Kada se prave paneli?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
GERSIVARIUS
Majstor početnik

Kada se prave paneli?

Post by GERSIVARIUS »

CENJENA BRAĆO STOLARI: KONAČNO JE NESRETNI DODAVAČ ALATA GERSIVARIUS(TO JEST JA)SAVLADAO OSNOVNO KORIÅ ĆENJE OVOG GENIJALNOG SAJTA(BAR SE NADAM DA JESAM INAČE ĆE ME ADMINISTRATORI NOGIRATI).PRE IZVESNOG VREMENA SAM OD DUGOGODIÅ NJEG STOLARA ČUO DA AKO JE DRVO STARO I TOTALNO SUVO,NEMA POTREBE DA SE SEČE UZDUŽNO I LEPI VEĆ DA JE MOGUĆE SAMO OČISTIT I PROVUĆI KROZ DIHT DASKE I KAO TAKVE IH CELE SEĆI NA ŽELJENU DUŽINU SKLAPATI RECIMO VIJCIMA ILI DRVENIM KLINOVIMA.MOLIO BIH DA MI NEKO KAŽE SVOJE MIÅ LJENJE O OVOME KAO I O LEPLJENJU NA SLEPO(ČELO NA ČELO)I KOJI JE LEPAK ZA DRVO NAJBOLJI ZA NAMEÅ TAJ.ŽIVELI STOLARI!
"Julije dječače,ja sam odviše star ali poslušaj što ću ti reći-kaniš li pobjediti,nikako ne smješ izgubiti!"
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

CENJENA BRAĆO STOLARI: KONAČNO JE NESRETNI DODAVAČ ALATA GERSIVARIUS(TO JEST JA)SAVLADAO OSNOVNO KORIÅ ĆENJE OVOG GENIJALNOG SAJTA
Još kada bi počeo da pišeš malim slovima daleko bi dogurao :) . Velika slova se koriste kada se nešto NAGLAÅ AVA ili kada se VIČE. Molim te drži se ove preporuke jer SVA VELIKA SLOVA NIČEMU NE VODE jer ovde svi dobro čuju.

Sad odgovor na pitanje.
Ukoliko je potrebna ploča ćirine veće od 10-ak cm OBAVEZNO se lepe daske i to sa godovima koji se slažu naizmenično, zbog potiranja sila. Drvo diše i menja vlažnost za sve vreme trajanja nameštaja... Samim tim se i deformiše i te sile deformacije je potrebno anulirati.

Za čeono lepljenje dasaka koristi bilo koji lepak za drvo. Današnja tehnologija je takva da spoj na mestu lepljenja sigurno neće popustiti (ukoliko je pravilno odrađen) pre drvene okoline. Vodi računa da li je spoj izložen vlazi, pa prema tome izaberi i lepak.

Ovo sa sklapanjem vijcima i klinovima mi nije najjasnije na koje i kakve spojeve misliš.
GERSIVARIUS
Majstor početnik

Post by GERSIVARIUS »

Hvala na odgovoru i evo već koristim isključivo mala slova.Voleo bih kada bi mi neko odgovorio da li ja dobro kapiram jedno a to je sledeće:da li se zadnji sloj laka tretira polirkom sa vunenim jastučićem ili sam ja to nešto sanjao?I još:da li svaki sloj laka zahteva i sloj podloge?Sve ove pojedinosti sa završnom obradom me,moram priznati pomalo plaše.
"Julije dječače,ja sam odviše star ali poslušaj što ću ti reći-kaniš li pobjediti,nikako ne smješ izgubiti!"
grunf21
Precizni šegrt

Post by grunf21 »

Nesto mi nije jasno? Sta znaci naizmenicno slaganje godova? Zar ne bi trebalo da na vidljivoj povrsini svi budu u istom pravcu?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

U zavisnosti od toga kakav je lak, mozes (ali i ne moras) da poliras zavrsni sloj.
Ako je lak fino nanet, nema truncica od prasine, nema ni potrebe za poliranjem.

Drugo, ne polira se vunenim jastucicem. Polira se sundjerom i odgovarajucom polir pastom (eventualno pre toga moze da ide neka jako fina smirgla tipa 1200, 1500 pa na vise). Vuneno jastuce sluzi za izvlacenje finalnog sjaja kada je nanet vosak.

