Finiš

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
trivun
Majstor početnik

Post by trivun »

Potpuno si u pravu. Ali neznam koliko bi bilo prigodno nešto iz19 veka premazati poliuretanom. Ja vremena nešto i nemam previše. A probao sam to iz ovog razloga koji si na kraju naveo. Tako da mi nešto posebno teško i nije palo.Premda sam radio isključivo noću. Novac nikakav nisam uzeo tako da i tu nemam nemam dilema dali mi se isplatilo ili nije. Ono što sam mogo da dobijem od tga ja sam dobio, a to je jedno veliko zadovoljstvo. E sad ko se profesionalno time bavi, neznam. Neka pravi matematiku. Ali vidim da ima ljudi koji to profi rade. I bave se samo time. A sudeći po cenama koje naplaćuju reklo bi se da im i nije baš loše. Naravno ne sede oni samo kući i čekaju kad će neko da im donese neku slomljenu starudiju iz podruma. Koliko sam ukapirao u saradnji su sa ljudima koji imaju novac i znanje neke druge vrste, po prilično povoljnim (čitaj džabe ili skoro džabe)cenama otkupljuju stari stilski nameštaj u boljem ili lošijem stanju. Taj nameštaj donose kod njih oni ga srede i naplate to. Naplate adekvatno zaradi koju će imati onaj ko taj nameštaj posle proda. Kako sam ja ukapirao nešto kao oni sa automobilima. Kupe na otpadu, srede i prodaju. Nekome se i to sviđa.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Kolega Ćiro nemoj me krivo i doslovno shvatiti.Naime ti govoriš da se ovakav način finiša ne uklapa u današnjicu.Imaš pravo vrijeme je novac i tako nam lako bježi kroz prste da je to strašno.Vidim ti si tata mata od zanata i svaka ti čast na tome uspio si se dovesti do nekog zavidnog nivoa ali sve te je to koštalo a sada bereš plodove svoga mukotrpnog rada i truda i neka da nemam ništa protiv dapače drago mi je da je tome tako.Ali na sve ovo moram da ti nešto kažem a i ti ćeš sigurno to nešto u sebi pronaći samo sada tebi nije za to vrijeme.Naime o čemu pričam,jednog dana kad i tvom radnom vjieku dođe ono nedami se više idem sada nešto za gušt i za svoju dušu i ti ćeš STO POSTO uzeti neki bakin ormarić i pickat ćeš ga i lickat dok ti žuljevi na prstima neeizađu.A zašto to govorim svi mi imamo nešto šta nas sentimentalno veže za neki ili komad namještaja ili neku stvarčicu i onda kad sve ovo ludo vrijeme postane nevažno u našim životima onda se okrećemo nečen čemu niti u snu nismo mislili da će nam to biti zanimacija.Ja se u prtpunosti slažem sada sa tobom ali kad čovjeku prođe onaj njegov optiumum iskoristivosti on se okreće nečem šta se najmanje nadao da će u životu raditi.Nadam se da nisam preveć bio bezobrazan jer mi nije niti najmanje da nekog za nešto vređam ili provociram ili nedaj Bože omalovažavam samo sam htio naglasiti da svako vrijeme nosi nešto svoje kako kod pojedinca tako i u cijelom svijetu.
Čovijek sniva a Bog realizira!
salchi-ciro
Samostalni majstor

Post by salchi-ciro »

Žao mi je što nisam dobio dozvolu da fotografisem dva ormara,rad Bečkih majstora iz 1800 i neke.Zavrsni lak sam nanio u 15% sjaja,izgledali su fenomenalno.Prvo pitanje stare gospodje je bilo kako se održava i koliko je često potrebno osveženje i kako.Kad sam objasnio dobio sam bakšiš,što sam je spasio muka.A imam tih par zaljubljenih vlasnika u starine,mogu ti reci da mi dobro dodju.
nikolaz
Precizni šegrt

Post by nikolaz »

