Trazeci na internetu informacije o ovoj masini naletjeh i na ovaj interesantni forum pa rekoh da upitam znalce sta misle o tome.
Nedavno sam se poceo baviti pcelarstvom a kosnice su dosta skupe pa rekoh sto nebi nabavio neku masinu sa kojom bi to mogao raditi. Po zanimanju bravar a od drveta sam samo pravio letece modele ali mislim da imam dovoljno znanja da napravim kvalitetne kosnice.
Nasao sam u svom kraju ovu masinu za nekih 500e i mene sad interesuje da li ona moze zadovoljiti te potrebe znaci iskljucivo za izradu kosnica?
I na sto moram obratiti paznju kad budem pregledao tu masinu?
Unaprjed zahvaljujem
Hvala procitao sam dosta o toj masini i zakljucio sam na osnovu procitanog ovdje da ce ta masina biti sasvim zadovoljavajuca za moje potrebe tj. iskljucivo za izradu kosnica.
Danas sam kupio masinu i trebam jedan savjet, posto ova masina nema neko pomagalo da dasku rezemo pod 90 stepeni kako taj nedostatak da ispravimo?
Ako ima neko ideju kako takvo pomagalo napraviti ili ima neki link sa fotkama istog bio bih jako zahvalan.
Macola69 wrote:Hvala procitao sam dosta o toj masini i zakljucio sam na osnovu procitanog ovdje da ce ta masina biti sasvim zadovoljavajuca za moje potrebe tj. iskljucivo za izradu kosnica.
Danas sam kupio masinu i trebam jedan savjet, posto ova masina nema neko pomagalo da dasku rezemo pod 90 stepeni kako taj nedostatak da ispravimo?
Ako ima neko ideju kako takvo pomagalo napraviti ili ima neki link sa fotkama istog bio bih jako zahvalan.
Kakvo pomagalo ti treba da bi rezao pod 90 stepeni ???? Ploca i list testere bi trebalo da su pod 90 stepani ako nisu podesi malo plocu ali ne treba ti nikakvo pomagalo.
Macola69 wrote:Hvala procitao sam dosta o toj masini i zakljucio sam na osnovu procitanog ovdje da ce ta masina biti sasvim zadovoljavajuca za moje potrebe tj. iskljucivo za izradu kosnica.
Kakvo pomagalo ti treba da bi rezao pod 90 stepeni ???? Ploca i list testere bi trebalo da su pod 90 stepani ako nisu podesi malo plocu ali ne treba ti nikakvo pomagalo.
Mozda sam se krivo izrazio, mislim kada rezem poprecno neku dasku recimo sirine 20 cm i onda mi taj rez treba biti pod 90 stepeni na osnovu duze stranice daske, znaci mislim na neka kolica koja ce voditi tu dasku.
Druga stvar koja me interesuje na ovoj masini je sa koje strane vi koji imate tu masinu ubacujete dasku u abrihter? meni ona dva valjka vodilice se okrecu tako da moram dasku sa prednje strane u abrihter stavljati a nazubljeni valjak mi je iza noza, da li je to uredu?
Last edited by Macola69 on 10 Sep 2009 21:40, edited 1 time in total.
Druga stvar koja me interesuje na ovoj masini je sa koje strane vi koji imate tu masinu ubacujete dasku u abrihter? meni ona dva valjka vodilice se okrecu tako da moram dasku sa prednje strane u abrihter stavljati a nazubljeni valjak mi je iza noza, da li je to uredu?
Kod SVIH ABRIHTERA je tako da je ulazna površina promenljive visine i dasku guraš prema noževima koji se "zabadaju". U protivnom, spasavaj se ko može!
Kod SVIH ABRIHTERA je tako da je ulazna površina promenljive visine i dasku guraš prema noževima koji se "zabadaju". U protivnom, spasavaj se ko može!
Ah opet sam se krivo izrazio, znam za abrihter i to je kod mene OK ali sam pitao za dihter ili debljacu, naime kod mene transmisija tako se okrece to jest vuce dasku sa iste strane sa koje recimo guramo dasku kada radimo na abrihteru, ako me razumjete sad i da li je to uredu.
Imam sumnju jer sam vidio istu takvu jednu staru masinu na kojoj se ti valjci vodilice okrecu u suprotnom smjeru a masina je bez gazde pa nemam koga pitati jel to ok.
