Opet lager
Re: Opet lager
Stani... taj lezaj nisi mogao da izvadis dok nisi zavario nesto i iscupao ga...
Taj bi morao da bude fiksan, tj da se ne pomera.
Nije iskljuceno da je prilikom vadjenja tog lezaja nekako ostecen dosed, pa da sad ima preveliki zazor.
Ili.. da je fabricki ubacen sa loctiteom.
Taj bi morao da bude fiksan, tj da se ne pomera.
Nije iskljuceno da je prilikom vadjenja tog lezaja nekako ostecen dosed, pa da sad ima preveliki zazor.
Ili.. da je fabricki ubacen sa loctiteom.
Pa nisam mogao da ga izvadim jer nisam imao prilaz nikakvim alatom. Tj ne posedujem nikakav alat za to. Brine me ovaj luft, sto seta levo desno. Ne bi trebalo da je normalno. E sad, mozda je prethodni blasnik nesto ostetio, jer sam video da seta pre pokusaja skidanja lagera. Mada unutrasnjost kucista ne deluje da je ostecena.
Sad kontam, ti ustvari nisi mogao da izvuces lezaj zbog unutrasnje kosuljice koja je tvrdo nasadjena na osovinu. Mada mi malo cudno.. sta ce joj onda sraf?
Aha.. tebi je i pre pocetka cele operacije setalo...
Sad... to nije bas uobicajeno, ali nije ni nemoguca varijata, posto postoji i takav nacin ulezistenja (retko ali postoji).
Posto glava ne bi trebalo da trpi nikakve aksijalne sile (duz osovine), vec samo radijalne (popreko na glavu), taj luft nije problem.
E ako bi stavio spiralnu glavu, to je vec drugi par rukava.
Ustvari.. sta jos ima na toj osovini osim abrihtera? Vidim neki produzetak na jednoj strani.
Dajes informacije na parce, pa ne mozemo da damo neki smisleni odgovor...
Daj kompletne slike masine, svega, iz svih mogucih uglova... ovako se samo vrtimo u krug.
Aha.. tebi je i pre pocetka cele operacije setalo...
Sad... to nije bas uobicajeno, ali nije ni nemoguca varijata, posto postoji i takav nacin ulezistenja (retko ali postoji).
Posto glava ne bi trebalo da trpi nikakve aksijalne sile (duz osovine), vec samo radijalne (popreko na glavu), taj luft nije problem.
E ako bi stavio spiralnu glavu, to je vec drugi par rukava.
Ustvari.. sta jos ima na toj osovini osim abrihtera? Vidim neki produzetak na jednoj strani.
Dajes informacije na parce, pa ne mozemo da damo neki smisleni odgovor...
Daj kompletne slike masine, svega, iz svih mogucih uglova... ovako se samo vrtimo u krug.
Sad sam razmontirao pa nzm sta da slikam. Ovo je samo abrihter diht. A na ovaj produzetak ide neka kao remenica i preko kaisa povezuje sa motorom.
Ali slikam sutra pa da vidimo.
Masina je stara i rekao bih dobra,samo mi se glava ne svidja,2 noza, tesko se steluju nozevi...
Ali slikam sutra pa da vidimo.
Masina je stara i rekao bih dobra,samo mi se glava ne svidja,2 noza, tesko se steluju nozevi...
Evo par slika.
Na ovoj duzoj strani osovine je kao remenica, samo sto ide na osovinu celom duzinom,sada je samo 1 cm naisla. Ona ide na ovu stranu izmedju dva zupcanika(oni su za vucu dihta). I spaja preko kaisa sa motorom. Namestio sam lagere kako treba da stoje,vratio glavu na mesto, i opet ima taj hod(luft). Brine me sto lageri komotno idu levo desno u kucistu.
Na ovoj duzoj strani osovine je kao remenica, samo sto ide na osovinu celom duzinom,sada je samo 1 cm naisla. Ona ide na ovu stranu izmedju dva zupcanika(oni su za vucu dihta). I spaja preko kaisa sa motorom. Namestio sam lagere kako treba da stoje,vratio glavu na mesto, i opet ima taj hod(luft). Brine me sto lageri komotno idu levo desno u kucistu.
Jedna od mogucnosti je da ce kad stavis remenicu ona fiksirati taj hod.
Naravno samo nagadjam, posto nemam pojma kako je sve izgledalo niti kako ce izgledati kad se sklopi.
A sto te brine sto idu levo desno?
Ko sto napisah.. ne postoji opterecenje pri radu u tom pravcu.
