Uzemljenje cevovoda sistema za otprašivanje - mit ili potreba

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Nego jel OSHA behose oni sto zahtevaju da na pistolju bude ugravirano kako je to opasna naprava (ma nemoj mi reci ), kako automobil moze da izazove teske povrede ukoliko ga vozite brzo, kako vrata od automobila mogu da vam ustinu prst, da ne treba da zatvarate dete u frizider ili rernu, i tome slicno
Samo cekam kad ce da traze da na cipelama bude napisano: "ubacite nogu ovde"
Da, to su TI. :) Ne vidim da nešto Amerima fali zbog toga i da ima tu nečega što nije tačno.
Pa opet, njih koristimo svaki dan u radionicama i niko jos nije eksplodirao.
Dobra ideja za eksperiment :)
Kome nije mrsko, nek otvori kućište neke stare bušilice i neka raspe malo piljevine oko četkice, dok je motor uključen. Baš me interesuju rezultati...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da, to su TI. smile Ne vidim da nešto Amerima fali zbog toga i da ima tu nečega što nije tačno.
Sory, al i jednostavno ne mogu da izdrzim :)
Momci iz OSHA su ozbiljnu stvar pretvorili u cistu smejuriju.
Morao sam da pozovem u pomoc Jeremy Clarksona i njegov pogled na Dodge Viper (V10, 8300ccm, 500 konja):
http://www.youtube.com/watch?v=wYWhjP-IgxU
Ovo je iz 2004 gfodine, tad su jos bili i nezni kakvi su danas :)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Opušteno :)

Klasična zamena teza. To što neko Amere pravi budalama (OSHA) ne znači da to što oni pišu nije tačno.
Ako na šoljici za kafu piše da je ne piješ vruću jer se možeš opeći ne znači da kafa nije vruća i da se o nju ne možeš opeći. Oni ne preuveličavaju moguće opasnosti, oni preteruju sa upozorenjima.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nego da se batalimo smejurije, i vratimo na u sustini ozbiljnu temu.
Koiko sam ja uspeo da prokljuvim iz svega ovoga, sva ova upozorenja se u sustini odnose na velika industrijska postrojenja. NIsam uspeo da pronadjem ni jedno koje bi tretiralo (relativno) malu radionicu. To naravno ne znaci da ona ne postoje.

Druga bitna stvar koja je isplivala je da umotavanje plasticne cevi (folijom, zicom...) u sustini pravi veci problem nego da je cev neumotana.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Druga bitna stvar koja je isplivala je da umotavanje plasticne cevi (folijom, zicom...) u sustini pravi veci problem nego da je cev neumotana.
I to je relativno koliko sam shvatio. "Batica" je prilično uprostio, u suštini, vrlo složen sistem i sveo ga na par jednačine iz elekronike. Ako gledaš tako stvari, on je u pravu. Ali stvari nisu jednostavne :( . Postoji tu i malo zapetljancije oko makromolekula i njihove fizike i oslobađanja energiju kad se usitnjavaju usled trenja o zidove cevi. A tu je i samo trenje čestica prašine koje diže sistemu temperaturu. Ima tu još prilično elemenata koje treba uzeti u obzir prilikom proračuna toplotne energije koja se stvara u mikrookruženju čestica prašine, a bez nje nema ni vatre.

Voleo bih da se još neko uključi u diskusiju.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne pricam samo o njegovom tekstu. Na jos par mesta sam to nasao (kod kuce su mi linkovi, a mrzi me da odavde sa posla ponovo trazim).
Gaga
Majstor

Post by Gaga »

Raspravljate evo dva dana o jednoj delikatnoj temi. Pažljivo vas pratim. Moje znanje o njoj je vrlo malo i svodi se
na ono: "To mora tako".

S jedne strane "Preventiva je majka sigurnosti", a s druge strane, pričali smo malo zimus o tome, moje iskustvo od
10-ak godina rada sa plastičnim cijevima je pozitivno. Naime nijesam imao nijednu "nezgodu" što se tiče paljevina.

