Pitanje oko jedne ideje

Formatizeri, abrihteri, frezeri...
Post Reply
bobpp
Precizni šegrt

Pitanje oko jedne ideje

Post by bobpp »

Nesto mi se mota po glavi jos od kada sam postavio pitanje u onoj temi abrihter/diht i treba sad neko da mi kaze zasto ne moze pa da prestanem da mislim o tome :)

Radi se o sledecem - kao sto sam vec pisao grede su mi stigle u svim dimenzijama samo ne 120x120 i sa svake je trebalo skinuti gde pola gde santimetar a ponegde i vise.Verovatno najlogicnije resenje bilo bi cirkular ali tu se javlja problem velicine - 300mm noz nema potrebnu visinu znaci mora 400+ a to nemam a da kupujem nije bas ni jeftino.Plus to su i veci motori a nemam trofaznu struju u radionici.

I onda vidim na netu onaj klizac gde se zavrne motorna testera i pomocu toga isecaju daske iz debla u sumi pa mislim...da li bih mogao (naravno uz odgovarajuce stitnike,granicnike,vodjice...) da ucvrstim testeru polozeno na odgovarajucu visinu iznad stola i propustim gredu ispod nje? Ne treba to da bude neka fina obrada,samo da ravno skine visak materijala na koji mm iznad potrebne dimenzije a posle cu ja vec videti za finis.
mbole
Profesor
Profesor

Re: Pitanje oko jedne ideje

Post by mbole »

1. treba ti ozbiljno dugacak sto, koji je uz sve to i jako ravan, i ne savija se kada na njega spustis gredu.
2. da ravnomerno guras gredu od x metara po stolu.. nema sanse :) greda je teska, i imas preveliko trenje izmedju nje i stola.

Upravo iz tih razloga i guraju motorku po sinama.
Motorka je mnogo laksa od trupca/grede, a sine nije problem napraviti dugacke i ravne, i dovoljno krute da se ne savijaju od tezine motorke.

Problem broj tri... nisam siguran da li kod nas ima da se nadje lanac za uzduzni rez.
Post Reply