIVARIUS
Majstor početnik

Post by GERSIVARIUS »

Fagus hvala ti na objašnjenju.Metabo izvini,prvi deo komunikacije bio je sa Mboletom(žena kaže da je ispravno i Mboletom i Mbolom al je prvo lepše)pa sam po inerciji napisao "fala Bole".
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ma ne boli me nista :), a i ja ne bolim nekoga :) (mada... trebalo bi pitati moju gospodju :))
Daklem boletom (ili mboletom) je sasvim OK.

Jos uvek nisam bas siguran da li pod klin podrazumevas drvene tiplove (recimo precnika 8 ili 10mm) ili na jedan cep nekog pravougaonog preseka (ili zaobljeni pravougaonik).
Ovo prvo se zove tiplovanje odnosno spoj tiplovima, a ovo drugo je slepi cep i rupa
GERSIVARIUS
Majstor početnik

Post by GERSIVARIUS »

mbole wrote:Ma ne boli me nista :), a i ja ne bolim nekoga :) (mada... trebalo bi pitati moju gospodju :))
Daklem boletom (ili mboletom) je sasvim OK.

Jos uvek nisam bas siguran da li pod klin podrazumevas drvene tiplove (recimo precnika 8 ili 10mm) ili na jedan cep nekog pravougaonog preseka (ili zaobljeni pravougaonik).
Ovo prvo se zove tiplovanje odnosno spoj tiplovima, a ovo drugo je slepi cep i rupa
Ovo prvo je u pitanju.Puno ti hvala na strpljenju i prosleđenom znaju.
Post Reply