Vuca na debljaci, pritisak, ciscenje

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
borism25
Majstor

Vuca na debljaci, pritisak, ciscenje

Post by borism25 »

Pozdrav svima, zanima me par stvari koje su mi se jucer pocele desavat na stroju, radi se o uvlacenju drvenarije u debljaci. Imam metabo HC 260, prednji valjak Čelik s zubima (cistim ga redovno), zadnji gumeni tu i tamo ga prebrisem vlaznom krpom i obrisem suhom. Donju plocu s vremena na vrijeme namazem da lakse klizi. Moj slijed dogadaja je sljedeci nakon sto dasku stavim na oko primjetim da daska ide puno vecom brzinom prije nego dotakne gumeni valjak, nakon njega se vuce uzasno sporo. Dali je moguce da se ovo desava posto je valjak recimo od smole? u zadnja 2 tjedna sam radio samo borovinu, strah me s nekom kemijom prec preko valjka moglo bi ga pojest za sekund. Ono sta me jos zanima a nisam nigdje uspio pronaci koje je pravila i dali ga uopce ima po kojem se namjesta pritisak na samim valjcima, tj na koji nacin ga odredujete? Nozevi mozda nisu kao britve ali jos uvijek mi daju zadovoljavajucu kvalitetu bez pretjeranog smirglanja.
Last edited by borism25 on 07 Dec 2017 22:42, edited 1 time in total.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

A cime si mazao donju plocu ?
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Probaj smolu da obrišeš terpentinom. Gumeni valjak ne bi trebalo da ga usporava niti ubrzava jer su povezani na isti pogon i imaju isti prečnik. Ne znam kako znaš da se daska usporava tek u dodiru sa gumenim valjkom a ne u dodiru sa noževima abrihtera. Da li je poseban motor za pogon dihta ili ima prenos od motora koji pokreće abrihter. Probaj da opustiš gumeni valjak...možda je mnogo spušten na dole odnosno možda mu je natisnuta opruga koja ga drži u donjem položaju. (kako sam ti stručno ovo objasnio još malo pa ni ja ne razumem).
Last edited by saša on 09 Dec 2017 13:59, edited 1 time in total.
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
borism25
Majstor

Post by borism25 »

Kolega mi je donio iz firme nesto u obliku parafina, oni koriste za svoje ploce, gdje dnevno prode par tisuca kutija, i to mi je poprilicno pomoglo, no ukoliko netko ima savjet za nesto drugo prihvacam ga :).

@Saša
skinio sam zastitnu masku gdje su zupcanici pa vidim da brzina kojom se okrece prilikom uvlacenje neodgovara kad su obadva valjka u igri. Odsarafio sam gumeni valjak skroz do kraja i vratio ga svega 3-4 kruga nazad da krenem iz nule isto tako sam stavio nove nozeve no nisam stigao do kraja ustelat visinu malo su mi jos pre visoki (snipe), posto sam poceo sumnjat da je mozda problem u nozevima da jednostavno ne rezu kako treba, te se onda stroj muci da to odreze. Uglavnom sutra nastavljam pa cemo vidjet, nabavit cu i terpetin pa cu ocistiti valjak. I cisto jos za napomenut, nisam vidio da ima kontrolu kolko je gumeni valjak nisko, samo mu mogu odrediti koliko da stisne.
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

smola je cudo zaprlja sto valjke...... mora dobro da se ocisti
ja mazem stolove tvrdim kuvanim domacim sapunom .....ne prevazidjena stvar ,skoro nista sto sam probao nije ni prineti ,pa ni parafin...
neznam sta cu kad potrosim zalihe ...to vise niko ne pravi :groota: mada jedna kocka 10cm *10cm traje jako jako dugo necu preterati ako kazem 5-6 god
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Da napravis novu seriju sapuna? Nije preterano komplikovano.

Ako ne resis, javi se, imam nekog ko pravi sapune, pa moze verovatno neku seriju od svinjske masti.
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

Za podmazivanje table dihta nema bolje kombinacije od nafte d2 pomesana sa svinjskom masti najbolje skida smolu(na litar nafte 250 gr masti) provereno 20 god koristim!
smirglaj nikad dosta
Post Reply