Restauracija zapreznih (volujskih) kola

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
kavaja26
Brzi dodavač alata

Restauracija zapreznih (volujskih) kola

Post by kavaja26 »

Kao sto naslov kaze potrebna mi je pomoc oko restauracije,ako je tema na pogrenom mestu neka admin prebaci.

Naime,trebao bih sa prijateljem da odradim restauraciju dvoje zapreznih kola,jedna su u malo bolje a jedna u malo gorem stanju,stara su najmanje 60god.

Zanima me da li je neko imao iskustva sa ovakvim vidom posla i ako jeste,koliko mu je vremena trebalo za ovakav projekat.Moje neko laicko miljenje da se to ne moze odraditi za manje od mesec dana s' tim da se sve to odradi onako kako treba pa me apropo toga zanima da li je u opste dobro da restauraciju pocinjemo sada ili da to sve odlozimo za prolece.

Takodje,zanima me procedura rada na ovakvom projektu.Po mom misljenju,potrebno je najpre kola ocistiti,zatim dobro izsmirglati drvo i metal,nakon toga lakirati drvo,odraditi podlogu na metalu i na kraju ofarbati metalne i drvene delove.Zleo bih vase misljenje oko toga tj. da li sam u pravu ili sam mozda preskocio ili zamenio neki od koraka.
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

pozd.
pa koliko ti treba vremena zavisi u kom su stanju meni je za fijaker u slobodno vreme trebalo dve nedelje .imas slike u Projekti kao je izgledao .ja sam stolar i mogao sam da napravim delove koji su istrulili .....zaj posao
ako imas prostor u kom ces raditi nije kasno

procedura se svodi na to da skines verovatno dosta slojeva farbe femom za farbu sve ostalo je lako :smejanje:
Last edited by art of wood on 13 Oct 2017 00:50, edited 1 time in total.
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

kad skines farbu znaces na cemu si ,posle toga brusenje gitovanje ...... pazi na delove koje skidas da ih sacuvas i zapamtis gde i kako idu .
kad nesto odradis pitaj ovako je previse da ti tupim......
i dobro naplati ne zezaj se ako nema dosta kesa
kavaja26
Brzi dodavač alata

Post by kavaja26 »

Zaboravio sam da napomenem da se restauracija radi da bi posle ta ista kola posluzila kao dekoracija za dvoriste :)
Takodje,farbe nema na njima,ni grama :)

Razmisljao sam da od masina posebno za ovaj proekat uzmem neku od onih brusilica/graverki tipa Enhell sa onim fleksibilnim crevom i onim silnim dodacima ili slicno zbog onih sitnijih i teze pristupacnih delova

A za cenu,to jos ne znam,dobar je prijatelj ali i zivi u inostranstvu :D :smejanje:
Last edited by kavaja26 on 13 Oct 2017 01:10, edited 1 time in total.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Kako misliš odraditi okove (metalni dio)?
kavaja26
Brzi dodavač alata

Post by kavaja26 »

Mislio sam ih dobro izzsmirglati i ofarbati bojom na bazi vode,cinimi se da bi ta boja bila bolja.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Po tvojoj priči sudeći izgleda da su u baš dobrom stanju. Drvo nije istrulilo, okovi nisu popucali... Izgleda da si dobro prošao, ne viđam često takve
kavaja26
Brzi dodavač alata

Post by kavaja26 »

Pa da,kola su zadnih godina stajala ispod krova pomocne zgrade,drvo nije istrulilo ali je ispucalo,negde manje negde vise.Okovi nisu popucali ali mi se cini da su dosta zardjali.Iako su kola dosa stara predpostavka je da nisu koristena pola svog veka,jednostavno su bila tu.Prijatelj je kupio komplet imanje na kome su bile dve stare kuce i dva manja pomocna objekta/ajata.Pored ovo dvoje kola koje su tu,takodje ima i nekoliko velikih starih drvenih bacvi,onih bas velikih,nekoliko vecih rasparnih tockova,par drvenih korita i jos po nesto ali to cem oraditi kasnije,kad odradim prvo ovo :)

Trebala bi mi mala pomoc oko utvrdjivanja cene za ovakav poduhvat pa bih zamolio nekog ko se u ovo razume da mi se javi privatnom porukom.Gledao sam nase sajtove i primetio da se cena sredjenih kola krece od 450-500e pa na gore,u zavisnosti od stanja.Napominjem opet da kola koja sredjujem nece imati istu funkciju kada budu zavrsena vec ce sluziti kao dekoracija dovrista tako da i ako naidjem na neki deo drveta koji je truo ili neki okov kojie je pukao to nece zahtevati izrdu novog dela vec samo popravku istog.
Post Reply