Pozdrav svima sa foruma. Ovo mi je prvi post. Potreban mi je vaš savet: hteo bih da sečem lamelirane ploče od čamovog drveta dimenzije 1m x 2m na manje delove po potrebi, koji alat (mašina) bi mi bila najbolja za tu potrebu?
Uglavnom bi to bilo ravno sečenje. Imam još jedno pitanje, da li možete da mi preporučite neki program gde ubacim dimenziju ploče i željene dimenzije sečenja a on da mi da šemu kako bih imao najmanje otpada?
Hvala vam puno na savetima i preporukama.
Dimenzije ploča ne bi bile veće od 1m x 2m. Količina za početak ne bi bila velika, ali se nadam kasnije da bi se povećala. Svakako bolje da imam mašinu koju ću kasnije koristiti u većem obimu posla. Debljina ploča uglavnom bi bila 2cm, a po potrebi u manjim količinama 3cm i 4cm. Jel može neka preporuka formatizera i koliko on okvirno košta? Mogu da pogledam na internetu oglase ali ne znam koje veličine i tipa mi treba. Hvala.
Ne znamo ni priblizne kolicine (tvoje "nije velika kolicina" i moje ne moraju da budu ni istog reda velicine, tebi je mozda malo 100 meni je mozda mnogo 10), ni na kolike dimenzije ces to da seces, ni neku okvirnu cenu masine koja se uklapa u tvoju racunicu posla...
Formatizer jeste idealan, al mozda je daleko van cene koja se tebi uklapa.
Drugi problem je u onome "uglavnom ravno secenje". Cirkular tj formatizer mogu da seku samo i iskljucivo ravno. Za bilo kakvo krivolinijsko secenje ti treba druga masina (bansek recimo), koja opet nije pogodna za ravno secenje.
Da dopunim informacije, ploče debljine 2cm i Å 1m x V2m isključivo bi bilo ravnonsečenje. Te ploče bi se rezale na manje dimenzije, otprilike Å 40cm x V80cm, Å 50cm x V20cm. Početna količina celih ploča na mesečnom nivou koje bi se ravno sekle su 10kom. Kasnije bi to bilo utrostručeno, a možda i više. Nadam se da sam dao sve potrebne informacije da bi mogli da procenige koji formstizer mi treba. Bitno mi je da mi olakša posao što je više moguće. Å tonsd tiče cene neka ona bude donja vrednost te mašine koja zadovoljava moje potrebe da nije neki premium model.. Ako bi mogli da mi okačite fotografiju formatizera koji meni odgovara i negovu okvirnu cenu. Hvala