elektricna glodalica einhell E-OF 1200

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
ghoustdog
Brzi dodavač alata

Post by ghoustdog »

metabo wrote:Reč je o GLODALICI.
pa ja sam na pocetku - kad sam otvorio ovu temu postavio najprostije pitanje pomoc oko ovog alata.
dobio sam odgovor da o ovom alatu postoji dosta stvari(postova) koje su napisane na forumu zasta sam se i zahvalio.
nije mi namera da nekog vredjam(pogotovo svojim neznanjem) zato sam lepo i pitao.
resili smo pitanje da je jeftin alat los ali ako je vec u necijem posedu dajte barem nesto sto ovim alatom(a iz vaseg iskustva)mogu da uradim i napravim a da nemoram da ga bacim ili poklonim nekome (koji ce opet doci ovde i daviti istim pitanjem).
i kao sto si rekao da za ovu pricu postoji mesto na ovom forumu - izvinjavam se jos jedanput svima.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ma nema nikakve potrebe za izvinjavanjem.
Pitas, ko nesto zna o tome odgovori. Jeste, tema je prezvakana 1001 put, ali nije nista cudno da neko ko je tek dosao na forum ne zna da to vec postoji.
Za sta mozes da je upotrebis? Iskreno receno nisam bas siguran. U principu poslovi koji se rade glodalicom zahtevaju preciznost. Jedan od problema koje imaju jeftini alati je sto su neprecizni. Krenes da radis zleb, a on umesto da bude prav, malo "vrlja". Pola milimetra uopste ne deluje mnogo, ali kad pogledas zleb koji bezi levo-desno pola milimetra to se vidi. Ako ti to nije bitno, onda je to OK alat za taj posao. Juce sam pogledao par glodalica u Metrou (jedan B&D, jedan Enhel i trece bese neki... ne mogu da se setim). Sve su imale podosta "mrdanja" cak i kad su blokirane na neku dubinu, a kad nisu to je bilo ocajno.
Drugi problem koji imaju je kilava izrada. OK, tu vazi pravilo: kolko para tolko muzike. Crci ce ranije ili kasnije, svaki alat. Posto nisi profesionalac, pa ti nije bitno sto ce posao stajati, to moze da se proguta. Da li se isplati vise kupiti 5 jeftinih ili jedan skup alat, posmatrajuci samo ovaj parametar, to je stvar ciste srece. Sa alatom niske cene nikad ne znas na cemu si. Moze da radi 3 godine, ali je u principu veca verovatnoca da ce crci nakon nedelju dana.
Treci i najveci problem je sto kod pojedinih alata, ta kilavost izrade moze da bude opasna. Ako vidis da ti glodalo "baca" bolje bukvalno baci tu glodalicu, nego da na kraju ti moras na "servis" (ili da nosis na dusi nekoga kome si je "udao").
ghoustdog
Brzi dodavač alata

Post by ghoustdog »

za sve sto si rekao tj napisao u potpunosti se slazem sa tobom,zato sam i pitao sta je najbolje raditi sa njom ako se neko nebavi profesionalno ,jer nekako mi se ucinilo?da je glodalica kada je pricvrscena ispod stola nekako sigurnija sto se tice onoga sto radi sa njom,pri tom mislim na razne dodatke koje je sprecavaju da ako i izleti iz masine zaustavi u materijalu a ne u meni.
mozda i gresim ali zato i postoji ovaj forum - da se rese neka pitanja i pomogne na najbezbolniji nacin nekome ko se nerazume u ove alate i sam rad na njoj.
i jos jedanput bih pohvalio sve ucesnike ovog foruma na dobrim i kvalitetnim temama-postovima jer bez ovakvih tema sta bih radili ljudi kao ja (koji nemaju pojma tj bave se ovim iz nekog hobija) sa nekim alatom koji imam a neznam ni zasta sluzi a jos manje zasta se koristi.

pozdrav svima
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Gde ce glodalo da izleti, je stvar ciste (ne)srece. Moze da odleti od tebe, ali moze i ka tebi. Naravno gosn Marfi kaze da ces bas u trenutku kad ono namerava da zvekne, nabiti nos iznad njega ne bi li video sta se to "cudno cuje".
milan_carpenter
Majstor početnik

Post by milan_carpenter »

Neznam ja koristim Porter Cable 694. Jednom mi je trebao hitno fen da suzim neke stvari brzo kupio taj einhel i nije osusio ni dvoje vrata za furniranje rikno. OK izvinite ako davim. Nego bre kako da postavim ovde neke PDF projekte sto sam doneo iz Amerike da drustvo koristi to jer ih nesvatam kao konkurenciju nego prijatelje. Hvala unapred.
" BOG TI SUDI PRE NEGO STO I POMISLIS "
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ovde ne moze da se postavi pdf (ustvari ne moze nista osim slika, takvo je ogranicenje ove verzije foruma).
Mozes ili da ga postavis na neki data sharing servis (imas recimo od free servisa 4shared), pa da ovde postavis link.
Ili se javi na PP/email nekom od admina, pa cemo videti da to mi negde postavimo.
milan_carpenter
Majstor početnik

Post by milan_carpenter »

mbole hvala. mogu i sliku nema problema. Mnogo hvala.
" BOG TI SUDI PRE NEGO STO I POMISLIS "
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

milan_carpenter wrote:Neznam ja koristim Porter Cable 694.
Milane jeli rade Porter Cable i na 220V, ako ga rade moze li se kupiti ovde na balkanu.

Pozdrav
Post Reply