Da,da kolega Strkicu,mlad covek je anarhista,u srednjim godinama kapitalista u poznim socijalista,ako moze takva analogija da se izvede.Ja sam "navucen" na nitro,Cira na poliuretan,ali cu sledece ogledalo sigurno da probam sa selakom da zavrsim.
A kakve su to musterije koje ti nisu dale da slikas ono sto si restaurirao?!
Imam fotke iz ekonomskog instituta iz Bga,kada smo radili kabinet direktora,a u kancelariji do njegove(sekretaricina) je kompletan namestaj u teeeeeskom duborezu Nikole Pasica,pa prefarban crnim poliuretanom.Horor,strava i uzas.Bolje da su ga polili benzinom i...
Ja sam mojoj zeni dok smo se jos zabavljali napravio ogledalo za rodjendan,rucnim dletom.Oko nedelju dana sam ja to drndao i smirglao,smenjivali se raznorazni pajtasi.Cetiri,pet slojeve osnove,savrsena povrsina(inace je radjen od lipe) i zavrsim ga ja,i posto mi je to bila izvorna zamisao i ideja,jer kao predstavlja sunce,vatru,...,uzmem i ofarbam ga u zlatno.Dodju ovi moji pajtosi,ja sav ponosn iiiiiii reko,aaaaaa sta kazete?Oni poceli da se smeju!!!Kaze jedan i ti si to drndao nedelju dana,pa lakse ti je bilo da ga izlijes od gipsa!!!!!
Ja p*p*z*im,odem u farbaru,tri litre nitro razredjivaca,okacim ga u dvoriste,nitro u pistolj i peeeeri.Onda smirgla i ponovo do drveta.Onda bajc,pa mat lak u 4-5 slojeva pa evo uostalom slike pa uporedite.

Image

Image

metabo: Malo sam sredio slike. Molim te, koristi Thumbs/Forum link za dobijanje koda za forum.
Last edited by metabo on 15 Jan 2009 08:40, edited 1 time in total.
trivun
Majstor početnik

Post by trivun »

Evo da dam recept.

Å elak se rastopi u špiritusu. Uobičajna koncentracija je 12-20%. Rastopina se ostavi da odstoji preko noći a onda se profiltrira. Može i kroz žensku čarapu.
Sam proces politiranja može se podeliti u 4 faze:
1. grundiranje
2. punjenje pora
3. pokrivno politiranje
4. glačanje
gačanje u dve podfaze
1. izpolitiranje
2. prepolitiranje

Pre politiranja od presudne je važnosti da površina bude perfektno izbrušena. Najmanje do granulacije 800. Ako bude više ništa mu neće škoditi. Prilikom brušenja podrazumeva se kvašenje. Posle brušenja površina se može ukoliko je to potrebno bajcovati. Pri tom treba imati na umu da politura stvara pokrivni film koji nije bezbojan i da će donekle boja koja se na kraju dobije biti drugačija od one pre politiranja. To prvenstveno zavisi od boje šelaka i debljine slojeva politure. Iz tog razloga nije loše prethodno probati na nekom komadu.
Polirna loptica pravi se od vate ili vune zavijene u laneno platno. Veličina loptice zavisi od površine koja se obrađuje. Za grundiranje i punjenje pora koristi se grublje platno a za ostale faze finije.
Upotrebljavane loptice ne moraju se bacati već se mogu čuvati u dobro zatvorenoj staklenoj posudi.
Močenje loptice u polituru znači da se namoči do te mere da bude "puna"ali da sa nje ne kaplje.

GRUNDIRANJE
Loptica se namoči u razređenu polituru (politura se naknadno razredi. Otprilike. Da se ne pretera), i uzdužnim i poprečnim pokretima utrljava se u površinu drveta. Ostavi se da se osuši preko noći.

