montiranje kuhinje

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
verz1711
Brzi dodavač alata

montiranje kuhinje

Post by verz1711 »

Pozdrav svima,
evo novi sam ovdje, ali čitam forum već duže vrijeme (mada nikako da nešto napišem)
Tražio sam po forumu i iskreno ne vidim dal je bilo negdje navedeno pitanje, naime koliko vama treba da montirate jednu kuhinju ? dal je to u istom danu, dva dana , tri dana ?
Ja sam do sada napravio nekih 5-6 ali brate mili kad sam došao na montažu pa to do prekosutra traje. Ljudi već poludili samnom i ja sa njima.
Pa ajd da opalim par pitanja pa kud puklo da puklo :

1. Koliko vas dođe na montažu ? dvoje ? troje ?
2. Dal već sve doma izrežete za sudoper ili režete na licu mjesta ?
3. Dal prvo monirate gorenje elemete pa onda donje ?
4. Gornje elemente kad montirate ako nije zid-zid nego se vide dal montirate na direktne nosače ili na šinu ? Ja falcam leđa i montiram na direktne nosače
5. Dal te gornje elemente monitirate element po element ili spojite sve u liniju dolje pa dignete gore

Hvala
Last edited by verz1711 on 31 Aug 2020 16:22, edited 1 time in total.
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

1 . . . . . dvoje

2 . . . . . sve sto mogu uradim i pripremim ranije , to vazi i za sudoperu

3 . . . . . upravo tako

4 . . . . . nekad na nosace , ponekad na sinu , uglavnom zavisi od situacije

5 . . . . . gornje elemente dizem i montriram jedan po jedan a zatim dovodim u liniju i stezem . . . .

( nisam siguran ni da je moguce drugacije , osim ako ne postoji armija pomocnika )

Dobrodosao na forum . . .
Last edited by LepoJeBitiFin on 31 Aug 2020 18:15, edited 1 time in total.
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Nikada u jednom danu, najčešće tri dolaska. Prvi dan se sve donese i uglavnom se postave gornji elementi. Ako sve ide kako treba, stignem postaviti i donje elemente, sve dotjerati "u vagu". Drugi dan spajam napu na odvod, postavljam radnu(e) ploče, režem otvore, ugrađujem sudoper, ploču za kuhanje, pećnicu, hladnjak, suđericu. Uglavnom je svaka kuhinja sa rasvjetom pa i to odradim, barem pripremu prije postavljanja stakla na zid, na primjer. Drugog dana se uzimaju i mjere za sve blende i maske čije dimenzije se ne znaju u mm do montaže i eventualno se nešto uzme na prekrajanje. Treći je dolazak kada sve blende, maske i ostalo bude spremno za montažu.
Kuhinje su male prostorije i već dvojica na montaži ponekad smetaju jedan drugome. Za trećeg nema mjesta a ni posla.
Gornje elemente vješam isključivo na šinu. Izrez za šinu je samo na unutarnjim bokovima, a šinu postavljam do vanjskih bokova pa se ne vidi. Vješa se uvijek jedan po jedan element.
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

1. DOnesemo elemente dvojica uvek montiramo il pak dalje sve radim sam....
2. Zavisi od situacije i mogucnosti transporta, vecinom na terenu
3. Ako sam sam vucem za sobom donji element pa uz pomoc njega naravno i uvek prvo gornje elemente
4. Uvek na fiksne nosace, ako se vidi pravim masku u dezenu/boi po dogovoru
5. Sve spojene bi se samo raspali nista drugo... prvo na zid pa se spaja i fino steluje svaki sa svakim.

Montiranje kuhinje za jedan dan je one od dva metra i to kad dode sklopljena....
Najduza montaza je bila ako se ne varam 6 dana, sve do plafona sa rasvetom, elementi pod uglovima ukupno nekih 8 do 9 metara kuhinje.
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
Post Reply