Razmetanje zuba na listu cirkulara

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
kriviekser
Pred-majstorsko zvanje

Razmetanje zuba na listu cirkulara

Post by kriviekser »

Trebalo mi hitno list cirkulara-sto uzeg prolaza. Video u wobyhausu 1.8mm, reko super. Kako sam bio u zurbi, nisam ni otvorio kutiju, dok nisam uzeo da menjam list na stonom cirkularu. Prolaz 5.4mm...hss list, dakle jedan zub je 1.8mm.Aj ko velim neka ga,i skontam da mi treba za neke stvari 6mm prolaz.

Da li se na ovim listovima rasiruju, razmecu zubi? Ne razumem se, moram da pitam.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Cek polako. Zubi nisu od tvrdog metala?

Kako je neko sa debljinom platne od 1.8mm uspeo da dobije 5.4mm. Da se metnes naopacke ne moze da bude vise od 3.6mm, a da sve radi kako treba, i ne bude vrljavo.

Sire od toga moze ako lista baca levo desno, tj kriv je.
kriviekser
Pred-majstorsko zvanje

Post by kriviekser »

Dobro pitanje. Nisam zagledao jer sam odmah skinuo list,bio u zurbi. Kapiram da nisu gledajuci u osu jedan do drugog, nego malo vise pa uvijeni... Kako bi skidali i sredinu... Sto bi znacilo da i ledjima skidaju???ili su u parovima razmaknuti, neki vise neki manje. 80zuba ima list
Last edited by kriviekser on 21 Nov 2019 21:23, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Sad, mogu'e je da su razmetnuti sa dve dubine, onda bi mogli da imaju tu sirinu kerfa. Ali je onda to neki specifican list, samo mi nije jasno koje namene. 5.4 mm je jako cudna dimenzija, da je 6.3 znali bi sta je u pitanju.
kriviekser
Pred-majstorsko zvanje

Post by kriviekser »

Kad stignem slikacu. Meni treba 6mm. Rade li to majstori sto razmecu listove na bansek listovima?
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

To se ne radi na taj nacin, posto dobijes dno zljeba koje nije ravno, nego je polukruzno. Listovi na bansek listovima ako se toliko razmetnu ce da pocepaju gumu, a i maltretiras ceo bansek.

Najjednostavnije resenje je da za cirkular koji imas kupis testeru sa vidija zubima tacne sirine i ravnog dna. Ima ih do 6mm, na jednoj testeri. Ili slozis dve testere sa normalnim zubima i sajbnom izmedju da dobijes tacnu sirinu, sto lici na Dado stack.

Mnogo bezbednije i pametnije resenje je sto za glodalicu, i odgovarajuce glodalo.

Nego sada mi pade na pamet, za sta ti treba 6mm kerf na banseku? Osim ako neces da savijas neke elemente sa redom zareza, ali opet, to moze sa svakom sirinom.
kriviekser
Pred-majstorsko zvanje

Post by kriviekser »

Ne treba mi to za bansek već za cirkular. Dakle taj list da se na zubima otvori dodatnih 0,6mm kako bih dobio 6mm, pa sam pitao da li to rade oni majstori što rade razmetanje bansek listova.

p.s. nemam baš puno dužine na osovini cirkulara za stekovanje, mada sad kad si rekao da ima od 6mm jedan list bi mi već bilo super, gde kupiti?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Cini mi se da je cmt imao takav list.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Bilo koji distributer CMT-a. Precnik lista je 180 ili 150mm sto ti je sasvim dovoljno za vecinu zljebova.

List 180, precnik otvora 30, 240.060.07M

Imam jedan, probao jednom, i presao na glodalo kao pametniji nacin. Dobijes cistije ivice.
kriviekser
Pred-majstorsko zvanje

Post by kriviekser »

freud nema, sad mi javili. Hvala za CMT info.
Post Reply