PUNJENJE PORA
Koristi se ista loptica. Sada se koristi nerazređena politura, a na lopticu se nanese kamen plavučac. Može i da se u posebnoj posudi zameša 2-3-kašike politure i kamena plavučca, pa da se loptica umače u to. Takvom lopticom poprečnim i uzdužnim pokretima prelazi se preko drvene površine. Drvena piljevina ( uslovno piljevina), pomešana sa šelakom i plavučcem je punilo koje se lopticom mora da utrlja u pore. Treba paziti da se ne doda previše plavučca da se ne bi dobila siva boja. Takođe mora se paziti da ne ostanu naslage ove smese (plavučas,piljevina i šelak) jer se kasnije ne mogu izbrusiti a ostaće vidljive u vidu zadebljanja na obrađenoj površini. (kao kad lak podlije).
Suši se 1 sat.
Posle toga brusi se finim brusnim papirom. (finoću ćete sami odrediti. Ne može biti ni preterano fin a ne sme biti ni grub)

POKRIVNO POLITIRANJE
Oblikuje se loptica, namoči se u razređenu polituru i uzdužnim i poprečnim pokretim nanosi se na drvo. Najpre jačim a kasnije sve slabijim i slabijim pritiskom. Loptica se u ovoj fazi zameni 1 do 2 puta. Zavisi koliko će se zamastiti ili oštetiti. Morte voditi računa da lopticom ne prelazite preko već pređenih površina da se nebi oštetio polirni film koji bi već mogao da počne da se stvara. Kada loptica počne da "zapinje" doda se na lopticu 2-3 kapi polirnog ulja. Kada donja strana loptice počne da se " sija" znači da je zamaštena i da platno treba oprati alkoholom ili zameniti lopticu. Suši se 2-3 sata a potom se lako izbrusi brusnim papirom 600-800.

GLAĐENJE – izpolitiranje
Koristi se loptica sa finim lanenim platnom. Loptica se umoči u polituru i brzim kružnim pokretima u vidu osmice prelazi se površina. Važno je da se ne sme stati sa lopticom. Znači kada je spustite na površinu ne smete prestati sa pokretima dok je loptica u kontaktu sa površinom. Po potrebi može se dodati 2-3- kapi polirnog ulja. Pusti se da se osuši preko noći a onda se obruse samo slabije urađena mesta. Brusi se kamenom plavučcem.
Postupak se ponovi tri puta.
Suši se 2-3 dana.

GLAĐENJE – prepolitiranje
Napravi se nova loptica sa najfinijim lanenim platnom. Upotrebi se razređena politura i polira se laganim kružnim pokretima. Loptica se češće umače u razređenu polituru, a na kraju samo u alkohol kako bi se izvukli zadnji ostaci polirnog ulja. Ovde treba biti obazriv. Desilo mi se da nakon poliranja čistim alkoholom površina ostane bez sjaja. Tako da je možda bolje prelaziti jako razređenom politurom Lopticu treva češće menjati kako se ulje sa loptice ne bi ponovo vratilo na površinu. Takođe kao i u prethodnom postupku nikako se ne sme loptica zadržavati u mestu. Takođe ne sme se prelaziti već pređena površina jer dolazi do matiranja. Kada se cela površina pređe, sačeka se desetak minuta (jedna cigareta) i postupak se ponovi, samo sa blažim pritiskom. Onako ovlaš. Mora se voditi računa da se neka mesta ne preskoče jer je kasnije vidljiva razlika. Opet se sačeka desetak minuta pa još jednom isto.
Suši se 60 sati. Ne sme se dodirivati prstima.
Posle toga se polira na suvo mekom pamučnom krpom i ostavi da stoji još 24 sata bez ikakvog dodirivanja.
Polirana površina je dobro ispolitirana ako se otsak prsta nakon dodirivanja izgubi za 2 sekunde.

Sve to je najbolje probati na nekom komadu.
Periodi sušenja zavisiće i od trenutnih uslova na mestu na kome radite.
Treba voditi računa da se nakon ovih zadnjih faza politiranja politirani komad ne ostavlja u hladnoj prostoriji (mnogo hladnoj) jer može doći do pojavljivanja sitnih pukotinica.

