Savet za Epoxy smolu

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Bojan88
Majstor početnik

Savet za Epoxy smolu

Post by Bojan88 »

Pozdrav,
Hteo bih da se upustili u izradu stola u kombinaciji drveta i Epoxy smile. Posto o smoli i tehnici izrade sa njom ne znam ništa svaki savet dobro došao. Koju smolu koristiti,na sta obratiti pažnju, mešanje, izlivanje, kako izbeći mehuriće koji mogu ceo projekat upropastiti itd...?
boskop
Dodavač alata

Post by boskop »

Mene zanima gdje ima da se kupi epoxy smola za sledecu namjenu?
https://www.youtube.com/watch?v=XLuWjwksncc
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Potpuno providnu su imali u bg model shopu.
Neko vreme ih nije bilo, al cini mi se da neko napisa da ponovo rade.
http://www.bgmodelshop.com/index.php/Ep ... k.tpl.html
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Potpuno providnu u BGD ima Dejan
062227920
i cene su skroz korektne
prolega
Šegrt

Post by prolega »

Kada sam isto pitanje postavio u lokalnoj trgovini boja i lakova, pokazali su mi tu epoxy smolu. Sve su bile prozirne a posebno se za nju kupuju toneri po zelji. O tehnikama izrade.... you tube :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sve epoksi smole su generalno providne, ali uvek imaju blago zuckasti ton, i umeju da budu mutne.
Ove su specificne po tome sto su bas potpuno providne.
Ako ces da je bojis, onda nije neophodno da bude "water clear", mada ume da bude malo bledunjava nijansa (zavisi od boje, intenziteta...), ali ako hoces da bude bas ko staklo treba ti ovakva.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Jedan od trikova sa tim water clear epoksi smolama je da reakcija i vreme vezivanja bude sto sporije posto proces oslobadja toplotu, a previse toplote pravi mehurice u epoksidnoj smoli, koja onda vise ne izgleda kao voda.

Glavni problem kod svih amaterskih radova su upravo mehurici, posto ih je jako tesko izvuci iz smole. Taj problem se resava vakum komorom, u kome se ostavi smola da izadju mehurici, kao i livenjem u sto tanjim slojevima, ali je to nesto sto mora da se pazii.
mital
Majstor početnik

Post by mital »

mešaš daščicom :kapitulation: a
izlivanje vršiš u više slojeva da bi izbegao mehuriće
"Znam da nista ne znam" Sokrat
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Moz da mesas cim god oces, mehurici ce se pojaviti.
Ako nemas dovoljno veliku vakum komoru, samo tanak sloj pomaze.
A sto sporije smola vezuje, to tanko moze da bude deblje :smejanje:
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

Ja sam se (i jos uvek) sa ovim podosta baktao. Ako nije mala stvar (mala zapremina) ne ide mi. Jedino kad je dozvoljeno da se boji epoksi da, ali onda nije providno i/ili verovatno sakrije mehurice.

Dali su mi za savet da pogledam ovog coveka. on to radi ozbiljno.

https://www.youtube.com/channel/UC6I0Kz ... kvA/videos

Znacajno veci problem je nabavka hemije. NISTA sto mi je preporuceno nema ovde a zamene ma koliko skupe nisu bas dobre ili sto je jos verovatnije gresim negde.

Da ne ulazim u detalje. Ima puno stvari koje moraju da rade kako treba sto su proizvodjaci smola vec istestirali i one za ispunu prodaju kao one za ispunu.

Ako nadjete nesto za iole vece stvari ja sam zainteresovan.
Last edited by momirz on 15 May 2019 13:48, edited 1 time in total.
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

PS
Ovo mi je bas interesantno jer mi je dostupna poveca kolicina oraha bas matorog. Ali i punog pukotina tako da ako se isece ono sto je ispucalo nema skoro nista.
Last edited by momirz on 15 May 2019 13:57, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Kristalno providnog epoksida, prilicno dobrog kvaliteta imas kod Epoksana iz Cacka. Za malo vece kolicine, preko nekoliko kg hoce i da se potrude, pa mozes i da se posavetujes sa njihovim tehnologom.

Sto se bojenja tice, ja sam probao nesto sa akrilnim slikarskim bojama, i lepo je radilo. Nikada na velikoj kolicini.

Sto se tog oraha tice, sa onime cega ima kod nas, samo u malim kolicinama, tankim slojevima. Za izbacivanje mehiurica od mesanja prilicno dobro radi i ultrazvucna kada, ali se ove male, za telefone nisu bas pokazale. Previse je mala energija vibracija da pokrene mehurice iz iole vece kolicine epoksida. Recimo vece od 150 grama.
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

Nisam znao za epoksan.
Ovo svako malo izleti i ne bi bili lose da se stavi u gde da kupim kao lepliva iza pertinaks PE teme.
Bojan88
Majstor početnik

Post by Bojan88 »

Na nekom klipu na YT sa video nekog Rusa, kad bi radi sa smolom i kaže da će se mehurići pojaviti u najvecem broju slučajeva,ali kao da ne brinemo jer postoji neka mandza s kojom preprekama smolu kad je izlijes i mehurići odmah počnu da pucaju i nestaju. Pokazao je na svom klipu kako to izgleda kao i taj sprej. Znaci sprej namenjen bas za to. Ima li to kod nas da se kupi?
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

zar se ne uklanjaju mjehurići i pištoljem na vrući zrak?
Post Reply