Izrada stola

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

ninja wrote:na stolu će biti samo monitori i tipkovnica, ništa preteškoga. metalne su noge. Zašto bi se rasklimale i otpale?
Ako je kompjuterski sto, ne bi trebao imati problema sa uvijanjem, čak i na toj dužini teret je zanemarljiv. Kod mene ploča stoji na 4 vijka 4*40 već 5-6 godina i još uvijek nisam primijetio nikakvu deformaciju.

Te metalne noge se pričvršćuju vijcima 4*16 za ploču (ploča je 18mm pa ne mogu duži) koji neće podnijeti lateralni pritisak (a kad tad će ga biti). Ako noge pričvrstiš za ram dobijaš samonosivu konstrukciju na kojoj ploča služi samo za odlaganje stvari. Pogledaj okolo stolove, ne vjerujem da ćeš naći ni jedan napravljen kao na slici.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Tih nogara ima i sa delomm koji se srafi za plocu u obliku slova L, koji je relativno sirok (15-20cm), pa ima mnogo manje problema sa bocnim silama.
18mm ce se na tom rasponu uviti od sopstvene tezine, sve i da nicega nema na ploci, tako da ti je neko ukrucenje neophodno. Sad, dal celicni profili ili recimo 10cm univer "na kant"... sve jedno.

Ja sam koristio drugaciji sistem, to jest napred sam stavio dve noge, a pozadi sam plocu prisrafio za zid sa tri L nosaca za kuhinjske elemente. I meni je ploca 25mm, pa ipak se malo uvila s prednje strane na sredini (doduse posle nekih 11 godina).
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

sasasasa wrote:To ti je kad svi koriste svoje izraze. Kad je Bole napisao zatalasa nije ( bar koliko sam ja razumio) mislio na korićenje ploče već na širenje i skupljanje koje će ta ploča trpiti zbog promjene vlage.
Korićenje donekle spriječava kušak, ali vijci služe da bi dasci omogućili da "diše".

I ja se sjećam svojih dana u fabrici i poštujem iskustvo jer se tamo nauče neke stvari koje nikad nećeš naučiti ni na jedan drugi način. Kada pišeš, vjerujem da znaš o čemu pišeš, ali ovdje je Bole u pravu. Ili si pogriješio ili nisi dobro razumio šta je napisao.

Mbole - od mene ima dosta testera od Pilane, ali su dosta loše. Pretanke, slabog kvaliteta... Možeš ih koristiti na čamovini ali to je to.
Da se ispravim - Našao sam Pilaninu ramovsku testeru (6TPI, 800 mm, rip) i mogu reći da stvarno dobro radi. Ima ponešto nedostataka - ram je mogao biti bolje napravljen, štedjeli su na materijalu, ne leži u ruci baš kako bi trebala ... Ali su to sitni nedostaci. Izdržaće dok ne napravim novi ram.

Å to se tiče performansi - prijatno sam iznenađen. Proletila je kroz kvrgavu hrastovu tricu bez ikakvih problema i ostavila poprilično ravan rez. Kad se uzme u obzir da je namijenjena za grublje radove, preciznija je nego što sam očekivao.

Uzdužno razrezivanje daske (resawing?) je odradila dovoljno dobro, mada je malo teže ispraviti krivi rez. Toliko o njoj nakon sat vremena igranja.

Za 12,5 eura, koliko sam je platio, ne vjerujem da sam mogao naći bolju.

Mišljenje koje sam imao o Pilani sam bazirao samo na jednoj testeri - lisičijem repu koja se i nije baš nešto pokazala.

Izvinjavam se zbog zalijetanja u prethodnom postu.

Image
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

A sada uzmi i prostri tu testeru kako treba, pa ces videti koliko jos bolje moze da radi.

Ramovske testere generalno imaju tanje listove (mada ne mnogo) od klasicnih testera iste duzine, posto su pod tenzijom, i prilicno lepo rade. Sve dok mogu da zaobidju ogranicenja rama. No, kao i obicno, efikasnost moze da se prilicno poveca uz malo preciznog rada, tj ostrenja.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Čim nadjem vremena. I turpiju... Neki dan sređivao garažu i pola sitnog alata mi fali. Sad moram sve srediti iznova, možda skontam gdje je nestao :)
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Večeras malo oštrio pa mi i testera došla na red. Pročitao sam na pilaninom sajtu da su zubi razmetnuti tako da može služiti i za poprečne rezove, pa sam ih prije oštrenja nakucao (poravnao). Savjeti Paul Sellersa :)

Ide još bolje. Jedino što gubi ravninu na debljoj dasci (hrastovina 35mm). Na nešto tanjoj je preciznija nego što sam očekivao.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nesto tu ne stima...
Razmetanje bi rebalo da je vece za uzduzni nego za poprecni rez (ako se uopste razlikuje).
Ono sto je glavna razlika su uglovi ostrenja.
Za poprecni oboreniji, za uzduzni strmiji grudni ugao (rake), i sto list za uzduzni rez ima ravne grudi, a za poprecni su pod uglom (fleam).
Pogledaj recimo: http://blackburntools.com/articles/saw- ... index.html
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Sta mislis pod gubi ravninu? mislis rez ide u stranu? Ide samo iz pravca, ili ide i u torziju?

Sada, pusti cika Sellersa, po obicaju nije da celu informaciju. Kod kucanja je problem sto cesto ne vratis zube u sredinu, pa testera vuce. Sada to mora da se ispravi kako treba. Ili kucas i drugu stranu, ili smanjis razmetanje onako kako se to radi na ozbiljan nacin.

Imas li srafstuk? ako imas, napravi umetak za celjusti od dve dascice od jako tvrdog drveta, i zalepi ih u celjusti dvostruko lepljivom trakom. Preko zuba postavi 2 sloja savijenog papira, (ako se dobro secam, za 0.1mm razmetanja idu dva sloja, ali mozes da premeris) tako da stoje preko zuba, i stegni izmedju te dve letvice u stegu, tako da se stega potpuno zatvori. Ponavljaj to da predjes celu duzinu zuba, i to je otprilike to, imas ujednaceno razmetnute zube.

A posle i preostri, kada si vec gledao cika Pola. Ali se odluci sta radis, cross ili rip. Mnogo bolje od nekih univerzalnih kombinacija.

Ako ti nesto nije jasno, ima negde mojih slika kako mi se cini, ako ne, slikacu kada se vratim sledece nedelje.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Mbole - pa i na ovim slikama sa linka je veće razmetanje na poprečnom rezu.
Oštrio sam je za uzdužno jer za poprečno možeš naći testeru gdje hoćeš. I trebala mi je za uzdužni rez.

Vuče u stranu, ali samo pri većem otporu. Na tanjoj dasci, oko 2 cm (isto hrastovina) ide ravno

Probaću ovo sa stegom, mora biti preciznije od nakucavanja. Taman da vidim kako će se ponašati na debljem drvetu.
zec
Šegrt

Post by zec »

Sto se tice stola mozda da upotrebis ovakvu konstrukciju, izgleda da drzi:
Image
Last edited by zec on 08 Nov 2017 21:38, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne znam gde si video da je set, to jest razmetanje vece za poprecni rez na ovom linku?
Cak se nigde ne pominje razlika u setu u zavisnosti od toga da li je rez uzduzni ili poprecni.
Mozda ti samo deluje na prvi pogled da je na slici vece, mada nije, pogledaj rastojanja linija, nemoj gledati vrhove, otpicka varka...
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Stvarno izgledaju ista...
Post Reply