Pa sad kog ne mrzi i ko ima vremena neka proba.
Ne treba očekivati bog zna šta. Površina koja se dobie veoma je slična lakiranoj. U principu svrha politiranja je da se dobije sjajna i glatka površina. Samo što u vreme kada je francuska politura nastala lakovi nisu postojali. Sada postoji dosta toga što je mnogo bolje u svakom pogledu. I što se tiče održavanja i čvrstine i estetike. I naravno procesa izrade. Ipak na svakome je odluka koju će tehniku da koristi. Na jednom forumu koji se bavi ikonopisom povela se rasprava da li su bolje jajčane tempere i tehnika koja je korišćena u vreme kada su i nastale prve ikone ili je bolje koristiti neka akrilna veziva i druge savremene metode. Mišljenja su bila podeljena, a neko reče da u vreme kada su te prve ikone rađene ta tehnika je bila nešto najbolje i najsavremenije u tom trenutku. Da je postojalo nešto bolje oni bi ga verovatno koristili.Danas postoje neke druge stvari koje su bolje i zašto se ne bi one upotrebljavale. I u pravu je čovek. Tako i za ovo naše finiširanje. ipak mislim da nije loše znati kako je sve počelo.
Možda nije za ovde ali samo u prilog ovome da još nešto dodam.
Bio sam u prilici da " rasturim " jednu tablu stola iz 1800 i neke. Posle dosta truda sastav nisam uspeo da "razglavim" ali je pukla daska pored sastava. Bukova. Kada sa m to lepo i natenane uspeo da rstavim bio sam iznenađen jer daske za tablu stola nisu imale nikakav sastav. Bile su zalepljene čelo u čelo kuvanim tutkalom i to je tako stajalo nekih 200 godina. A sada u ovo novo vreme treba dobro obratiti pažnju koji će se lepak upotrebiti za takav sastav.
Hteo sam samo reći da nije sve što je novo i savremeno ujedno i bolje od onog starog.
Kako ko voli a ja ću ipak da razmislim o polituri, koštanom tutkalu ne odričući se poliuretana i titebonda.
pozdrav
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

trivun wrote:Evo da dam recept.
Sve pohvale.
Recept je detaljan i mnogima će dobro doći.
Bilo bi dobro da sve to pretočiš u neki "člančić". I još ako imaš neke fotke...
Ovako, po forumu može da "padne u zaborav" :(
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

metabo wrote:
trivun wrote:Evo da dam recept.
Sve pohvale.
Recept je detaljan i mnogima će dobro doći.
Bilo bi dobro da sve to pretočiš u neki "člančić". I još ako imaš neke fotke...
Ovako, po forumu može da "padne u zaborav" :(
Moram priznati kolega Metabo da bi to bio jako ljep i poučan tekst i trebalo bi ga nekako urediti i postaviti među nove tekstove na sajtu.:)
Čovijek sniva a Bog realizira!
nikolaz
Precizni šegrt

Post by nikolaz »

OK Metabo,samo gde je to,ja sam kao sto je receno isao preko Image Shacka?
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

nikolaz wrote:OK Metabo,samo gde je to,ja sam kao sto je receno isao preko Image Shacka?
O ImageShacku i pričam.
Sad sam malo pogledao koje sve oni linkove nude za forum i oni su različiti u raznim ekranima, a zavise i od veličine slike koja se prikazuje.... Naravno, i oni moraju od nečega da žive pa se reklame vrte na sve strane.

Da bi dobio elegantno rešenje, moraš malo da edituješ njihove ponuđene linkove kao što je mbole opisao. Ali, to je za većinu komplikovano (ovo je stolarski, a ne hakerski sajt, zar ne?) pa ostaje da se izabere jedan od linkova i primeni As is:

a) Hotlink for forum (1) ili
b) Thumbnail for forum (1)

i on iskopira.

