Upotreba krunaste testere za rupe
Upotreba krunaste testere za rupe
Zanima me kakva su iskustva u radu sa krunastim testerama za bušenje otvora u drvetu.
Konkretno koji alat odabrati-prizvođača prilikom izbora istog.U pitanju su otvori prečnika 50mm i 89mm.
I da li ima neka ideja izrade u kućnoj varijanti uradi sam alata za navedenu namenu?
Obrisana reklama iz poruke, za reklamiranje se obratiti administratoru sajta.
Pozdav!
Konkretno koji alat odabrati-prizvođača prilikom izbora istog.U pitanju su otvori prečnika 50mm i 89mm.
I da li ima neka ideja izrade u kućnoj varijanti uradi sam alata za navedenu namenu?
Obrisana reklama iz poruke, za reklamiranje se obratiti administratoru sajta.
Pozdav!
Last edited by donivko on 11 May 2018 23:25, edited 1 time in total.
Priroda nam nije dala znanje,seme znanja nam je dala,od Nas zavisi da li će to seme proklijati!
Busis rupu ili otvor?
Te testere su za jako male dubine busenja, posto na vecim imaju problem sa izbacivanjem strugotine. To moze da se sredi donekle, ali ne na klasicnim relativno tankim testerama, postyo kada ih sredis ne drze oblik.
Postoje i druga resenja, koja rade jednaku pricu, no opet, kod nas ih je nemoguce naci, a kvalitetna kostaju poprilicno. I nisu za bilo kakvu vecu proizvodnju, posto rade sporo. Za vecu kolicinu su veliki forsteneri, koji iako kostaju pilicno, mnogo bolje obavljaju posao.
Te testere su za jako male dubine busenja, posto na vecim imaju problem sa izbacivanjem strugotine. To moze da se sredi donekle, ali ne na klasicnim relativno tankim testerama, postyo kada ih sredis ne drze oblik.
Postoje i druga resenja, koja rade jednaku pricu, no opet, kod nas ih je nemoguce naci, a kvalitetna kostaju poprilicno. I nisu za bilo kakvu vecu proizvodnju, posto rade sporo. Za vecu kolicinu su veliki forsteneri, koji iako kostaju pilicno, mnogo bolje obavljaju posao.
Ako dobro kapiram, pod "otvor" podrazumevate da se materijal potpuno probija.
Jedno od resenja za odvodjenje strugotine:
Krenes da busis krunastom, koliko da ti obelezi gde ce da isece
Uz ivicu sa unutrasnje strane traga koji je ostavila krunasta izbusis obicnom burgijom rupu ili dve reda 10-tak mm. Sad piljevina ima gde da ispada kroz tu rupu.
Za te precnike i krunastu, treba ti busilica sa niskim brojem obrtaja i mehanickim prenosom (stubna).
Jedno od resenja za odvodjenje strugotine:
Krenes da busis krunastom, koliko da ti obelezi gde ce da isece
Uz ivicu sa unutrasnje strane traga koji je ostavila krunasta izbusis obicnom burgijom rupu ili dve reda 10-tak mm. Sad piljevina ima gde da ispada kroz tu rupu.
Za te precnike i krunastu, treba ti busilica sa niskim brojem obrtaja i mehanickim prenosom (stubna).
Korisna mišljenja učesnika postova.Alat za bušenje otvora dubine do 30mm
Vredi li uzimati krunaste testere sa adapterom- makita,bosch,womax ...što se nude po sajtovima ili još neki savet.
Vredi li uzimati krunaste testere sa adapterom- makita,bosch,womax ...što se nude po sajtovima ili još neki savet.
Last edited by donivko on 13 May 2018 12:13, edited 1 time in total.
Priroda nam nije dala znanje,seme znanja nam je dala,od Nas zavisi da li će to seme proklijati!
Krunasta ne ostavlja mnogo ravnu povrsinu vec pravi riseve, pa pretpostavljam da ti je bolje da posle krunaste nesto manjeg precnika koristis i sablon uz pomoc koga bi mogao to precizno da poravnas glodalicom sa kopir prstenom. S'obzirom na to sto radis, mislim da su ti potrebni preciznost i glatki zidovi otvora. Ima krunastih i od 89mm i onih koje rezu materijale preko 3cm, samo treba obratiti paznju prilikom kupovine, a za 50mm je teze naci, pa onda mozes koristiti neku malo manjeg precnika pa posle poravnati glodalicom.donivko wrote:Zanima me kakva su iskustva u radu sa krunastim testerama za bušenje otvora u drvetu.
Imam bosch garnituru vec 20-tak godina. Izbusila je sve i svasta, od drveta i univera do metalnih kontejnera.
Dal su jos uvek takvog kvaliteta... ne znam.
Sto kaze pezzo, ivice otvora obicno nisu bas najsjajnije, ali ptanje je za sta ti treba.
Mozes i da busis do dubine koliko moze plitka krunasta, pa da okrenes i dovrsis sa druge strane, ali ako to radis iz ruke, nece se bas sresti idealno (tesko da ces pogoditi iz ruke tacnih 90 stepeni).
Nego... gore si napisao dubina 30mm, a ovde precnik 30mm?
Dal su jos uvek takvog kvaliteta... ne znam.
Sto kaze pezzo, ivice otvora obicno nisu bas najsjajnije, ali ptanje je za sta ti treba.
Mozes i da busis do dubine koliko moze plitka krunasta, pa da okrenes i dovrsis sa druge strane, ali ako to radis iz ruke, nece se bas sresti idealno (tesko da ces pogoditi iz ruke tacnih 90 stepeni).
Nego... gore si napisao dubina 30mm, a ovde precnik 30mm?
Ispravljeno :prsgore:
Last edited by donivko on 26 May 2018 19:51, edited 1 time in total.
od ove dve opcije za koju se opredeliti,ko je imao iskustva.cena je ista i za jednu i drugu pa nije presudna

radi se o prečniku otvora 102mm

radi se o prečniku otvora 102mm
Last edited by donivko on 09 Jun 2018 19:43, edited 1 time in total.
Da ne postavljam posebnu temu ajde de pitam ovde.
Meni takodje treba busenje kruznom ali je onosto mi treba aj nazovi otpadak a ne rupa.
Dobio na probu jednu najjeftiniju i radi ali se posle okozim kod dovodjenja u red.
Busio tresnju oko 30mm debelu sa obe strane seceno, precnik 90, treba mi i oko 120.
Gledao sam i karbidnu na netu ali ona daje dobru rupu los otpadak kod onog sto sam ja video.
Koristim za postolja razne vrste.
Oma li ko preporuku?
Meni takodje treba busenje kruznom ali je onosto mi treba aj nazovi otpadak a ne rupa.
Dobio na probu jednu najjeftiniju i radi ali se posle okozim kod dovodjenja u red.
Busio tresnju oko 30mm debelu sa obe strane seceno, precnik 90, treba mi i oko 120.
Gledao sam i karbidnu na netu ali ona daje dobru rupu los otpadak kod onog sto sam ja video.
Koristim za postolja razne vrste.
Oma li ko preporuku?