Poliranje mozes da radis samo na laku koji je potpuno otvrdnuo. Drugim recima sacekaj bar nedelju dana od nanosenja poslednjeg sloja.

Podloga ide samo pre prvog sloja (na golo drvo, odnosno posle impregnacije ako je koristis). Izmedju slojeva laka ide samo blago brusenje. Procitaj upustvo na kutiji laka, tamo sve pise.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

grunf21 wrote:Nesto mi nije jasno? Sta znaci naizmenicno slaganje godova? Zar ne bi trebalo da na vidljivoj povrsini svi budu u istom pravcu?
Misli na naizmenicno kad gledas plocu s boka. Tako da "polumesec" koji prave godovi jednom ide ispupcenom stranom na dole, pa onda na gore, pa na dole... Na taj nacin potires savijanje pojedinih dasaka usled primanja/otpustanja vlage. Ako su svi na jednu stranu, onda ces dobiti veliku krivinu. Ovako dobijes talasice.
GERSIVARIUS
Majstor početnik

Post by GERSIVARIUS »

Da li je praksa da se komunikacija obavlja samo na relaciji korisnik-administrator ili je o.k. da i korisnici međusobno komuniciraju na bilo koju otvorenu temu(pošto je moje iskustvo vezano za postavljanje pitanja na koja su odgovore davali samo Mbole i Metabo).A sada opet par pitanja(nadam se da će doći dan kada ću i ja moći da pomognem nekom odgovorima i korisnim praktičnim savetima kao vi meni).1.Postoji li bajc koji menja drvo u mahagoni boju i da li i (kupovni)bajčevi postoje u različitim bazama?2.Koji bajc je najbolji i u kojoj bazi?3.Da li je o.k. koristiti nosač brusnog papira na običnoj brusilici za gruba šmirglanja(36,40,60,80 granulacija br.papira)?4.Da li i polir mašima predviđena za rad sa brusnim papirom(postavljam mnogo pitanja u vezi polirke jer se razmišljam da je kupim a neznam gotovo ništa o njoj)?5.Kakva je to ekscentrična brusilica?Moram da častim pošto sam upravo napredovao u Brzog dodavača alata.
petras
Šegrt

Post by petras »

Gersi...,iz mog iskustva,najjeftinija polirka einhell sa regulacijom broja obrtaja 1000-3000 sasvim dobro odradjuje posao.Moze da radi i sa brusnim papirom,i bolje je resenje za gruba smirglanja nego obicna brusilica zbog manjeg broja obrtaja,te lakse kontrole pri radu.Mahagonij bajc imas u razlicitim bazama,kao i sve druge,baze mogu biti nitro,vodeni,PU,uljani.Kao i univerzalni.
kam taj rock n roll
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

GERSIVARIUS wrote:Da li je praksa da se komunikacija obavlja samo na relaciji korisnik-administrator ili je o.k. da i korisnici međusobno komuniciraju na bilo koju otvorenu temu(pošto je moje iskustvo vezano za postavljanje pitanja na koja su odgovore davali samo Mbole i Metabo)
Naravno da je komunikacija između korisnika uvek dobro došla. Ponekada administratori, zbog ponavljanja istih pitanja, mogu da daju i nepotpun odgovor, a to svakako nije ni želja ni cilj. Kada neki član postavi pitanje, on očekuje i brz i kvalitetan odgovor. Administratori odgovaraju u granicama svog znanja i ti odgovori su uglavnom jako brzi. Svaka diskusija je dobro došla i prostora za odgovore ima dovoljno za sve.
GERSIVARIUS
Majstor početnik

Post by GERSIVARIUS »

Petras,hvala na odgovoru.Znas li gde u Beogradu da pazarim polirku koju si pomenuo i šta misliš o spalanju dve ploče(puno drvo)pod 90 stepeni i drvenog stuba na sledeći način:da glodalicom skinem materijala na jednom ćošku stuba,dovoljno da knap stanu dve daske pod 90 stepeni i onda sa unutrašnje strane sve učvrsti metalnom vinklom(izraz za koji ja znam,u pitanju je parče čelika savijeno pod 90 stepeni sa 8 rupa za vijke) i vijcima.Znam da sam pretenciozan za početnika al šta ću kada sam blesav i nestrpljiv.
petras
Šegrt

