oksidacija ili truljenje drveta?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

oksidacija ili truljenje drveta?

Post by elektrolog »

Danas na poslu dobili nove merdevine. Lepe, ravne, bele, ALI... Primetio sam da su neke linije od godova na jednom mestu tamno crvene. Kao boja rđe ili tako nešto. Guglao i otprilike da je to oksidacija. A pre par godina sam od jednog stolara koji je gledao slične merdevine i primetio crne štrafte po njemu rekao da su od trulog drveta i da nisu dobre i da se on ne bi penjao na njih. Da li je ovo crvenkasto smeđe oksidacija drveta ili je i to truljenje?

Uglavnom, da li to(šta god to bilo) utiče na čvrstinu drveta ili je to samo promena boje koja ne utiče na čvrstinu?
Last edited by elektrolog on 09 Nov 2018 15:15, edited 1 time in total.
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

Od kog drveta su merdevine ? Koliko velike ? na kojim mestima se to javlja ?
Daj neke slike bice mnogo lakse da konstatujemo o cemu se radi.
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Za drvo ne znam, visoke su 1,5m. Na dva od četiri kraka se vidi, maltene celom visinom ide. Linija recimo 5-6cm, pa razmak par cm pa opet 2-3cm i tako celom dužinom. Negde su samo kao isprekidane tačkice... Jbg, nisam slikao, a znao sam da treba i zaboravim. Do ponedeljka neću moći.
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Evo, ovo često izlazi kad guglam oksidaciju drveta, mada ne razumem poentu... Å ta se dobija ovim putem? Zašto ga jednostavno nije obojio u boju koju hoće?

http://mojaradionica.com/Oksidacija_drveta.htm
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

To je druga prca, niko to ne radi na merdevinama :)
Takav proces u sustini nije oksidacija, vec feroacetat koji je nastao rastvaranjem celicne vune u sircetu reaguje sa taninom u drvetu.

U zavisnosti od sadrzaja tanina i vrste drveta, boja ide od braonkaste, preko sive pa do potpuno crne.
Bojenje stvara sloj. Bajcovanje ide mnogo plice. Ovim mogu da se postignu dosta lepi efekti "ostarelog" drveta, sto je danas popularno.

Bez slike... nista. Mada crvenkasto, pre verujem da je samo drvo takvo.
Post Reply