Izgleda da smo pisali u isto vrijeme;) Glodala sam kupio (neka garniturica sa10-tak glodala) i bili su jako jeftini nekih 40KM sto mi je malo i sumnjivo bilo, sad sam na poslu a stblo je koliko se sjecam duzine nekih 30mm. Da li su kod svih glodala stabla dugacka 30mm i da li je to neki standard?mbole wrote:Taj razmak koji postoji u nultom polozaju je tu, posto postoje glodala razlicitih duzina.
Recimo ako bi proizvodjac skratio taj razmak, onda glodalo kome je radni deo dug 5cm uopste ne bi mogao dovoljno da spustis, to jest da uvuces na recimo dubinu glodanja od 2mm.
E sad, bice da si stavio neko bas malo glodalo, posto si izgubio nesto manje od 1cm vertikalnog hoda (ploca ti je debela 1cm, a ona koju si skinuo je verovatno imala oko 2-3mm, znaci skratio si hod glodalice za oko 7-8mm).
Sto se tice postavljanja glodala u u glavu, neko pravilo je da se gurne do kraja i onda povuce nazad za oko milimetar do dva (NE VISE OD TOGA, znaci nikako za centimetar). Na taj nacin se lakse vadi iz glave kada ga otpustas, posto mozes da ga gurnes ka glavi i na taj nacin otpustis iz stezne caure.
Postoji i mogucnost da imas neko glodalo sa jako malim stablom (gde se sve stedi...) Normalna duzina stabla treba da je oko 30-35mm.
elektricna glodalica einhell E-OF 1200
Krecu se tu negde od 30 do 35 (mozda ima i vecih, ali ovo je uobicajeno). Znaci to je: ukupna duzina glodala minus duzina radnog dela.
Te garniturice znam kako izgledaju. Radni deo glodala je u sustini dosta kratak, pa kad oduzmes jos 7mm od ionako malog glodala... No kolko para toliko i muzike.
Ili kupuj glodala sa duzim radnim delom, ili ti preostaje je da pravis novu plocu. Ne znam od cega je ta koju si pravio, ali ako je napravis od metala, bice sasvim dovoljno 3-4mm debljine. Jeste malo teze za obradu, ali mozda mogu to da ti iseku i na stovaristu (neko cini mi se pomenu da Jeep komerc to radi).
Ah, sad sam ukapirao da si iz Bosne (cena u KM), tako da ti Jeep komerc nista ne znaci.
Te garniturice znam kako izgledaju. Radni deo glodala je u sustini dosta kratak, pa kad oduzmes jos 7mm od ionako malog glodala... No kolko para toliko i muzike.
Ili kupuj glodala sa duzim radnim delom, ili ti preostaje je da pravis novu plocu. Ne znam od cega je ta koju si pravio, ali ako je napravis od metala, bice sasvim dovoljno 3-4mm debljine. Jeste malo teze za obradu, ali mozda mogu to da ti iseku i na stovaristu (neko cini mi se pomenu da Jeep komerc to radi).
Ah, sad sam ukapirao da si iz Bosne (cena u KM), tako da ti Jeep komerc nista ne znaci.
Last edited by mbole on 13 Oct 2009 12:18, edited 1 time in total.
Nego kad pomenuh KM, pre par godina, vozimo se ja i kolega kroz Bosnu, i nameracili se na jagnjetinu.
Stoji pored puta tabla: "Jagnjetina 15KM"
Ih, reko, vidi sto je poslovan svet, najavljuje se 15 kilometara unapred. Ajde, pazi da ne promasimo.
Vozimo se mi malo kad ono opet tabla "Jagnjetina 20KM"
???
Nije valjda ta jagnjetina toliko sveza da je pocela da bezi?
Eh, na kraju smo ukapirali da KM nije kilometar nego Konvertibilna Marka...
Ih, reko, vidi sto je poslovan svet, najavljuje se 15 kilometara unapred. Ajde, pazi da ne promasimo.
???

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAmbole wrote:Nego kad pomenuh KM, pre par godina, vozimo se ja i kolega kroz Bosnu, i nameracili se na jagnjetinu.
???

Ovo me je dobro nasmijalo, dobro je da ste valutu skontali mogli ste i gladni ostati

- milan_carpenter
- Majstor početnik
Za drugara koji je dobio na poklon glodalicu te marke moj tii je savet ako planiras da se bavis poluprofesionalno prvo je odnesi kod viklera (elektricara) da premota i rotor i stator posto to sto pise na nalepnici za snagu u W tacno je kao sto je tacno da sam ja predsednik amerike. jer ce se desiti Marfijev zakon kad netreba tad ce se pregrejati i pregoreti. einhell to je hobi konbinacija.