Da pobegne glava ne moze, a sto ce malo da se seta... neka je, da joj ne bude dosadno
Jedino opterecenje koje postoji je popreko na osovinu, tako da to sto moze da se seta levo desno, ne pravi nikakav problem.
E ako stavis spiralnu glavu, kod nje vec postoji i opterecenje duz osovine, posto su obicno nozici malo zakrenuti.
Tada bi moralo nesto da se doradjuje, tipa da se postavi neki aksijalni lezaj ili nesto tome slicno.
Naravno samo nagadjam, posto nemam pojma kako je sve izgledalo niti kako ce izgledati kad se sklopi.
A sto te brine sto idu levo desno?
Ko sto napisah.. ne postoji opterecenje pri radu u tom pravcu.
Da pobegne glava ne moze, a sto ce malo da se seta... neka je, da joj ne bude dosadno

Jedino opterecenje koje postoji je popreko na osovinu, tako da to sto moze da se seta levo desno, ne pravi nikakav problem.
E ako stavis spiralnu glavu, kod nje vec postoji i opterecenje duz osovine, posto su obicno nozici malo zakrenuti.
Tada bi moralo nesto da se doradjuje, tipa da se postavi neki aksijalni lezaj ili nesto tome slicno.
Ma jok,tada bi otišla u desno i tu bila stalno 

Naravno.. samo bi se tad oslanjala na kuciste lezaja, sto bas i nije pozeljno...
Ako ima lufta aksijalno,napravi košuljicu i ćaos..
Kakvu kosuljicu?
Tj.. sta zoves kosuljica?
Tj.. sta zoves kosuljica?
https://fulltech.rs/Plasticni-drzac-ras ... zvod/1830/
Ja sam mislio da stavim ovako nesto izmedju kucista i glave(glava ne bi dohvatala do ovoga nego neki zub. Ali ako mu ne pravi problem, onda da ne stavljam. A mozda ne bi ni smelo.
Ja sam mislio da stavim ovako nesto izmedju kucista i glave(glava ne bi dohvatala do ovoga nego neki zub. Ali ako mu ne pravi problem, onda da ne stavljam. A mozda ne bi ni smelo.
@uros.. sta god da dohvata, jedno bi se okretalo a drugo mirovalo... tako da bi jedno klizalo preko drugog, i naravno trosilo se.
@singer.. da to je jedno od mogucih resenja. Opet... "obicni" kuglicni lezajevi nisu bas napravljeni za aksijalne sile. Mogu da istrpe nesto, ali jako ograniceno.
Naravo, nemam nikakvu racunicu, al lici mi da spiralna glava ne generise bas male sile u tom pravcu. Ne znam tacan ugao spirale, al onako odokativno deluje mi tipa 1:5 sto ce reci da petina sile koja deluje na nozeve gura glavu u stranu. A to i nije bas tako malo.
Ako ima mesta da se ubudzi neki aksijalni lezaj, to bi bilo verovatno najbolje resenje.
No.. ako ostaje klasicna glava... ne vidim nikakvu potrebu da se bilo sta dodaje i menja. To pomeranje levo desno ce se dodatno smanjiti jednom kad se nabaci kais, posto ce on "vuci" tako da budu lepo poravnate remenice.
@singer.. da to je jedno od mogucih resenja. Opet... "obicni" kuglicni lezajevi nisu bas napravljeni za aksijalne sile. Mogu da istrpe nesto, ali jako ograniceno.
Naravo, nemam nikakvu racunicu, al lici mi da spiralna glava ne generise bas male sile u tom pravcu. Ne znam tacan ugao spirale, al onako odokativno deluje mi tipa 1:5 sto ce reci da petina sile koja deluje na nozeve gura glavu u stranu. A to i nije bas tako malo.
Ako ima mesta da se ubudzi neki aksijalni lezaj, to bi bilo verovatno najbolje resenje.
No.. ako ostaje klasicna glava... ne vidim nikakvu potrebu da se bilo sta dodaje i menja. To pomeranje levo desno ce se dodatno smanjiti jednom kad se nabaci kais, posto ce on "vuci" tako da budu lepo poravnate remenice.
Ne stizem da pisem sta sam poradio. Ali prosli vikend sam sastavio sve. Za sada radi normalno i resio sam luft. Medjutim imam problem sa jednim kucistem lezaja. Greje se dosta vise nego drugo, ne onaj sto sam zamenio, nego kuciste sa starim lezajem. Mada,greje se ali mogu ruku da drzim na njemu, to je verovatno nekih 40 do 50 stepeni. Da li mu je to problem? Mada je masina duze radila pre nego sto sam pipnuo.
Normalno je da se greju kućišta i ležajevi...temp. napolju je povišena