Izvitoperena vrata

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Maroza
Zarezivač olovaka

Izvitoperena vrata

Post by Maroza »

Vrata su između dnevne i trpezarije sa velikom staklenom površinom, a u gornjem delu ima lufta između vrata i štoka od celih 2 cm.
Ima li ko da je imao sličan problem, ili možda ima ideju kako da se ovaj problem reši ?
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

Da li su skoro postavljena? Da li je oduvek imalo lufta ili se odskora pojavio? Mozes probati dotegnuti gornju sarku na stoku( ako dozvoljava) da bi malo uublazio taj luft. Zavisi sta je uzrok, da li se vrata izvitoperila, ili se stok pomerio (nije lepo postavljen)
Ja imam slican problem, kod mene se vrata izvitoperila, ta vrata smo gtejali pa stavljali pod prikolicom da ispravimo ali bezuspesno ^_^, to jest moj otac se godinama zanima sa tim vratima ali nikada nije uspeo da ih ispravi.
Летети је лако научити само треба скочити и промашити земљу.
Maroza
Zarezivač olovaka

Post by Maroza »

Zgrada je pravljena 1974, ostala vrata su OK, mislim da je problem u velikoj staklenoj površini.
Probaću dotegnuti šarku pa ću videti.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

prvo ustanovi sta je tu krivo krilo ili stok
Maroza
Zarezivač olovaka

Post by Maroza »

Image

Slika sve govori, štok je OK, krivljenje počinje od kveke prema gore i od šarki prema suprotnom uglu.
Imao sam ideju da skinem staklo i vrata stavim u stege, samo ne znam hoće li to pomoći ?
borob
Precizni šegrt

Post by borob »

Mozda jedino resenje bude da malo odvijes donje sarke ako ima tri na vratima a ako nema da ugradis trecu pa ponovo odvijes donje a za toliko zavijes gornje i nadjes neku sredinu! Nije to to ali............ A mozda su jednostavno napukla tu gde je brava samo se slabo vidi!! Ili ako su od punog drveta postoji nacin da se to uradi ali ti sledi farbanje posle toga!!
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Pitanje i koje su sarke ako su one stare nema sanse a ako su na uvrtanje onda je to najlakse.Mislim da je to na spoju popustilo od dugog koriscenja.
Maroza
Zarezivač olovaka

Post by Maroza »

Ima tri šarke i to stari sistem, znači nema uvrtanja. Kada pokušam zatvoriti, prvo se dodirnu u donjem delu vrata i štoka, tako da moram dobro povući da bi se vrata zatvorila.
Ma izgleda da će jedino rešenje biti nova vrata !
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

spremi 100 jevreja i resio si problem
slaven.sa
Precizni šegrt

Post by slaven.sa »

Pa ako hoces da sacuvas sto evrica,namuci se malo.To bi trebalo da izgleda ovako.Posto vidim sa slike da su vrata bojena bijelom bojom ,ili pazljivo radi ili farbaj vrata .Baglame su stare Tj.kako se kod nas kaze francuske,one su postavljene tako sto se nakucaju u stok i u vrata pa se vrata nastimaju da ljube ravnomjerno na stok.Kad je sve nastimano zajedno se izbuse vrata i baglama poa se zakucaju ekseri i to je to.Dakle ti prvo moras da izvadis te eksere,pa zatim da nastimas vrata izbusis bove rupe kroz koje ces ukucati eksere,ako si pazljivo radio samo malo zakitujes i nove i stare rupe i gotovo.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

A sto kad ih vec izvadi (sto je najveci posao), ne promeni sarke, pa ugradi ove novijeg tipa koje mogu da se steluju?
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

znas kad ce da izvadi sarku / kad pocepa rakastov / po meni resenje je da se stara sarka odsece brusilicom pa ako ce isto (izvitopereno) krilo da se vraca taj luft neka podeli malo sa jedne malo sa dr strane dodati diht gumu pa kako ispadne, drugo resenje je da se produbi falc / frezerom / ali tu je problem za neiskusne sto to mora da se uradi konusno pa sovek nek odluci sam
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Sto kaze Paja mozda bolje da isece brusilicom stare sarke pa da stavi ove na uvrtanje to mu je jos uvek 200-300 dinci.Nova sa farbanjem bez 100 jevreja tesko
Gaga
Majstor

Post by Gaga »

Ako pažljivo pročitate tekst ispod slike, vidi se da je podužna daska iznad kvake vjerovatno
vadjena tangecijalnim rezom, vremenom je povukla i tu bog ne pomaže. Sve šarke i štimanja
su bezpomoćna. Prvi predlog majstor Paja je najjeftiniji a mislim i jedino moguć ako hoćete
da vrata liče na nešto.
Maroza
Zarezivač olovaka

Post by Maroza »

Toga sam se i plašio, da se zbog postupka rezanja ta daska tako izvitoperila.
I dok se ne skupe tih 100 jevreja, pokušaću sam da napravim vrata, ako uspe biće slikano.
Pomoglo bi mi, ako znate neki sajt gde ima postupak pravljenja , imam nešto alata, nešto malo vremena i
veliku želju da sam napravim !
Last edited by Maroza on 02 Apr 2009 14:08, edited 1 time in total.
Post Reply