bracni krevet 220X200 sa ladicama

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
mirkometak
Zarezivač olovaka

bracni krevet 220X200 sa ladicama

Post by mirkometak »

Pozdrav svima,

odlucih napravit krevet u gore navedenim dimenzijama (svoj prvi do sad), pa prije nego sta ista pocnem evo nesto sam nacrtao, pa ako netko ima volje da pogleda i prokomentira.

Imam nekoliko konkretnih pitanja, a vezano uz ladice, koje sam mislio izvest po 2 sa svake strane. Ovo zelene boje su prednje strane ladica, pa me zanima pošto će one biti na gumene kotače, dali je dosta da je sa svih strana prednja strana ladice udaljena po 1 cm od konstrukcije kreveta i poda, ili je to previše, i dali bi se mogao javit problem zbog neravnog poda da ce ladica stajat na krivo, pošto neve imat vodilice vec gumete kotace, što mislite o tome?

Cijela konstrukcija kreveta bi trebala biti od iverala 3,8 cm, a ladice bi bile od 2,5 cm(prednja strana), tako kad bi se ladica zatvorila ona nebi bila u ravnini sa bočnom stranicom kreveta, a to mi se čini zgodno ako dođu nekakve ručke na ladicu da su malo unutra kako pri ustajanju sa kreveta nebi bile polomljene nogom.

Uzglavlje bi trebalo biti na metalnoj konstrukciji koja ce cinit 4 nosača savijena pod 30 stupnjeva, i na njih ce ici drceno uzglavlje 207,6 cm X 30 cm,
dali mislite da je to OK, ili bi bilo bolje podijelit uzglavlje tako da se sastoji od 2 komada npr. 207,6 cm x 15~20 cm sa 5-10 cm razmaka između?

Ako imate ikakav prijedlog, samo dajte prije nego naručim materijal pa bude kasno :), a evo i slika

Image
Image
Image

metabo:
Dobro došao!
Malo sam ti preradio linkove. Koristi one koji su za forume (i malo ih preradi dodatno da preskočiš reklame)
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Na cemu ce ti lezati dusek? Ako ide dusek... :)
Trt, mrt, zivot ili smrt!
mirkometak
Zarezivač olovaka

Post by mirkometak »

Znaci ovako, imam 2 podnice dimenzija 217x99 cm, a visina je 5 cm, tako da ce podnice ici na ove dvije bocne letve 8x5 cm i na sredini ce ih drzat ova uzduzna. Podnice su latex ili kako se to vec zove. Madrac je visok 18 cm, 5 sm se sject u krevet a ostatak ce biti vani, znaci 13 cm ce virit van, pretpostavljam da to nece biti problem
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Od lateksa ti je verovatno dusek... Ako su ti te ploce na koje ide dusek debele 5cm onda nema problema, mada i tad moze da se desi da se pokrive u sredini. Ako je u pitanju lesonit ili nesto slicno, tanko, nemas dovoljnu potporu odozdo, cim legnes puci ce lesonit i upasces u rupu. Hocu da kazem da su ove poprecne letve, ako ih dobro ucvrstis za okvir dovoljno jake da izdrze teret, ali izmedju imas mnogo prostora bez potpore, nema sta da drzi teret duseka i coveka na njemu. Nadam se da me razumes...
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Nikola wrote:ove poprecne letve, ...
Tj. uzduzne letve :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

mirkometak wrote:Podnice su latex ili kako se to vec zove
Pretpostavljam da mislis na Latoflex
mirkometak
Zarezivač olovaka

Post by mirkometak »

yep, mislio na latoflex :).

poduprijet cu ovu gornju uzduznu letvu tako da cu okomito na 2 mjesta spustit 'nogice' na donju.
iako mi se cini da nece bit potrebno posto ce ova uzduzna letva ici na celicne nosace, a bit ce od masivnog drva(hrast)

mene bi zanimalo sto mislite o tome, i ak se nekom sa vise iskustva da odgovorit na koje pitanjce, bio bi zahvalan.
a imam ih jos nekoliko, dali je rucke prakticnije izvest na nacin da izrezem, recimo cca 12x4 cm sa zaobljenim rubovima, pa bi to dalo dodatnu prozracnost ili da stavim gore neke metalne ruckice, ali to mi se ne cini ok posto ce vjerojatno nastradat prilikom silaska sa kreveta
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ta letva definitivno mora ili da bude oslonjena na donju, ili da ide "na kant". 2m je podugacko i za metalni profil.
Nego koliko vidim sa slike ova donja letva ti lezi direktno na patosu. Posto stvar kao sto je ravan patos ne postoji, podigni je za santimetar dva, i stavi na par mesta neke odgovarajuce nogice, najbolje na istom mestu gde su i oslonci za gornju letvu.