Juče sam probao varnicom da zapalim suvu prašinu od smrče. Sa električnim alatkama tipa Bušilica, vibraciona
brusilica, ubodna testera itd. Totalno neuspješno. Probao sam više varijanti. Uspio sam da je podpalim velikom
brusilicom za metal, bruseći metal u pravcu prašine i to ne baš brzo. Znači potrebna je veća temperatura.

Tako sam trenutno privržen teoriji koju zastupa Mbole. No nadam se da ćemo imati uskoro, nakon šire rasprave
i zvanični stav na Forumu.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Pre par godina,moj prijatelj a tehnicki direktor u jednoj vecoj stolarskoj firmi,mi je rekao da oni ne smeju da stavljaju plasticne cevke za otprasivanje.Tada je kroz bradu prokomentarisao nesto u vezi elektriciteta i uslova na radu(nekakve pravne regulative).

Ja sam jos tada uveliko koristio plasticne(bile su pri ruci,znao sam gde ima,mogao sam sam da odradim.....)
ali sam se zamislio,
sledeci put sam procitao na forumu da Ne valja!!!!

Moje misljenje je nebitno,bas se ne razumem u sve ovde navedeno,ali stalo mi je da sigurnosti.

Nas posao ima isuvise opasnosti,tako da se treba truditi da se sto vise otklone,ali ne treba robovati strahu.

Sta je sa onim gibljivim crevima sto vode od masine do ventilacije,meni su i ona od neka plastike?
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Moje misljenje je nebitno,bas se ne razumem u sve ovde navedeno,ali stalo mi je da sigurnosti.

Nas posao ima isuvise opasnosti,tako da se treba truditi da se sto vise otklone,ali ne treba robovati strahu.
Tvoje mišljenje je i te kako bitno! I ne samo tvoje. Voleo bih da čujem što više mišljenja jer je tema jako značajna. Samo tako ćemo iskristalisati "zvaničan stav", koji svako može i ne mora da poštuje. Zbog toga sam i pokrenuo ovu temu jer "gde ima dima ima i vatre" i nisu svi ti argumenti protv uzemljivanja PVC-a baš bez veze.

Ja sam ovih dana dosta toga pronašao na tu temu. Imam neki svoj stav, ali još ne bih da izlazim definitivno sa njim. Ovo što Bole i ja radimo, bar ja to tako doživljavam, je čisto provociranje argumenata "za i protiv" i nama to dobro ide :)
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Kod nas je vec tri cetri godine pvc u radionici nema nikakog uzemljenja . Hvala bogu nije bilo nikakih problema a nadam se da nece ni biti.Mada sam primetio da kada ciklon radi po ceo dan da ima malo onog elektriciteta ako se to tako zove na cevima.Primaknem ruku dlacice se podizu i malo treperi kad dohvatim cev .Slicno onome sa cesljom za kosu i sitno iseckanim papiricima.Verovatno na to nebi ni obracao paznju da vi niste pokrenuli ovu temu.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sto rece Metabo, ako suprotstavimo sto vise argumenata za i protiv, na kraju cemo izvuci neki (valjda pametan) zakljucak. Cak i ako ne dodjemo do "zvanicnog stava" ili zajednickog zakljucka, ljudi ce imati pred sobom argumente za i protiv, pa mogu na osnovu necega da sami donesu zakljucak.

Mozda deluje cudno, ali ja i inace imam obicaj da budem "antiprotivan", to jest da uvek trazim neku mogucnost ili argument za suprotno misljenje. Cak i onda kada se inicijalno slazem sa necim. U sustini skepsa je osnovna filozorfija na kojoj pociva nauka (ne verujem ni u sta dok se to ne dokaze, a i nakon toga je uvek podlozno preispitivanju).

Sto se tice varnica od brusilice, one su poznate kao cest izvor paljevine. I sam sam svojevremeno spalio jednu vrecu za piljevinu na trakastoj brusilici tako sto sam ostrio sekiru a nisam skinuo vrecu u kojoj je bilo piljevine (kao jedino opravdanje nalazim da je to bilo dosta davno, kad sam bio mlad i neiskusan :))
Varnica iz brusilice ima jako visoku temperaturu i nosi dosta energije.
Gaga
Majstor

Post by Gaga »

mbole nekada mlad i neiskusan, a danas enciklopedija.

Fantastično razvijate temu.
Post Reply