Ploča za radni sto

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
zelenisetac
Dodavač alata

Ploča za radni sto

Post by zelenisetac »

Pozdrav svima!

Super vam je forum. Dosta se toga može naučiti.

Pravim radni sto za kancelariju pa bih hteo da se raspitam šta su mi opcije za ploču stola.

Zbog skromnog prostora moram da idem sa 120x70 (oko 3 cm debljina) (ili možda par cm više po dužini i širini). Opcija je naravno da idem sa nekom Ikea pločom. Recimo - https://www.ikea.com/rs/sr/catalog/products/50382191/.

No hteo sam da vidim da li za sličnu cenu ili malo veću mogu da dođem do nečega što je puno drvo. I što će između ostalog dati više karaktera stolu u odnosu na sterilne Ikea furnire, ili nedaj bože bele stolove. Recimo u trpezariji od pre par godina imam sto sa ovom pločom od bukve https://www.ikea.com/rs/sr/catalog/products/50106773/ i to je super zahvalna kombinacija. Samo sam ga prešao sa onim Belinka uljem za drvo dobro izlgeda i može verovatno 1000godina da iznese.

Za radni sto sam mislio nešto iz ove palete boja i sa sličnom strukturom - https://imgur.com/user/zelenisetac/posts . Koliko vidim ovako nešto se od oraha može dobiti.

Da li možete da date neki savet ko bi ovako nešto mogao da napravi ili da eventulanu preporučite neke alternative za ploču? Nemam predstavu na šta cena od oraha može izaći.

Hvala unapred!
Last edited by zelenisetac on 14 Mar 2019 12:43, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ajmo prvo, procitati pravila foruma a tamo pise (ko i na vrhu stranice VELIKIM SLOVIMA), da popunis polje lokacija u profilu (odakle si).

Cena oraha jako zavisi od drzave u kojoj se nalazis. Uopste nije ista u Zimbabveu i u Tanzaniji :)

Nesto ne verujem da ce bilo gde da bude priblizna cena ploce od orahovine ikeinoj od bukve.
Odnos cene sirovog materijala bukva-orah je otprilike 1:4 pa i vise, zavisno o kom orahu se radi.

Inace... na sirini mozes i da ustedis malo, al na dubini nemoj nikako. Barem 80, a jako pozeljno 90.
zelenisetac
Dodavač alata

Post by zelenisetac »

Hahaha :)

Zadatak izvršen. Lokacija popunjena. Izvinjavam se za bahatost.

Da, mogao bi da idem na 130x80. 80 je maksimalna širina koju sam viđao u nekim standarnim ponudama stolova. Imao sam davno u kancelariji sto 160x80. Ne sećam se mi je ikad monitor bio preblizu ili da mi je falilo dubine stola.

Znači veliš za orah mrka kapa? Koliko vidim po oglasima hrast deluje kao neki standard za ovako neindustrijski izrađene stolove, najčešće se radi o trpezarijskim stolovima.

Da li imaš možda neku preporuku kako bi mogao da dođem do nekih ponuda? Ko se bavi tim stvarima, ovako od ljudi koje znam imam utisak da velika većina ljudi izrađuje kuhinje od pločastih materijala, ovo kao da baš nije tako česta veština.

Hvala!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Hrast ima nekih pozeljnih osobina za sto (tvrd, cvrst...) ali i nekih nepozeljnih (duboke i velike pore).
Izgled mu je "lepsi" nego bukvi, mada je meni bukva bolja za takvu namenu upravo zbog toga sto nema pore.
Opet... bukva je ovde mnogo cesca, pa se nekeko vezuje za "sirotinjski" namestaj, a hrast je kao "fancy".
Orah je onako... "bas fin", ali je sa druge strane meksi od bukve i hrasta. Uz to je jako stabilan, to jest najmanje menja dimenzije sa promenom vlage.

Od ostalih, tu je jasen (opset velike pore, ne bas ko na hrastu, al i dalje jako izrazene), javor (skoro idealan, ali i lepa cena), i maltene svo ostalo tvrdo drvo ukljucujuci i egzote (opet cena kao problem naravno).

Nije problem u vestini, problem je u parama :)
Srazmerno malo musterija hoce da se otvori za namestaj od drveta, a njegova izrada zahteva mnogo ozbiljniji masinski park nego ona od plocastih materijala, i mnogo vise rada. Ulaganje velike kolicine para u masine koje ce malo raditi, jednostavno nije isplativo.
Tako da mali broj majstora ima razradjen posao sa drvetom, odnosno dobacio je do grupe musterija koja to zeli i moze da plati.

Gde bi konkretno to mogao da nadjes u NS i okolini... ne znam, javice se neko od kolega iz tih krajeva.
winston1989
Samostalni majstor

Post by winston1989 »

Zelenisetac, poslao sam poruku na pp, sto se tice drveta, orah je bas skup, bar na mestima gde ja nabavljam drvo, a i hrast mu se prilicno priblizio..
Izvinjavam se za mali off topic, neki dan mi je bas drugar trazio da mu napravim jednu plocu za sto a imao je daske od azobe drveta, teze i tvrdje drvo nisam u zivotu video, medjutim morao sam da mu odbijem jer nikad sa tim nisam radio niti znam kako se obradjuje nesto tako tvrdo, pomalo me i za masine bilo strah. Inace cena mu je bas bas paprena
Last edited by winston1989 on 15 Mar 2019 08:08, edited 1 time in total.
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

"..... velika većina ljudi izrađuje kuhinje od pločastih materijala, ovo kao da baš nije tako česta veština."
Mnogo stolara koji ne prave stolove😂
Post Reply