To sam ja pomislio u jednom momentu ali evo ni time nisam nista postigao ...mbole wrote: ↑10 Feb 2025 11:36 Sustinski.. jedini uzrok krzanja sa donje strane moze da bude da list kaci na svojoj zadnjoj strani, gde izlazi iz materijala.
Posto napred, gde sece, pritiska povrsinu, i ako nije tup ko asov, nema sanse da iskrza.
A razlozi za to mogu da budu:
ovo sa snimka
list koji "leprsa" to jest podloske koje nisu ociscene ili je nesto drugo pokrivljeno (za to ti vec treba komparater da proveris)
da je sam sklop motor/testera negde labav, pa se pomera u odnosu na vodjicu
Sad mi pade napamet...
Uradi rez ali ne celom duzinom. Stani negde na pola, i izvuci testeru.
Sad pogledaj rez sa donje strane.
Ako krza zadnja strana lista, videces da je sam kraj reza neiskrzan (onaj do kog zadnja strana nije stigla).
PS
Komparater i stalak su tipa 1000-2 dinara svaki po buvljacima ili jos manje kod cika alije.
A msilim da bi svaka radionica trebalo da imabar jedan.
Ne treba stalno, al kad zatreba...
Ova prva slika je za vreme podesavanja (kao sa snimka YT).
Prednja strana. bez predrezača!

Broj 2 je rez pre podesavanja i strelica pokazuje bas na razliku u hodu.
Br. 1 je posle podesavanja i mislim da je podeseno sasvim korektno.
E sad ono sto nema veze sa mozgom:
Ista 2 reza sa zadnje strane .....
Br.2 - Pre podesavanja, manje iskrzan!
Br.1 - Posle podesavanja, vise iskrzan!!!

Ali da zanemarimo ta 2 reza .... Tad nisam obracao pažnju kojom brzinom vučem, izvlačio sam testeru na pola itd...
Evo još dve slike.
U pitanju je neka Yildiz iverica i bas se mnogo krza!
Prednja strana bez predrezača!!!

Za rez bez predrezača na ovakvoj iverici ovo je perfekto!
Ista 2 reza sa zadnje strane:
No comment!

Jedna stvar je jasna, mašina koja ima lufta ili krive ploče testera itd ne može da napravi ovakav rez bez predrezača.
Mislim da je problem nešto drugo...
Za komparater si 1000% u pravu a zašto ga do sad nisam kupio ne umem da odgovorim...
--------------------------- spojene poruke
Ostala mi je još jedna stvar da probam i posle toga stvarno više nemam ideja!
Ovo je sa kataloga CMT.

Probaću da smanjim dubinu testere pa da vidimo da li će to da pomogne.
Po njihovoj računici, kod mene su malo više od 3 zuba u materijalu za vreme sečenja.

--------------------------- spojene poruke
Kvalitet materijala im je baš kao što i kažeš...maricaiivica wrote: ↑10 Feb 2025 17:25 Ta Bala je prilicno mekane konstrukcije.
Klizne staze na gredi, po kojima kliza glava su mekane i lezaj se ukopa u njih. Tu bi mogao da klacka, ali je tih 200 tabli prilicno malo za tako nesto.
Ako se mašina ne podmazuje redovno može samo na reciklažu da ide.