Potreban stolar iz Zemuna ili Novog Beograda a da poseduje strug

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
nightcrow82
Brzi dodavač alata

Potreban stolar iz Zemuna ili Novog Beograda a da poseduje strug

Post by nightcrow82 »

Postovanje majstori, ja se rekretivno bavim izradom lampi. Pravim iz hobija svasta nesto i dobio sam neku ideju koju na zalost ne mogu da izvedem sam, tj nemam alat :(. Potreban mi je neko ko ima strug i ko bi mi za neku normalnu cifru ili cast izbusio u nekoliko gredica rupu sa strugom, precnika barem 5 centimetara i dubine 40-50 centimetara. Da li postoji neko ko bi mi ucinio tako nesto?
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

40 /50 cm ili mm?
smirglaj nikad dosta
nightcrow82
Brzi dodavač alata

Post by nightcrow82 »

40-50 centimetara dubine, jednostavno probusiti rupu u toj gredici ali ne skroz, to moze da se uradi na strugu koliko znam, ja imam mogucnost da busim sa onim "leptir" burgijama maksimum 13tak centimetara i 25 milimetara sirine, ali treba mi sire, da bi led sijalica usla u tu rupu :D
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

dali ti znas kakva treba burgija a i strug da izbusi 50 cm rupu 5 cm sirine nije jednostavno ?
smirglaj nikad dosta
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Uopste nije prst zadatak. Nije li pametnije napraviti od cetiri daske kutiju, dugacku koliko ti treba? Posto vec pominjes rupu u gredicama.
nightcrow82
Brzi dodavač alata

Post by nightcrow82 »

iskreno predpostavio sam da nije previse tesko, jer sam gledao nesto slicno kako se radi na strugu za metal, pa sam predpostavio da moze i na strugu za drvo :/
nightcrow82
Brzi dodavač alata

Post by nightcrow82 »

Ali kako da zamaskiram spojeve na daskama BR? videce se da nije iz komada nego sastavljano, mislim barem ja nemam mogucnosti da to zamaskiram
nightcrow82
Brzi dodavač alata

Post by nightcrow82 »

Sad recimo gledam, na aliekspresu imaju neki bitovi koji se mogu nakaciti na neki nosac, moze i glava od busilice koja bi se nataknula na nesto trece, da se dobije duzina, i moze da busi do 100 milimetara sirine rupu, ako nema ovde ko bi to mogao da izvede onda cu poruciti te delove pa sta mi bog da, jedino sto mi se ne ceka mesec dnaa dok sve kompletiram
Last edited by nightcrow82 on 11 Oct 2018 00:34, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Napravis spojeve na daskama na ger, i pripremis ih rendetom na sablonu. Spoj se apsolutno ne vidi. Bez alata ne mozes nista da uradis.

I sa tim burgiama sa Ali expresa ces poprilicno tesko da izbusis rupu precnika 5 cm, bez odgovarajuce busilice. Za busenje iz ruke ti kinezi su prilicno nezgodni, em mora da se pritisne, em momenat treba da bude poprilicno veliki, a oni obicno dodju uzasavajuce tupi. Kada se naostre rade malo bolje neko vreme, ali je vrlo diskutabilno koliko si u mogucnostiu da naostris forstener. Bez nekog Colta ili zoba (a takav set za 5cm te kosta preko stotinak eura, za ulazni kvalitet) + ozbiljne busilice sa velikm momentom veliko je pitanje sta ces uraditi.
nightcrow82
Brzi dodavač alata

Post by nightcrow82 »

Znaci na strugu to ne moze da se izvede? Nemam rende. Kolika rupa je onda na strugu optimalna/ Dubina i sirina koja moze lako da se izvede? i nadam se da je sira od neke burgije desetke :(
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Rupa 50X5 cm spada u "duboke" rupe kada je drvo u pitanju.
Sve i da imas masinu kojom to mozes da teras, gotovo je nemoguce izbusiti forstnerom takvu rupu a da ostane prava. Forstner ima isuvise kratak deo koji vodi burgiju, i generalno je namenjen za relativno plitke i siroke rupe.

Posotji stari majstorski trik: kada nesto ne mozes da sakrijes, ti ga istakni i kazi da si bas tako hteo :)
Napravi kutiju od dve vrste drveta, jedno tamno drugo svetlo.
Iil raseci gredu uzduz, iskopaj glodalom ili cime god, odgovarajucu poluokruglu rupu u svakoj polovini, izmedju umetni dve letvice par milimetara debele od drveta u drugoj boji, ulepi sve zajedno i onda samo pocetak rupe obradi da bude lepo okrugla posto je to deo koji se vidi.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Kako ucvrstis gredu te duzinena strugu a da jedna strana bude slobodna, ne na konjicu, da bi mogao da busis?

Moglo bi nekom linetom, (koju bi opet mogao da napravis) ali lineta zahteva valjkasti deo po kome klizi, ili neku slicnu improvizaciju. Takodje, stablo burgije koje nece da se iskrivi kada busis 5-6 cm duboku rupu, iskrivice se gotovo sigurrno, kada je 5-10 puta duze.

Imas jos nekoliko problema. Hod za busenje na konjicu i na velikim masinama je manji od deset cm. Da busis strugom klasicno imas problem sto cim dodjes do kraja hoda moras da produzis burgiju, pa ako ti produzetak nije odgovarajuce duzine, da pomeris konjic nazad, da bi mogao da sa celom skalamerijom udjes u rupu.

A onda dodatno, kako odvodis stugotinu iz te rupe? Ako busis forstenerom, stugotina iza njega zacepi rupu, pa ces morati da sve izvklacis napolje nekoliko puta da bi je izvukao. Inace imas pozar, i unisten radni alat. Spiralna burgija tog precnika je opet upitna.

Generalno, sve to moze da se resi, da se napravi lineta, da se osnovna rupa busi burgijom malog precnika, pa da se prosiruje nekim od alata za pravljenje posuda, ili da se pravi nesto slicno bor stangli, ali sve to zahteva znanje, vreme, rad i sredstva. I tu staje prioca o normalnoj cifri.

Jedino resenje je da zaobidjes problem i modifikujes resenje tako da postane izvodljivo u okviru sume koju si zamislio.
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Možeš i aluminijumsku cev da iskoristiš, a spolja je obložiš recimo parčićima drveta(kao što prekrivaju zid kamenom), kao neki mozaik ili nešto slično, ili nekim lepim furnirom...
nightcrow82
Brzi dodavač alata

Post by nightcrow82 »

Ok, hvala na savetima, promenicu formu da cu valjda nesto odraditi, svako dobro
Post Reply