" BOG TI SUDI PRE NEGO STO I POMISLIS "
Ne znam koliko košta viklovanje, ali i ono može biti skuplje od celog poklona. Kada je meni crko hamer navedene marke, viklovanje je bilo po ceni skoro kao nova bušilica. Sad, koliko je kvalitetniji ovaj alat u novom ruhu niko nema da se javi sa iskustvima.Za drugara koji je dobio na poklon glodalicu te marke
Ja licno mislim da je prednost ovoga alata kao Einhell i sl. grupa amaterskih alata kad se pokvare to s"to ne moras da ih vinklujes i popravjlas jednostavni ih stavis u podrum i kupis nov. Licno mislim da ovaj frezer je nije tako los. Zuta serija im je bila slaba -moj frezer sam kupio pre tri godine i jos radi (-napomena ne koristim je svaki dan i ja sam hobista kao i 50-70% forumasa) pre 3 meseca sam napravio isti onaj lift sa videa i bas sam iskoristio to sto je c'oskast takogje sam izvadio prednji uranjauci deo koji po meni je suvasan ako je stavljte ispod stola i koristite lift sa videa. Za uranjanje koristim Raider od 1050w i on dobro radi (inace veoma slici Einhellu i Womaxu).
Jedna srtvar me stvarno nervira c'ovek pita za Einhell a odmah mu se nudi Bleck & Decker,Makita i sl. Ako mozete dajte mu odgovor za tu masinu ako ne nista. Svi znamo da je najbolji Festool , Makita, Bosh Hitachi i sl ovo sam video skoro na svakoj forumaskoj temi. Ne znam kojem se hobisti isplati kupiti alat od nekoliko stotine EUR-a(nekad se i profesionalcu ne isplati) za 10-30 radnih sati godisnje.
E sad kad se kupuje ova jeftina klasa svkako je treba dooobro pregledati da se nebi desila neka nesreca, a ako se pokvari cak i Einhell ima garanciju. Na kraju usporedba Einhel i Bleck&Decker licno mislim da je razlika u ceni i nesto boljoj zavrsnoj obradi obe firme svake godine menjaju boje plastike i kazu e sad ova je boja profi klasa. Iz licnog iskustva Vam kazem ne daj boze da Vam se Bleck&Decker pokvari opravka kod ovlastenog (i neovlastenog) servisera kostace Vas negde od 20-60% vrednosti nove masine Mene je oprvka udarnog pistolja (otpao mu je deo kolektora na rotoru kostala 170 u to vreme DEM a promena rotora Iskrinog cirkulara KZ D oko 150 DEM.
Jedna srtvar me stvarno nervira c'ovek pita za Einhell a odmah mu se nudi Bleck & Decker,Makita i sl. Ako mozete dajte mu odgovor za tu masinu ako ne nista. Svi znamo da je najbolji Festool , Makita, Bosh Hitachi i sl ovo sam video skoro na svakoj forumaskoj temi. Ne znam kojem se hobisti isplati kupiti alat od nekoliko stotine EUR-a(nekad se i profesionalcu ne isplati) za 10-30 radnih sati godisnje.
E sad kad se kupuje ova jeftina klasa svkako je treba dooobro pregledati da se nebi desila neka nesreca, a ako se pokvari cak i Einhell ima garanciju. Na kraju usporedba Einhel i Bleck&Decker licno mislim da je razlika u ceni i nesto boljoj zavrsnoj obradi obe firme svake godine menjaju boje plastike i kazu e sad ova je boja profi klasa. Iz licnog iskustva Vam kazem ne daj boze da Vam se Bleck&Decker pokvari opravka kod ovlastenog (i neovlastenog) servisera kostace Vas negde od 20-60% vrednosti nove masine Mene je oprvka udarnog pistolja (otpao mu je deo kolektora na rotoru kostala 170 u to vreme DEM a promena rotora Iskrinog cirkulara KZ D oko 150 DEM.
Last edited by dikar on 25 Oct 2009 20:47, edited 1 time in total.
Pa dali smo mu bas odgovor za tu masinu (naravno u skladu sa nasim individualnim misljenjima, posto univerzalno ne postoji).dikar wrote:Jedna srtvar me stvarno nervira c'ovek pita za Einhell a odmah mu se nudi Bleck & Decker,Makita i sl. Ako mozete dajte mu odgovor za tu masinu ako ne nista.
