Ravnanje daske

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
JovanF
Šegrt

Ravnanje daske

Post by JovanF »

Pozdrav ljudi,

Stigla mi je građa za pravljenje vrata. Sad bih daske trebao provući kroz abrihter iliti skockati ih.

Pošto drvo za pravljenje vrata i prozora ne mora biti baš idealno skockano kao recimo za namještaj, razmišljam da kupim električnu blanju, i da ih skockam sam, pa prije investiranja u istu da pitam je li to zapravo moguće izvesti. Za početnika naravno. Ili je bolje da tražim nekog sa abrihterom da mi to uslužno dovede u red.

Ako je već moguće uraditi električnom blanjom...znam da postoje one sa HSS noževima i sa karbon noževima, koji se ne mogu oštriti...pa koju blanju kupiti?

Da li da uzmem premium brendove tipa Bosch (plavi), DeWalt ili Makitu...(cijene istih su okvirno 250Eur)
Neki srednji kvalitet...Hikoki koja je oko 100 Eur
Ili nešto jeftinije...tipa Black&Decker 50-ak Eur (koji je inače vlasnik DeWalta), Graphite 50-ak Eur (poljski brend, koji se odnedavno pojavio kod nas u CG, ljudi navodno nemaju loša iskustva sa njim), Einhell 30-ak Eur...?

Hvala :)
Pivo je uzrok, a i rješenje svih problema
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Pa sad ne bih bas rekao da drvo za pravljenje vrata i prozora ne mora da bude skockano kao za namestaj. Zavisi kakva vrata hoces, ali svako odstupanje od ravne povrsine u materijalu ce da dovede do toga da vrata stoje koso, ne zatvaraju, i slicno. Naravno da to moze da se prevazidje trikovima, ali to zahteva poprilicno znanja.

Mislim da neces biti u stanju da elektricnim rendetom dovedes materijal na taj nivo da vrata budu kako treba. Pogotovo ako ti je to prvi projekat u kome ravnas dasku.
JovanF
Šegrt

Post by JovanF »

@BR hvala...pametnome dovoljno rečeno :)
Pivo je uzrok, a i rješenje svih problema
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Električno rende ili blanja je alat za grublje radove. Nije precizan alat. Uglavnom se koristi, bar ga ja tako koristim, da grubu površinu drveta dovedeš koliko-toliko u ravan. Recimo, dasku sa stovarišta pređeš nekoliko puta blanjom. Posle toga ja koristim ručno rende. Možeš i sa time, ali namučićeš se. Postoji i varijanta da napraviš pomagalo (jig) u koji ubaciš ručno rende i onda ravnaš dasku (sličan princip kao i ravnanje daske glodalicom).
Osnova svakog rada je da ti građa bude u "vinklu" što bi rekli majstori. Kad je sve paralelno, lako ćeš da obeležiš i izrežeš tenone i mortize. Ako nije paralelno, daske će da ti idu na sve strane i ta vrata neće ni na šta da liče. Možeš to posle da doteruješ, ali treba veštine i doooosta vremena. Veruj mi, ja sam prokleo jedan svoj projekat kad sam išao prečicom - izgubio sam 10 puta više vremena i opet na kraju nije ispalo kako treba :(

Preko preče, naokolo bliže.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

U sustini moze sve da se napravi i od potpuno krive daske ako se uspostavi odgovarajuca referentna ravan i koristi za obradu spojeva. Video si kod mene onaj savrseno pasujuci klizeci lastin rep u dva kriva komada.

No to zahteva mnogo dodatnog rada, i ako cilj nije sam po sebi da se proizvede nesto sto je krivo a naleze kako treba, onda nema svrhe.
Post Reply