Težište elementa
Težište elementa
Na koji način odredite da se vrata elementa komotno otvaraju
a da ta ista vrata...
zbog svoje veličine (širine, visine) ili plitkoće elementa..(u ovom slučaju je pitkoća glavni faktor)
ne vuku element prema naprijed..tj bacaju ga na pod..
Izračunati težinu iverice..čini mi se nije dovoljno..još ima ulogu visina..
Ili griješim??
a da ta ista vrata...
zbog svoje veličine (širine, visine) ili plitkoće elementa..(u ovom slučaju je pitkoća glavni faktor)
ne vuku element prema naprijed..tj bacaju ga na pod..
Izračunati težinu iverice..čini mi se nije dovoljno..još ima ulogu visina..
Ili griješim??
Last edited by blum on 26 Jul 2009 10:59, edited 1 time in total.
A naravno da je u pitanju samostojeći! 
Prijatelj želi plitki element...za na stol...da u njega sprema hard diskove..
dubina oko 210 mm..visina oko 700 mm..širina oko 350 mm..

Prijatelj želi plitki element...za na stol...da u njega sprema hard diskove..
dubina oko 210 mm..visina oko 700 mm..širina oko 350 mm..
Last edited by blum on 07 Aug 2010 19:14, edited 1 time in total.
Da..jasno..slažem se...al nisam još rekao da želi jedno krilo..
Još da se dopunim..dubina i širina bi bile kao gore navedene..a visinu bi promjenili..samo da se ne ruši..
Još da se dopunim..dubina i širina bi bile kao gore navedene..a visinu bi promjenili..samo da se ne ruši..
Last edited by blum on 26 Jul 2009 13:38, edited 1 time in total.
Čisto sumnjam da bi dobio šta sa većom visinom kad je širina veća od dubine a samim time i kad otvoriš vrata ona su duža od ormarića (više su van i povlače ormarić ) kužiš me na šta mislim.Tako da jedino ti je rješenje barem po meni dvoja vratašca ili ga nekako utiplati malo u zid da ga drži šaraf da se ne prevali.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Iz fizike smo učili da postoje 3 vrste ravnoteže
: stabilna, labilna i indiferentna. Nama treba stabilna, odnosno da kad se telo malo zaljulja da se vrati u "normalu". Da bi to dobio, potreban ti je tačan položaj centra mase (tačka). Projekcija te tačke na zemlju mora da bude u okvirima površine oslonca. Å to god je "dublje", ravnoteža je stabilnija.
U tvom slučaju, da bi odredio centar mase, potrebno je da proračun uradiš sa otvorenim vratima. Malim povećanjem dimenzija dna kutije u odnosu na ostatak konstrukcije možeš puno da učiniš. Takođe, spuštanjem centra mase (teži elementi dole, izliješ malo olova ...
) se postiže povećanje stabilnosti.
Najbolje je, kao što je Å trki primetio, da elemenat nije samostojeći. Zašrafi ga samo jednim šrafom za neki okolni elemenat (metalno plehče na leđa) i rešićeš se bede.

U tvom slučaju, da bi odredio centar mase, potrebno je da proračun uradiš sa otvorenim vratima. Malim povećanjem dimenzija dna kutije u odnosu na ostatak konstrukcije možeš puno da učiniš. Takođe, spuštanjem centra mase (teži elementi dole, izliješ malo olova ...

Najbolje je, kao što je Å trki primetio, da elemenat nije samostojeći. Zašrafi ga samo jednim šrafom za neki okolni elemenat (metalno plehče na leđa) i rešićeš se bede.
metabo
Više se sjećam da su se težišta učila u matematici
A za ravnotežu..
..zgodno si to opisao
a ovo sa olovom
..još bolje
)))..
ma ok je..dobit će dvoja vrata..pa nek se slika
Više se sjećam da su se težišta učila u matematici

A za ravnotežu..

Jako dobro!...metabo"..potreban ti je tačan položaj centra mase (tačka). Projekcija te tačke na zemlju mora da bude u okvirima površine oslonca. Å to god je "dublje", ravnoteža je stabilnija."
a ovo sa olovom

ma ok je..dobit će dvoja vrata..pa nek se slika

Ili ako ti taj elementić ima nekakve noge dolje ono šta je rekao Metabo samo ja nebih ljevao olovo nego nešto šta ti je jeftinije i čega imaš pri ruci naspeš u noge i trebalo bi ti pomoći.A ako taj tvoj kolega nije baš neki strogo ravnolinijski tip onda dvoja vratašca i malo ih zavijugaj u sredini i trebalo bi da ispadne simpatično.
Čovijek sniva a Bog realizira!