Odgovor glasi: ne kupuj je

Nijednom dok ga ne lupi otkačeno glodalo koje se pre toga zavrtelo 25000 o/min, ili dok mu ne saopšte da je popravka alatke čija je garancija upravop istekla jednaka kupovini nove (iste takve), ili dok ne izmeriš 10mm, a ona reže 11mm, ili dok ti ne zatreba još jedna ruka da zameniš glodalo, ili dok ti nakon prvog pada sa visine od 20cm ne pukne plastična baza, ili dok ne shvatiš da je zbog kvara elektromotora napon na kućištu pored ručki 230V, ili...dikar wrote:Ne znam kojem se hobisti isplati kupiti alat od nekoliko stotine EUR-a(nekad se i profesionalcu ne isplati) za 10-30 radnih sati godisnje.
ja se slazem sa svime sto ste napisali ovde u vezi ovih alata i pomenutih marki ali mislim da nije nimalo lako pogotovo na danasnje vreme kupiti neki dobar alat i koji ce trajati dugo vremena kao i to sto se dosta ljudi na ovom forumu nebavi ovim poslom svakodnevno.
o tome da pristedim kako bih kupio nesto bolje tj kvalitetnije i dugotrajnije - tesko.
zato nebih trebalo mozda pricati uopste o temi koji alat tj koje marke treba kupiti jer svi znamo da je alat koji kosta od 1000din do 5000din ili neki set od 5 alata koji kosta max.10000din - LOS .
svako od nas kupuje alat sa mogucnostima koje ima u mom slucaju pricam za einhell (mada imam skoro sve njihove alate)i dosada nisam imao problema ali koliko para toliko i muzike.
mozda bih bilo realnije da se pomogne nekome ko je neupucen u ove stvari nekom pricom npr taj alat moze da odradi ovaj posao za ostalo nije preporucljivo....
ovako sa ovom pricom kako je los alat nikada niko nece ni da se usudi da proba da nesto uradi a kamoli da razmislja o bavljenju malo ozbiljnijim radom.
ali ako se neko bavi npr kao ja s vremena na vreme da nesto napravi ili opravi smatram da je za te pare ovaj alat(jeftiniji) extra, naravno pridrzavajuci se bezbedonosnih mera proizvodjaca kao i saveta kolega sa ovog foruma.
ovo je moje misljenje i nadam se da nisam nikoga uvredio.
hvala svima na odlicnim postovima i temama.
i naravno srecan rad i da posla uvek ima
o tome da pristedim kako bih kupio nesto bolje tj kvalitetnije i dugotrajnije - tesko.
zato nebih trebalo mozda pricati uopste o temi koji alat tj koje marke treba kupiti jer svi znamo da je alat koji kosta od 1000din do 5000din ili neki set od 5 alata koji kosta max.10000din - LOS .
svako od nas kupuje alat sa mogucnostima koje ima u mom slucaju pricam za einhell (mada imam skoro sve njihove alate)i dosada nisam imao problema ali koliko para toliko i muzike.
mozda bih bilo realnije da se pomogne nekome ko je neupucen u ove stvari nekom pricom npr taj alat moze da odradi ovaj posao za ostalo nije preporucljivo....
ovako sa ovom pricom kako je los alat nikada niko nece ni da se usudi da proba da nesto uradi a kamoli da razmislja o bavljenju malo ozbiljnijim radom.
ali ako se neko bavi npr kao ja s vremena na vreme da nesto napravi ili opravi smatram da je za te pare ovaj alat(jeftiniji) extra, naravno pridrzavajuci se bezbedonosnih mera proizvodjaca kao i saveta kolega sa ovog foruma.
ovo je moje misljenje i nadam se da nisam nikoga uvredio.
hvala svima na odlicnim postovima i temama.
i naravno srecan rad i da posla uvek ima

Reč je o GLODALICI.
Kad čovek kupi lošu šrafilicu za 800 dinara, ili šlajfericu za 1200 (lupam cene) najgore što može da se desi je da pregori motor ili da baterija traje 10 punjenja. Kad kupiš glodalicu od 4500 dinara tada stavljaš mnogo važnije stvari (organe) "na kocku" i testiranje. Ja sam u ruci držao jedan takav primerak kod koga je osovina imala "malo" lufta. Horor za jeftine pare. Komplet od 4 el. alatke za 10000 je dobar da, kad ti komšija koga "voliš" potraži alat na zajam, ne ostane kratkih rukava.
Za ovu vrstu priče je otvorena i posebna tema ...