Ovo sa ruckama (metalne ili urezi) je mnogo vise stvar estetike i ukusa. Ako su rucke pri vrhu fioke dosta tesko ih je zakaciti (mada nista nije nemoguce). Mozes da izaberes rucke koje svojim oblikom pbezebdjuju da ne budu izvaljene (ko za djavola sad ne mogu da nadjem sliku neke takve), ili one koje se ukopavaju, na primer ovako nesto: http://www.artinvesthome.com/katalog.php?prodID=253
mirkometak
Zarezivač olovaka

Post by mirkometak »

ok, ovo cu uzet u obzir sa podizanjem donje uzduzne letve, jer stvarno pod nije ravan.
ajde pls jos jedan odgovor, dali smatras da je dovoljno po 1 cm da su ove prednje ladice udaljene od poda, jedna između druge te od konstrukcije kreveta. ladice ce biti na gumenim kotacima, pa nebi htio da to zapinje negdi.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

mirkometak wrote:ok, ovo cu uzet u obzir sa podizanjem donje uzduzne letve, jer stvarno pod nije ravan.
ajde pls jos jedan odgovor, dali smatras da je dovoljno po 1 cm da su ove prednje ladice udaljene od poda, jedna između druge te od konstrukcije kreveta. ladice ce biti na gumenim kotacima, pa nebi htio da to zapinje negdi.
Fioke pravi tako što ćeš njihov front (sa ručicama) da staviš tek na kraju. Dakle, samu fioku praviš nešto pliću (ima 5 stranica), da mogu točkovi da stanu i da ima jedno 3-4 cm lufta do kreveta. Kad one nađu svoje definitivno mesto, uzmeš mere za njihove frontove (ostaviš po 2 mm lufta sa svake strane - ili po ukusu) i njih zašrafiš na prednju stranu fioka. Ručke postavljaš na kraju. Na ovaj način imaš prilično slobode oko centriranja.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sa tim zaista nemam iskustva, tako da bih mogao samo da pogadjam. Na sirini od metar svaka fioka "seta". E sad koliko treba ostaviti da to ne bi za nesto zapinjalo... stvarno nemam ideju.

Nego ono o cemu prvo razmisljam kad vidim velike fioke, je kako da se ne raspadnu, tacnije kako da im se dno ne izvali, iskrivi vremenom...
Ja do danas nisam vido ni jednu koja je bila sira od 60cm a da joj vremenom nije otpalo ili se barem ozbiljno iskrivilo dno. Svi misle, pa tu ce biti samo jastuci i neke tako lagane stvari. Nema sanse. Kad imas dovoljno veliki "dzak" onda u njega trpas gomilu stvari.
Sad razmisljam sta bih ja radio. Verovatno bih isao na "overkill" tipa dno od medijapana jedno 12-16mm, i jos jedan tockic na njegovoj sredini. Dno obavezno srafljeno odozdo za bokove, i tockici oslonjeni o dno (tako ce oslonac biti direktno na dnu a ne na vezi dno-bok)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Ja sam pravio fioku dužine 2m, za ispod solo kreveta.
Pod je od lesonita, ALI...
Sve to stoji na roštilju od letvica (na 1/2m rastojanja) Na svakoj letvi po dva točka i to je to :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Koliko su ti bile debele te letvice?
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

mbole wrote:Koliko su ti bile debele te letvice?
4x2 (4 je površina na kojoj leži pod). Roštilj je samo stegnut iver šrafovima, nema lepka. Lesonit sam šrafio pleh šrafovima sa ravnom glavom.

Zaboravio sam, letve su od sivog liva :)

Å alim se, čamovina.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Razmisljam da li bi bilo bolje resenje sa MDF-om od recimo 16mm i isto tako postavljnim tockicima? Dobijes nekih 9mm dubine (i nije neki dobitak) ali je jednostavnije da se napravi. A mozda je i jeftinije (nemam pojma posto su letve)?
Post Reply