Post by petras »

Ja sam iz kostolaca.woby house ako jos rade.kod autobuske ima einhell,made je dobar matrix mozda je i bolji.Cene za polirke su 5-6000 din.A ta konstrukcija zavisi od gabarita komada.Ako imas glodalicu sasvim je dovoljna za izradu dobrog stolarskog spoja,tako da ti vinkli nisu potrebni.Precizna izrada spojeva .lepak stege,to je spajanje drveta.Ima mnogo nacina da se spoj odradi dobro ali mora da zadovolji pored cvrstine i estetiku.Ako ti ide engleskihttp://www.craftsmanspace.com/ evo link za odlican sajt.A ima jos.Srecno, i oprezno sa alatima.
kam taj rock n roll
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

GERSIVARIUS wrote:1.Postoji li bajc koji menja drvo u mahagoni boju i da li i (kupovni)bajčevi postoje u različitim bazama?
2.Koji bajc je najbolji i u kojoj bazi?
3.Da li je o.k. koristiti nosač brusnog papira na običnoj brusilici za gruba šmirglanja(36,40,60,80 granulacija br.papira)?
4.Da li i polir mašima predviđena za rad sa brusnim papirom(postavljam mnogo pitanja u vezi polirke jer se razmišljam da je kupim a neznam gotovo ništa o njoj)?
5.Kakva je to ekscentrična brusilica?Moram da častim pošto sam upravo napredovao u Brzog dodavača alata.
Uh, razdvoj malo redove to jest pitanja, mnogo je necitko ovako
1. Postoji, ali generalno pravilo sa bilo kojim bajcom je da moras da probas, posto neces dobiti istu boju ako bajcom predjes camovinu i ako istim tim bajcom predjes bukovinu (ili hrastovinu ili ...)
2. Nema najboljega, svaki ima neku svoju manu ili prednost (da ima najboljeg ostali ne bi postojali).
3. Ovo ne razumem. Sta je "nosac brusnog papira"? I sta je "obicna" brusilica?
4. Kako koja. Neke jesu, a neke nisu.
5. Ekscentar brusilica podseca na vibracionu, ali ima i slobodu da se ploca "mrda" u svim pravcima, ili je jos nesto forsirano okrece. Drugim recima pored toga sto se ploca mrda u malim krugovima kao kod vibracione, istovremeno se i cela ploca okrece oko svoje ose praveci neke "cudne" pookrete. Trik je u tome da ljudsko oko jako tesko zapaza nepravilne iprepletane oblike, a jako lako ponovljene pravilne. Usled toga povrsina obradjena ekscentar brusilicom (ili random-orbit u engleskoj terminologiji) izgleda mnogo finije od one obradjene vibracionom. Pogledaj http://www.stolarskaradionica.com/stola ... cija=citaj
grunf21
Precizni šegrt

Post by grunf21 »

metabo wrote:Ukoliko je potrebna ploča ćirine veće od 10-ak cm OBAVEZNO se lepe daske i to sa godovima koji se slažu naizmenično, zbog potiranja sila.
1. Koja je idealna sirina dascica? Meni npr odgovaraju sirine 80 mm ili 160 mm zbog lakse obrade rucnim el. rendlom (1 ili 2 prolaza).

2. Koliko dugacke smeju da budu te dascice ili to nema veze pa mogu da budu i 2m?

3. Da li se slazu daske onolike duzine kolika nam je ploca potrebne ili je bolje slagati vise manjih koje su smaknute jedna u odnosu na drugu, poput postavljanja laminata?

