Kako okrenuti smer motora ?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

elektrolog wrote:Mbole - svaka čast, prava si enciklopedija! :hurra::buga:

Ova crna kutijica je DM sklopka. Ništa drugo do trofazni prekidač koji u sebi ima bimetalnu zaštitu(beli kružić) za zaštitu motora.

[url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/8800_zastitna-sklopka-dm-16-slika-25320832.jpg[/url]
Hvala na savetima . . . i svaka ti dala .

Nego pomenuo si ovaj beli kruzic , i setih se da je masina ( dok je imala ispravan smer ) cesto prekidala rad u poslednje vreme ?

Da li postoji neko stelovanje ovog kruzica ili je cela sklopka zrela za zamenu ?

Ovo je situacija u firmi ( drzavna ) elektricari ponapustali ( uzeli otpremninu ) a ostali mehanicari ,

varioci , vozaci , bravari ............i ostala beda da se jos zlopati . . . . . (i ja sam tu da ne ispadne da nekoga vredjam )

A kad bolje razmislim , bolje da nista ne diram i ostavim ovako . . .
Last edited by LepoJeBitiFin on 19 Oct 2018 21:47, edited 1 time in total.
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
ZASto
Pred-majstorsko zvanje

Post by ZASto »

elektrolog wrote:Lepo si rekao: Na ulazu u objekat... Å ta je posle toga razvedeno i ko je to razvodio pitanje je. Kao što je Mbole rekao, kada je o kućnim instalacijama reč, električari očekivano o tome ne vode računa... Zašto? Pa, u kućnim instalacijama nema ni reči o trofaznim motorima.

Drugo je garaža koju ljudi obično preprave u radionicu, a kako električari nisu vodili o rasporedu faza, opet se mora ispitati prilikom povezivanja neke mašine, što će reći na tom jednom potrošaču.

Opet, ako je kvar na ulazu u objekat, a često se dešavalo da izgori GRO(glavni razvodni orman) onda nemaš pojma koji je raspored faza jer je to sve ugljenisano i istopljeno i onda radiš ponovo! Ako je objekat kuća ili sl. ne vodiš računa o rasporedu, ako je neka radionica ili sl. onda moraš da vodiš.

Kod mene u ulici je recimo pre dve-tri zime izgoreo rastavljač na trafo stanici. Veliki kvar, popravljali su od popodne do nešto pre ponoći. Nisu vodili računa o rasporedu faza, a nije ih izgleda ni zanimalo jer je bila velika zima(nosili smo im čajeve da se ljudi malo ugreju) i par njih iz ulice koji imaju neke mašine su im se žalili kad su pustili struju. Oni se pakuju da ide kući, ovi kukaju i onda je tu neki šefić rekao nekom majstoru: Ugasi i zameni faze da ne kukaju... Promenjeno za 15 minuta i sve super. To je samo primer koliko se o tome vodi odnosni ne vodi računa.
I za GRO postoje pravila: s'leva na desno R-S-T kako na ulaznoj strani tako i na svakoj trofaznoj izlaznoj.
Nema tu kako se ćefne kom žicaru tako da tura žičke :D
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

LepoJeBitiFin wrote:Nego pomenuo si ovaj beli kruzic , i setih se da je masina ( dok je imala ispravan smer ) cesto prekidala rad u poslednje vreme ?

Da li postoji neko stelovanje ovog kruzica ili je cela sklopka zrela za zamenu ?
Da, šteluje se, ali... Sama DM sklopka ili MZP(motorno zaštitni prekidač) kako se još drugačije zove se bira po snazi motora i njegovoj nominalnoj struji. To piše na jednoj pločici na samom motoru. A postoji tablica za odabir DM sklopke, pokušaću da je ubacim... Na novim DM sklopkama taj točkić ima lepo obeleženu skalu, ovde je nema. U toj situaciji, radi se sledeće: Točkić se okrene skroz udesno, motor se pusti u rad i pusti se da radi par minuta da se zagreje. Onda se taj točkić lagano, vrlo lagano okreće ulevo sve dok motor ne izbaci. Onda se točkić vrati udesno za milimetar i ponovo se pusti u rad.

E SAD, sve ovo što sam sad objasnio NIJE PREPORUČLJIVO I RADI SE ISKLJUČIVO U KRAJNJOJ NUŽDI!!! Najbolji i najispravniji način je da se po snazi motora i njegovoj nominalnoj struji odabere odgovarajuća DM sklopka i odgovarajuća bimetalna zaštita.
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Ova moja tablica je u excelu, to verovatno ne može da se ubaci... Ali, evo pronađoh ovaj snimak, čovek je sve to lepo objasnio školski, mnogo bolje nego što bih ja umeo. Ima i kako se bira DM, kako se povezuje i sve ostalo...

https://www.youtube.com/watch?v=FNOPDDE5GBc
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

Odlican ti ovaj video i nasao sam jos neke stvari koje su me zanimale na ovoj adresi
https://www.youtube.com/channel/UCy8BFj ... -yxAhxkRbw

Hvala jos jednom.
Last edited by LepoJeBitiFin on 19 Oct 2018 22:01, edited 1 time in total.
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
Post Reply