Pogledaj kako sam ja prepravio tvoje linkove (uđi u izmenu poruke), pa može to da ti bude model.
Samo pazi da nešto ne zabrljaš u svojoj poruci :|

Code: Select all

[url=http://img164...us/img164/6595/ogledalozlatnouv7.jpg][img]http://img164...us/img164/6595/ogledalozlatnouv7.th.jpg[/img][/url]
Prvi link

url=http://img164...us/img164/6595/ogledalozlatnouv7.jpg
je link prema "velikoj slici" u novom ekranu.

Drugi link

[img]http://img164...us/img164/6595/ogledalozlatnouv7.th.jpg[/img]
je link prema "maloj sličici" koja se prikazuje u poruci.
Ako malo bolje pogledaš, ona ima .th pre .jpg
To .th kod ImageShacka znači "mala sličica" i to nije pravilo za ostale sajtove i može se samo ovde primeniti.

Malo probaš, ukapiraš sistem i onda je laća :)
nikolaz
Precizni šegrt

Post by nikolaz »

Ajd da probam.http://img254...us/img254/9992/oglelmxn5.th.jpg[/IMG][/url]

metabo:
Umalo :)

Trebalo je ovako:

[url=http://img254...us/img254/9992/oglelmxn5.jpg][img]http://img254...us/img254/9992/oglelmxn5.th.jpg[/img][/url]
Last edited by metabo on 15 Jan 2009 14:21, edited 1 time in total.
nikolaz
Precizni šegrt

Post by nikolaz »

Nesto sam zabrljao,ako ni sada ne uspem ujescu hemoroid!!!

Image
nikolaz
Precizni šegrt

Post by nikolaz »

Uraaaa!!!Hvala.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

nikolaz wrote:Nesto sam zabrljao,ako ni sada ne uspem ujescu hemoroid!!!
Nemoj samo tuđi :)

Još malo sam doterao link, da bude u fullu. Pogledaj još malo i postaćeš pravi haker!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

trivun wrote:Posle brušenja površina se može ukoliko je to potrebno bajcovati.
Procitao sam na vise mestra savet da se pre bajca nanese jako razredjen sloj selaka ili lanenog ulja (selak se razredjuje alkoholom, a laneno ulje uljnim razredjivacem). Kad kazem jako, mislim bas jako, selak koji je vec rastvoren na recimo 20% treba jos razrediti u odnosu od recimo 1:4, a laneno ulje najmanje 1:8.
Nanese se dobro nakvasenom krpicom, saceka da malo upije i obrise. Ako je nanosen selak moze da se nanosi bajc nakon otprilike sat vremena, ako je nanoseno laneno ulje mora da se saceka barem 24 sata.
Svrha ovoga je dvojaka.
Jedna je da se rezovi koji su poprecno na vlakna drveta malo "zatvore" posto oni upijaju bajc ko sundjer, i onda su nesrazmerno tamniji.
Za neke vrste drveta, koje su "smolaste", na primer bor, tresnja... slicno se desava i na nekim mestima uzduznog reza. Naime kod njih su ceste povrsine "prosarane" smolom (znaci ne klasican dzep od smole vec onako ko naprskano), koje sasvim drugacije primaju bajc. Selak odnosno laneno ulje ujednace povrsinu.

Vazi inace kod svakog bajcovanja, ne samo kod ovog pre politure.

Ovo nisam probao, prenosim samo sta sam procitao.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

trivun wrote:Bio sam u prilici da " rasturim " jednu tablu stola iz 1800 i neke. Posle dosta truda sastav nisam uspeo da "razglavim" ali je pukla daska pored sastava.
Spojevi tutkalom se koliko znam rastavljaju grejanjem odnosno parom ili toplom vodom. Prvo se proba samo sa grejanjem, pa ako nece, onda se ide na parenje, pa ako nece ni to onda sa toplom vodom.
Recimo ako imas spoj na cep i rupu, i mogucnost da na nekom nevidljivom mestu izbusis malu rupicu, spricom ubrizgas toplu vodu.
Post Reply