Ono sto zelim da dobijem su ploce sirine od 30 do 60 cm i raznih visina, kao oni slovenacki elementi kojih ima u Merkuru, Lesnini... od kojih bi kasnije sebi pravio namestaj. Prilikom kupovine dasaka moguce je da ih iseku pa npr da li da uzimam colovne daske sirine 8cm, 16cm ili...

metabo wrote:Današnja tehnologija je takva da spoj na mestu lepljenja sigurno neće popustiti (ukoliko je pravilno odrađen) pre drvene okoline.
Licno sam eksperimentisao i uverio se u to. Lepio dasku 1 i dasku 2 i stavio ih u mengele i cekicem udarao kako bi ih odlepio, puklo je drvo a ne spoj! Pokusam ponovo da odlepim parce daske 2 koje je ostalo zalepljeno na dasku 1 , pukla je i daska 1 a ne spoj!
Bio sam skeptican da ce dobro drzati bez tiple , pera ili nekog drugog spoja ali eto uverio sam se!!!:o
Last edited by grunf21 on 27 Oct 2009 10:16, edited 1 time in total.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Koja je idealna sirina dascica? Meni npr odgovaraju sirine 80 mm ili 160 mm zbog lakse obrade
Idealne širine nema, ali ima maksimalne koja ne bi trebalo da prelazi 120mm kod mekših vrsta drveta. 160mm ti nikako ne bih preporučio. Donja granica može da bude i 40mm i niko ti ništa neće reći protiv. Važno je da spoj i vizuelno lepo izgleda.
2. Koliko dugacke smeju da budu te dascice ili to nema veze pa mogu da budu i 2m?
Dužine nema veze. Važan je raspored godova i sila koje treba da se potiru. Ukoliko imaš prostora i stega možeš praviti panele 5000 x 2000 :)
3. Da li se slazu daske onolike duzine kolika nam je ploca potrebne ili je bolje slagati vise manjih koje su smaknute jedna u odnosu na drugu, poput postavljanja laminata?
Slaži daske koje imaš, ali uvek pazi na potiranje sila deformacija! Smaknuto ili ne, to nije bitno. Samo treba da znaš da je "nastavljanje" dasaka prilično problematično ukoliko nemaš odgovarajuće "češalj" glodalo. Ređanje popreko je sasvim druga priča i nju može svaki amater da odradi relativno kvalitetno. Uostalom, probaj pa vidi. Ja sam probao i nisam baš bio zadovoljan tim "uzdužnim" spajanjem čamovine. Spojevi su se baš videli iz aviona.
Ono sto zelim da dobijem su ploce sirine od 30 do 60 cm i raznih visina, kao oni slovenacki elementi kojih ima u Merkuru, Lesnini... od kojih bi kasnije sebi pravio namestaj.
Čamovina je vrlo specifična. Ukoliko praviš samo sebi lično nameštaj razmisli da li ti se isplati zevzečenje sa pravljenjem dasaka. Smola vrlo brzo prlja noževe i ako nemaš rešen sistem za čišćenje (skupa hemija) to može biti vrlo skupa igra koja se na kraju približi ceni gotovih dasaka.
Bio sam skeptican da ce dobro drzati bez tiple , pera ili nekog drugog spoja ali eto uverio sam se!!!
O tome smo više puta pričali: svi ti "dodaci" samo služe da se daske lakše precizno spoje, a ne da pojačaju spoj. Ipak, dok ja to ne vidim svojim očima NE VERUJEM :cool:
grunf21
Precizni šegrt

Post by grunf21 »

metabo wrote:Smola vrlo brzo prlja noževe i ako nemaš rešen sistem za čišćenje (skupa hemija) to može biti vrlo skupa igra koja se na kraju približi ceni gotovih dasaka.
Mozes li mi malo vise reci o ovome? Koja sredstva? Sta ciste-nozeve? Renda tj abrihtera, pretpostavljam da cirkularu ne smeta?
Nije da nisam nailazio na smolu ali nisam znao da je toliki problem, sa druge strane jako sam zadovoljan kako izgleda i mnogo vise mi se isplati, cak i 4 puta je jeftinije a i lepse je kad se samostalno odradi.
Ako je camovina problem, pretpostavljam da tvrdje drvo nije problem, npr parena bukva je duplo skuplja od camovine ali je parena i 8% vlage, tako bar kazu, spremna odmah za obradu i duplo jeftinija od gotovih slovenackih (camovih) panela ali ipak je bukva.
Za sada bih pravio za svoje potrebe ali verovatno bih odradio i nesto za prodaju kako bih isfinansirao neki alat materijal ili sl.
Ne bih se bavio strogo profesionalno, ali nisam ni od onih koji bi jednom godisnje napravili policu za saksiju. Negde sam procitao Nije samo crno ili belo vec postoji i sivo, e ja sam taj sivi. :)
Post Reply