Upotreba krunaste testere za rupe

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
donivko
Precizni šegrt

Upotreba krunaste testere za rupe

Post by donivko »

Zanima me kakva su iskustva u radu sa krunastim testerama za bušenje otvora u drvetu.
Konkretno koji alat odabrati-prizvođača prilikom izbora istog.U pitanju su otvori prečnika 50mm i 89mm.
I da li ima neka ideja izrade u kućnoj varijanti uradi sam alata za navedenu namenu?

Obrisana reklama iz poruke, za reklamiranje se obratiti administratoru sajta.

Pozdav!
Last edited by donivko on 11 May 2018 23:25, edited 1 time in total.
Priroda nam nije dala znanje,seme znanja nam je dala,od Nas zavisi da li će to seme proklijati!
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Busis rupu ili otvor?

Te testere su za jako male dubine busenja, posto na vecim imaju problem sa izbacivanjem strugotine. To moze da se sredi donekle, ali ne na klasicnim relativno tankim testerama, postyo kada ih sredis ne drze oblik.

Postoje i druga resenja, koja rade jednaku pricu, no opet, kod nas ih je nemoguce naci, a kvalitetna kostaju poprilicno. I nisu za bilo kakvu vecu proizvodnju, posto rade sporo. Za vecu kolicinu su veliki forsteneri, koji iako kostaju pilicno, mnogo bolje obavljaju posao.
donivko
Precizni šegrt

Post by donivko »

Bušio bih otvore.Dubine do 30mm.
Nešto praktično i povoljno bi odgovaralo.
Priroda nam nije dala znanje,seme znanja nam je dala,od Nas zavisi da li će to seme proklijati!
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Jedino povoljno resenje koje mi pada na pamet je da prepravis neku od krunastih testera za gips karton, tako da bolje odvode strugotinu.

Opet, za 50mm bih uvek pre uzeo forstener, u tom precniku, kod ozbiljnih proizvodjaca su reda 50-80- eura. Za 89, nemas drugo resenje osim kruzne testere.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako dobro kapiram, pod "otvor" podrazumevate da se materijal potpuno probija.

Jedno od resenja za odvodjenje strugotine:
Krenes da busis krunastom, koliko da ti obelezi gde ce da isece
Uz ivicu sa unutrasnje strane traga koji je ostavila krunasta izbusis obicnom burgijom rupu ili dve reda 10-tak mm. Sad piljevina ima gde da ispada kroz tu rupu.

Za te precnike i krunastu, treba ti busilica sa niskim brojem obrtaja i mehanickim prenosom (stubna).
donivko
Precizni šegrt

Post by donivko »

Korisna mišljenja učesnika postova.Alat za bušenje otvora dubine do 30mm

Vredi li uzimati krunaste testere sa adapterom- makita,bosch,womax ...što se nude po sajtovima ili još neki savet.
Last edited by donivko on 13 May 2018 12:13, edited 1 time in total.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

donivko wrote:Zanima me kakva su iskustva u radu sa krunastim testerama za bušenje otvora u drvetu.
Konkretno koji alat odabrati-prizvođača prilikom izbora istog.U pitanju su otvori prečnika 50mm i 89mm.
I da li ima neka ideja izrade u kućnoj varijanti uradi sam alata za navedenu namenu?
Krunasta ne ostavlja mnogo ravnu povrsinu vec pravi riseve, pa pretpostavljam da ti je bolje da posle krunaste nesto manjeg precnika koristis i sablon uz pomoc koga bi mogao to precizno da poravnas glodalicom sa kopir prstenom. S'obzirom na to sto radis, mislim da su ti potrebni preciznost i glatki zidovi otvora. Ima krunastih i od 89mm i onih koje rezu materijale preko 3cm, samo treba obratiti paznju prilikom kupovine, a za 50mm je teze naci, pa onda mozes koristiti neku malo manjeg precnika pa posle poravnati glodalicom.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Imam bosch garnituru vec 20-tak godina. Izbusila je sve i svasta, od drveta i univera do metalnih kontejnera.
Dal su jos uvek takvog kvaliteta... ne znam.

Sto kaze pezzo, ivice otvora obicno nisu bas najsjajnije, ali ptanje je za sta ti treba.

Mozes i da busis do dubine koliko moze plitka krunasta, pa da okrenes i dovrsis sa druge strane, ali ako to radis iz ruke, nece se bas sresti idealno (tesko da ces pogoditi iz ruke tacnih 90 stepeni).

Nego... gore si napisao dubina 30mm, a ovde precnik 30mm?
donivko
Precizni šegrt

Post by donivko »

Ispravljeno :prsgore:
Last edited by donivko on 26 May 2018 19:51, edited 1 time in total.
donivko
Precizni šegrt

Post by donivko »

U prethodnom postu se pominje stubna bušilica sa niskim brojem obrtaja.

Koliko bi trebalo da iznosi broj obrtaja prilikom rada sa pomenutim prečnicima krunastih?
donivko
Precizni šegrt

Post by donivko »

od ove dve opcije za koju se opredeliti,ko je imao iskustva.cena je ista i za jednu i drugu pa nije presudna

Image

Image

radi se o prečniku otvora 102mm
Last edited by donivko on 09 Jun 2018 19:43, edited 1 time in total.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

gornju(1) u svakom slucaju....
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Gornju.....
Iz licnog iskustva. Odlicna
donivko
Precizni šegrt

Post by donivko »

gornja je sa karbidnim zupcima,razmišljao sam isto

hvala na savetu
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

Da ne postavljam posebnu temu ajde de pitam ovde.

Meni takodje treba busenje kruznom ali je onosto mi treba aj nazovi otpadak a ne rupa.

Dobio na probu jednu najjeftiniju i radi ali se posle okozim kod dovodjenja u red.

Busio tresnju oko 30mm debelu sa obe strane seceno, precnik 90, treba mi i oko 120.

Gledao sam i karbidnu na netu ali ona daje dobru rupu los otpadak kod onog sto sam ja video.

Koristim za postolja razne vrste.

Oma li ko preporuku?
Post Reply