Montažni lepak

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Plastika je najzaguljenija za lepljenje.
Najpre ima brdo vrsta platike, i veze jedna s drugom nemaju. Naravno, lepak koji lepo zalepi jednu, ne radi sa drugom...
Dalje, plastike su uglavnom "masne", i jednostavno nece da se povezu sa lepkom, osim sa onim koji je napravljen bas za nju. Cesto taj lepak ustvari rastopi povrsinki sloj i na taj nacin poveze.
Da se razumemo, "zalepice" neke plastike, sto ti kazes bilo sta. Ali da ga dobro zalepi, tako da taj spoj mozes da opteretis... to je vec sasvim drugi problem.

Metal, za razliku od njih, moze jako dobro da se lepi, pod uslovom da su povrsine kako treba. Probaj da zalepis dva lepo ravna komada celika obicnim super lepkom (obruseno, ravno, odmasceno...). Na iole vecoj povrsini (tipa kruga 50mm), treba doooobro da odalamis cekicem par puta da bi pustio. Ili da ga ugrejes na reda 200 i vise stepeni.
U krajnjoj liniji, napisah da tako zalepljen obradjujem na strugu. Sila rezanja celika, koliko god bio nezan sa posmakom, nikako nije mala :)

Najveci problem kod lepljenja je lepljenje raznorodnih materijala. Ne samo zbog adhezije spoja lepak-materijal, vec i zato sto razliciti materijali imaju razlicite koeficiente toplotnog sirenja, pa ako je lepak krut, vremenom mora da popusti. Zato recimo kada se lepi retrovizor (metal) na sofersajbnu, izmedju ide mrezica. Ona sluzi upravo da primi na sebe termicke dilatacije.
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

BR wrote:Za metale je mnogo bolje resenje nesto od savremenih akrilata, naravno ako mozes da obezbedis uske tolerancije izmedju povrsina.

Recimo drvo-metal, Loctite AA 330, lepak + aktivator 7388. Ako su uske tolerancije, otpronost na smicanje mu je 30n/mm2, tj povrsina od 1 cm2 nosi malo manje od 300 kilograma.

Jedina mana sto posteno kosta.
@BR Ovu poruku sam prevideo kad sam te pitao za loctite 330. Ja sam gledao i 3295, on ne koristi aktivator, sam se meša, trpi 120 stepeni, mada je on još skuplji...

@Mbole Da... Kad tako predstaviš stvari vezane za plastiku, onda to savršeno ima smisla... A, da li bi mi otkrio koji je taj lepak što lepi većinu plastika? Da li je skup? Naravno, razumeću ako nećeš... Jedan moj kolega kaže: Ako sam proveo dane i noći nad knjigom ili ispred kompjutera pokušavajući da dođem do rešenja koje muči većinu ljudi, sigurno ga neću podeliti sa svima njima! Nek i oni zagreju ustolicu! :)

I jeste, ja uopšte nisam uzeo u obzir različite koeficijente skupljanja i širenja materijala u odnosu na temperaturu. A to je jako bitno. Pretpostavljam da taj lepak pre svega mora biti trajno elastičan? Tu se vraćamo na ono što je BR rekao za epoxy da je krut...
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

Kad smo kod lepljenja .. .

Pukne ram naocara ( majci ) i to bas na najnezgodnijem mestu , gde usled dejstva poluge najvise dolazi do naprezanja.

Mala dodirna povrsina , plus je to mesto gde metal naleze na plastiku .

Vidim ja da mora kod opticara ali ajde da probam neki lepak koji sam poodavno kupio kod kineza ( 100 din )

Image

Pomesam , premazem , stavim papiric novina da se ne umazem ( greska ) pritisnem prstima i evo 8-mes naocare je sluze :hurra:

Image

p.s dok sam mesao komponente , smrdeo je ko wugaaaaaaa :skratta:(iako je bila minimalna kolicina u pitanju )
Last edited by LepoJeBitiFin on 26 Oct 2018 15:37, edited 1 time in total.
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nije nikakva tajna, lepak pravi Normfest. Jedino sto ga nemaju na stanju, pa cekam vec evo mesec dana da stigne. Imaju veliko pakovanje za namenski pistolj, ali nisam hteo da ga uzimam, posto em mi to ne treba svaki dan, em hocu prvo da vidim kako radi.
A kako radi ne znam, posto ga jos nisam probao. I mislim da nije za vecinu plastika, vec uglavnom za ABS i njemu slicne, posto je namenski za auto servise.
Cena... ako bude radio nije skup :) Fakat, nije bas ni jeftin, spric ko za epoksi od 25ml je oko 1800 din.
kad stigne... javljam kako radi.

Termicke dilatacije mogu da se rese ili trajnoelasticnim lepkom, ili medjuslojem koji je elastican. Upravo taj sistem se koristi kod lepljenja retrovizora, posto je sam lepak uglavnom cijanokrilat, koji je prilicno krut.

@lepojebitifin
Upravo taj papir je ustvari odradio posao :)
Koliko god nama papir izgledao kao nesto jako slabacko, kad ga impregniras smolom, on je ustvari dodatna povrsina koja je vezala, a vlakna papira ne daju da se veza lepkom pokida. U sustini... armatura :)
Usput, taj kafuter bi trebalo da je modifikovani akril, koji uopste nije naivan.
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

@Lepojebitifin
Izgleda da si slučajno došao do pravog rešenja, baš kao što je Aleksandar Fleming greškom došao do penicilina!:D
Za lepak kažu da je dobar, nije ni skup, ali ko što ti reče smrdi UŽAAAAAAS...
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Nemojte mesati montage kit i moment expres, to su dva potpuno razlicita proizvoda.
A sto se plastike tice, povrsinski naponi su ti koji cine osnovnu razliku prilikom lepljenja
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Montage kit proizvodi Bison, Moment express proizvodi moment, ali lepe iste materijale i služe istoj svrsi, zar ne?
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ideja metalnog tabana kod rendeta je manje trosenje. Kod rendeta za finisiranje, sa izuzetno uskim tolerancijama, svako ravnanje tabana zavrsava time sto se rende gore ponasa.

Eksperimentisao sam vrlo malo, nisam uspeo da zavrsim rende koje sam hteo i da ozbiljno testiram, jednostavno, nemam dovoljno vremena za takve stvari. Da imam radionicu u stanu, kao Bole, bilo bi mi mnogo lakse, ovako se razvlacim preko celog grada za svaku operaciju, od jednog do drugog prijatelja, pa te brzo prodje svaka volja.

Inace sam za finiser smislio drugaciju konstrukciju, u kojoj nece biti drveta kao nosivog materijala, a moci ce da se napravi samo uz stubnu busilicu. Jos samo da imam vremena.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

elektrolog wrote:Montage kit proizvodi Bison, Moment express proizvodi moment, ali lepe iste materijale i služe istoj svrsi, zar ne?
Iste materijale lepi i sintelan i sluzi istoj svrsi :P ali sintelan je mnogo slicniji bizonu a sva 3 su potpuno razlicita.
Post Reply