Ako poznajete tu masinu mozete li mi reci da li postoji sansa da ispravim tu pogresku, tj obrnuto okretanje valjaka?velja wrote:Ovako stoje stvari:
U velikoj remenici koja lancem pokrece valjke nalazi se planetarni prenos. Renenica se okrece u SUPROTNOM smeru u odnosu na zupcanik koji se nalazi sa njene zadnje strane na koji naleze lanac. Daska se u diht gura sa suprotne strane u odnosu na rad sa abrihterom. Ono sto je vrlo vazno, na toj strani (ulaznoj) postoji "zavesica" od gvozdenih elemenata koji se zabijaju u dasku ako krene nazad, gde je i guraju nozevi abrihtera.
Kombinirka MIO
Last edited by Macola69 on 12 Sep 2009 12:03, edited 1 time in total.
Bas kao sto Velja rece,masina je projektovana da abrihter i diht rade u suprotnim smerovima/nije greska/ jer postoji samo jedna glava sa nozevima pa materijal prolazi zavisno od operacije od gore u jednom smeru /abrihter/ ili od dole u suprotnom smeru /diht/.
Vuca se moze iskljuciti polugom koja zateze kais i nalazi se ispod merila za podesavanje debljine obratka/ima dva kaisa,jedan koji pogoni radnu osovinu i drugi koji pogoni samo vucu/.
Sama vuca prilicno kilavo radi/to je najveci problem ovih masina/ i uglavnom i pored podmazivanja i predhodnog poliranja stolova mora da se pomaze upotrebom neke letve najcesce/probano na 10-ak masina MIO/.Takodje se desava od udara u cvor da se odvali jedan od spanera lanca.
Velika pomoc su dodatni drzaci sa valjcima na izlazu za iole duze komade/preko recimo 80-ak cm./
Vuca se moze iskljuciti polugom koja zateze kais i nalazi se ispod merila za podesavanje debljine obratka/ima dva kaisa,jedan koji pogoni radnu osovinu i drugi koji pogoni samo vucu/.
Sama vuca prilicno kilavo radi/to je najveci problem ovih masina/ i uglavnom i pored podmazivanja i predhodnog poliranja stolova mora da se pomaze upotrebom neke letve najcesce/probano na 10-ak masina MIO/.Takodje se desava od udara u cvor da se odvali jedan od spanera lanca.
Velika pomoc su dodatni drzaci sa valjcima na izlazu za iole duze komade/preko recimo 80-ak cm./
>>>>ko poznajete tu masinu mozete li mi reci da li postoji sansa da ispravim tu pogresku, tj obrnuto okretanje valjaka?
Nikad nisam otvrao tu remenicu jer nisam imao potrebe. Neko pre mene je to cackao (celu nasinu ako se bolje pogleda nije ni jedan deo preskocio) tako da ne znam na sta bi tacno naisao kad bih otvorio. Elem, kad okreces remenicu u jednu stranu, zupcanik se okrece na drugu. Odvij srafove na remenici (zapravo dobosu) pa cackaj. Znas sta imas, znas sta treba da dobijes pa teraj!
Nikad nisam otvrao tu remenicu jer nisam imao potrebe. Neko pre mene je to cackao (celu nasinu ako se bolje pogleda nije ni jedan deo preskocio) tako da ne znam na sta bi tacno naisao kad bih otvorio. Elem, kad okreces remenicu u jednu stranu, zupcanik se okrece na drugu. Odvij srafove na remenici (zapravo dobosu) pa cackaj. Znas sta imas, znas sta treba da dobijes pa teraj!
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."