sasasasa wrote:To ti je kad svi koriste svoje izraze. Kad je Bole napisao zatalasa nije ( bar koliko sam ja razumio) mislio na korićenje ploče već na širenje i skupljanje koje će ta ploča trpiti zbog promjene vlage.
Korićenje donekle spriječava kušak, ali vijci služe da bi dasci omogućili da "diše".
I ja se sjećam svojih dana u fabrici i poštujem iskustvo jer se tamo nauče neke stvari koje nikad nećeš naučiti ni na jedan drugi način. Kada pišeš, vjerujem da znaš o čemu pišeš, ali ovdje je Bole u pravu. Ili si pogriješio ili nisi dobro razumio šta je napisao.
Mbole - od mene ima dosta testera od Pilane, ali su dosta loše. Pretanke, slabog kvaliteta... Možeš ih koristiti na čamovini ali to je to.
Da se ispravim - Našao sam Pilaninu ramovsku testeru (6TPI, 800 mm, rip) i mogu reći da stvarno dobro radi. Ima ponešto nedostataka - ram je mogao biti bolje napravljen, štedjeli su na materijalu, ne leži u ruci baš kako bi trebala ... Ali su to sitni nedostaci. Izdržaće dok ne napravim novi ram.
Å to se tiče performansi - prijatno sam iznenađen. Proletila je kroz kvrgavu hrastovu tricu bez ikakvih problema i ostavila poprilično ravan rez. Kad se uzme u obzir da je namijenjena za grublje radove, preciznija je nego što sam očekivao.
Uzdužno razrezivanje daske (resawing?) je odradila dovoljno dobro, mada je malo teže ispraviti krivi rez. Toliko o njoj nakon sat vremena igranja.
Za 12,5 eura, koliko sam je platio, ne vjerujem da sam mogao naći bolju.
Mišljenje koje sam imao o Pilani sam bazirao samo na jednoj testeri - lisičijem repu koja se i nije baš nešto pokazala.
Izvinjavam se zbog zalijetanja u prethodnom postu.