I da zaboravih, oni pokretni zubci koji sluze kao neka zastita od otpadajucih frzeva se nalazi na izlazu iz dihtera na mojoj masini.
Last edited by Macola69 on 10 Sep 2009 22:06, edited 1 time in total.
Evo sad vidjeh na osnovu ove slike da se kod mene ti valjci okrecu suprotno
Znaci kod mene je na osnovuu okretanja noza izlazni valjak ustvari ulazni, ako neko zna da mi kaze da li mogu bezbjedno ovako na masini raditi ili moram nekako tu transmisiju tih valjaka okrenuti ako postoji mogucnost za to na ovoj masini.
Na slici je DIHT (debljača), a ne ABRIHTER (ravnjača). Jedan je smer kad obradak ide ISPOD noža, a drugi IZNAD. Kod abrihtera ide IZNAD NOŽA (preko njega).
Sad videh da si napisao još jednu poruku iznad ove sa slikom
Kod kombinovanih mašina se radi o istom sistemu noževa, znači ako kod abrihtera guraš s'desna u levo, kod dihta (on je ispod abrihtera) obradak ide s'leva u desno. Smer je vrlo važan i vođice kod dihta trbaju takoi da "vuku" dasku. Ako vođice dihta tako ne rade, obustavi proizvodnju i traži uzrok. Nemam tu mašinu, ali pretpostavljam da bi to trebalo automatski da "preskoči" kad izabereš "diht" funkciju.
Last edited by metabo on 11 Sep 2009 08:25, edited 1 time in total.
Koliko se secam kod tih masina uopste nema biranja funkcije. Sve se uvek vrti, a ti samo guras dasku u diht ili je postavljas na plocu odozgo.
Ne poznajem tacno masinu, ali bice da je pri sklapanju nesto postavljeno kako ne treba.
Cesto je pogon tih valjaka na dihtu preko lanca. Da nije lanac postavljen sa pogresne strane pogonskog zupcanika?
Da ti valjci se uvjek vrte, i vidio sam koliko sam mogao da su ti valjci vezani lancem za taj reduktor koji je opet remenom vezan za motor. E sad kako je doslo da se oni obrnuto vrte i postoji li sansa da se to vrati u normalu....?
Bojim se da je i taj reduktor zamjenjen (jer koliko sam dobio informaciju da je masina servisirana i da su promjenjeni lezajevi) ali da ima jednu manu a to je da se vrti u pogresnu stranu.
Ja sam probao par dasaka provuci i to radi bez problema ali neznam koliko se smjem zezati sa tim ako nije po PS-u?
Postavi jedan dusek uza zid na izlaznoj strani dihta, pa ako lansira dasku bar da ne srusi radionicu
Salu na stranu, ako to ne moze da se vrati u normalu, a u principu radi, onda DOOOBRO pazi da ne budes sa izlazne strane dok god daska ne izadje. Takodje kada ubacujes dasku hvataj je veoma nezno i obavezno u rukavicama, da te ne bi povukla.
Mada, pogledaj, da nisu samo pogresno postavili lanac.
Ajde nek se javi neko ko ima u masinu, ili posalji slikicu kako izgleda taj prenos, pa da vidimo jel ima nekog resenja.
Uopste ne znam zasto, al sve mi se vrti u glavi slika jednog pogonskog zupcanika i lanca koji moze da se postavi i sa njegove donje i sa gornje strane (cime u sustini menjas smer okretanja gonjenih zupcanika). Da li sam nekada video tu ili neku slicnu masinu, pa mi je ostalo u glavi...
U velikoj remenici koja lancem pokrece valjke nalazi se planetarni prenos. Renenica se okrece u SUPROTNOM smeru u odnosu na zupcanik koji se nalazi sa njene zadnje strane na koji naleze lanac. Daska se u diht gura sa suprotne strane u odnosu na rad sa abrihterom. Ono sto je vrlo vazno, na toj strani (ulaznoj) postoji "zavesica" od gvozdenih elemenata koji se zabijaju u dasku ako krene nazad, gde je i guraju nozevi abrihtera.
Last edited by velja on 12 Sep 2009 11:31, edited 1 time in total.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."