Kad čovek kupi lošu šrafilicu za 800 dinara, ili šlajfericu za 1200 (lupam cene) najgore što može da se desi je da pregori motor ili da baterija traje 10 punjenja. Kad kupiš glodalicu od 4500 dinara tada stavljaš mnogo važnije stvari (organe) "na kocku" i testiranje. Ja sam u ruci držao jedan takav primerak kod koga je osovina imala "malo" lufta. Horor za jeftine pare. Komplet od 4 el. alatke za 10000 je dobar da, kad ti komšija koga "voliš" potraži alat na zajam, ne ostane kratkih rukava.
Za ovu vrstu priče je otvorena i posebna tema ...
Uglavnom se slazem Sa Vasim misjlenima postovani mbole i metabo (za poprvke sam napisao da kad mi se neki alat pokvari uvek kupim novi -jedino ako su u pitanju lezajevi) iako mi dosad nije ispalo glodalo i na 30000 obrtaja toliko so okrece moj Raider.Raider inace nema kontra maticu.
E sad smo dosli opet do Festoola i sl klase. Naime ovih dana sam na internetu naisao na pravi profeionalni frezer ovde u Makedoniji tezak negde oko 200 kgr sa profesinalnom pravom steznom glavom, nekoliko glodala i sve to za cenu od 1100 eur. Sad sta da radim dali da uzmem Festool ili ovaj pravi. Pare mi nisu problem i opet napominjem da sam hobista.
Ovo cete sigurno premestiti na drugu temu koja je razlika arbrihtera klase Mio standard (hobi 83) sa tri operacije (znate one sa cirkularom,arbrihterom, busilicom i dodatkom za drobljenje kukuruza). Kod ovih masina se ne steluje prednja ploca nego se pomice osovina arbrihtera. Dali obradak ima zadovoljavajuci kvalitet ili ne. Naleteo sam na netu na jedan za 350eur. Ovo Vas pitam jer dosad nisam imao stolni arbrihter, a ne bih voleo da posle kupujem drugi.
Poazdrav svima
E sad smo dosli opet do Festoola i sl klase. Naime ovih dana sam na internetu naisao na pravi profeionalni frezer ovde u Makedoniji tezak negde oko 200 kgr sa profesinalnom pravom steznom glavom, nekoliko glodala i sve to za cenu od 1100 eur. Sad sta da radim dali da uzmem Festool ili ovaj pravi. Pare mi nisu problem i opet napominjem da sam hobista.
Ovo cete sigurno premestiti na drugu temu koja je razlika arbrihtera klase Mio standard (hobi 83) sa tri operacije (znate one sa cirkularom,arbrihterom, busilicom i dodatkom za drobljenje kukuruza). Kod ovih masina se ne steluje prednja ploca nego se pomice osovina arbrihtera. Dali obradak ima zadovoljavajuci kvalitet ili ne. Naleteo sam na netu na jedan za 350eur. Ovo Vas pitam jer dosad nisam imao stolni arbrihter, a ne bih voleo da posle kupujem drugi.
Poazdrav svima
Last edited by dikar on 26 Oct 2009 10:44, edited 1 time in total.
Zar nisi već postavio slično pitanje?
viewtopic.php?pid=18947#p18947
P.S.
Ako znaš da ćemo otvoriti novu temu, zar nije lakše da to sam uradiš?
I ovde važi univerzalno pravilo: jedno pitanje - jedna tema
P.S.
Pitanje je sta ces sa njim da radis.dikar wrote:E sad smo dosli opet do Festoola i sl klase. Naime ovih dana sam na internetu naisao na pravi profeionalni frezer ovde u Makedoniji tezak negde oko 200 kgr sa profesinalnom pravom steznom glavom, nekoliko glodala i sve to za cenu od 1100 eur. Sad sta da radim dali da uzmem Festool ili ovaj pravi. Pare mi nisu problem i opet napominjem da sam hobista
Gledano u globalu taj stabilni frezer se sigurno vise isplati (iako mu je cena veca nego najkvalitetnijoj rucnoj glodalici). Ali uvek ce postojati poslovi koje moras da odradis rucnim frezerom, posto na primer ne mozes da proteras ceo orman preko stabilnog, vec moras da stavis rucni na orman.
Ima jos, naizgled banalnih stvari pri odluci. Da li imas prostor gde ces da ga smestis? Cene glodala za stabilni su koliko znam ozbiljno vece od onih za rucne...
Nekome odgovara jedno, nekome drugo, a nekome trebaju oba.
Tacno je da sam otvorio tu temu ali sem postvanog gospodina Radmita niko mi nije nista odgovorio.metabo wrote:Zar nisi već postavio slično pitanje?
P.S.
Pozdrav