Preporuka glodalice za početnika

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

BR wrote:Imam RP2300, 2300W, koja itekako moze da tera sve, radio sam sa njom svasta, i itekako osecam potrebu za RT0700. Svaki put kada treba da skinem nesto malo, na kraju projekta, preznojim se kao blesav, da ne pokvarim nesto sa teskom masinom.
Pa ja sam pisao ovde po forumu da rucni elektricni i aku alat treba da bude sto laksi, a svi su potcenili te moje stavove i rasplamsa se diskusija u krivu stranu. Naravno da je tesko drzati i kontrolisati 6 kila u ruci. Za iste pare si mogao da kupis i RP1110, koja je 3,5 kila, ali tvoj rezon da ces imati univerzalnu za sve i da dobijes i futer 12mm je preovladao. Verovatno postoji neki razlog zasto ih prodaju po istoj ceni.

Ali to je bolest svih amatera pocetnika, da se uhvate za najvecu i najjeftiniju masinu, a posle izvesnog perioda vidi da se je z... i ponovo kupuje, ali sada ono sto je prvog puta mislio da mu je skupo. Gledao sam kako se samo ljudi zalecu kod orbitalnih brusilica, uhvate se za black&decker, velika i jeftina. Ja je jednom malo probao kod jednog ortaka i za minut rada mi je utrnula cela ruka do uveta. A ja sa mojom radim ceo dan i ne utrne mi ni prst, ali sam znao sta treba kupiti. To su dve logike: onog bez iskustva i onog sa iskustvom.

Drugo, za rad svega i svacega treba sve i svasta od alata i zato je najbolje u startu se opredeliti za samo par proizvoda i za to nabaviti sve sto ti treba. U suprotnom, svastarenja ce te kostati debelo i nikada se neces kompletirati.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Znao sam ja sve to, ali je presudilo bas prihvat od 12mm, i potrebe koje sam imao u tom trenutku. Bilo mi je u planu da radim camac, pa mi je trebalo da paket od 4 polurebra, visok 5cm, vozim po toliko dugackom spiralnom glodalu i sablonu. Ista prica i sa statvama. Tu su zbog visine bocne sile poprilicne, a i glodalo nije bas malo, posto sto je vece ostavlja cistiju povrsinu, i manje su sanse da zacepi.

Sa obzirom na te planove, RT0700 nije dolazila u obzir, mada je i tada bio plan da je uzmem kao drugu. 2300 koju sam uzeo je bila otprilike duplo skuplja, a sa svom opremom koju sam uzeo za nju, bez glodala, cena se prakticno duplirala. Najbitniji su mi bili ER produzetak, ploca stola, ali i dodatne viodjice, i caure.

Da nisam imao takve ideje, izbor bi bio drugaciji. Tacno sam znao sta sam uzeo, i zbog cega. Drugi je problem sto to sto planove nisam realizovao zbog nedostatka vremena, i toga sto sam kupio drugaciji camac, pa glodalica koju sam izabrao nije optimalne velicine za ono sto radim trenutno.
Post Reply