SCM ili Felder

Formatizeri, abrihteri, frezeri...
Post Reply
BR
Moderator
Moderator
Posts: 3815
Joined: 11 May 2013 08:02
Location: Beograd-Brezdje-Bor

SCM ili Felder

Post by BR »

Doslo je polako vreme da se razmisljam o izboru masina za konacnu zadnju i poslednju radionicu.

Sad nekako sam vise u fazonu da bi uzeo nove masine, mada sto vise citam manje sam siguran. Ideja je da uzmem nekakav srednji bansek tocak 50-60 cm, diht abrihter i na kraju neku prostijunkombinovanu sa dve operacije, tj testeru i frezer sa postenim kolicima i kloznim stolom.

Da krenem od diht abrihtera. Sitina je 40 cm, a spiralna glava je obavezna. Sa obzirom da je to poslednji koji uzimam, uzeo bi nesto u malo visoj klasi, pa zato ne gledam Hammera i SCM Minimaxa classic modele. U sustini u opticaju su 4 modela, SCM MM 41 SM ili Nova iste sirine a sa druge strane 741 ili 941.

Ono sto je glavno pitanje je sta je id toga bolje. Cena je okvirno ista, Felder ima neke sitne prednosti kao sto je moguca montaza produzetaka na sto dihta ali to je to. Po onome sto sam pokupio, scm je malo robusniji, Felder ima bolju kozmetiku i sitnice traju duze, tj gume na ruckama o slicno. Mislim sad znam
I ja sta valja al bas da ne uzimam Martina malo je over kill kao i L invincible


Sto se banseka tice, tu mi je jos manje jasno. Scm je nekada pravio Centauro i to su bile vrhunske masine, no sada je iz iste kuce kao i Felder. Osim stk SCM ima debelo veci visinu reza koja manje vise nece biti koriscena one 50 cm testere imaju otprilike istih 250 kg sto je na lakoj strani. Tako da tu mozda popustim pa ili uzmem polovno Centauro ( zna li neko kako ide uvoz iz inostranstva) ili i industrial Felder. Ovako, FB 510 kosta skoro 1000 eura manje od SCM tako da i tu ima mesta za FB 610 ili bolje 640.

Al palim vatru al sta cu


Na kraju, sustina je da cu trebati da napravim jedno 12-15 vrata 20 prozora, namestaja i enterjera za 200 kvadrata, nekoliko stotina kvadrata seljackijnpodova pa ce da se isplati.
User avatar
singer
Glavni moler
Glavni moler
Posts: 5357
Joined: 19 Nov 2009 19:04
Location: Novi Sad
Contact:

Re: SCM ili Felder

Post by singer »

Da se ja pitam SCM li Felder je mrtva trka...sve zavisi od preferencije.
Mislim da je Felder malo skuplji....
Ako ćeš raditi prozore,treba ti ozbiljan frezer sa bočnim kolicima i produženim plotnama koji može to sve da gura...

Pogledaj Robland ili Sicar-to je neki kompromis ...
BR
Moderator
Moderator
Posts: 3815
Joined: 11 May 2013 08:02
Location: Beograd-Brezdje-Bor

Re: SCM ili Felder

Post by BR »

Kako je krenulo odustacu od nove masine. Pocinje spora potraga za mercedesom u dobrom stanju, garaziranim, vozebim samo nedeljom u crkvu.

Elem posle poooduzih konsultacija pocinjem da trazim polovnu masinu tima Martina, SCM L’Invisible i slicnih kategorija. Na sva tri ovaj cetiri mesta posto mi se nekako svidja ideja o odvojenom dihtu i abrihteru.
--------------------------- spojene poruke


Nego, znas ti mene, prozori koje planiram nece biti ni nalik onome kako izgledaju prozori kod nas. Bice druga tema kad dodjemo do tog ivicnjaka, za sada ideja je dvostruki prozor, spolja engleski tip sa duplim staklom i otvaranjem ka spolja sto je mnogo pametnije od onoga sto se radi kod nas , unutra double sash, tj prozor sa dva vertikalna elementa koji se odvojeno podizu. Izmedju resetka, grilje sa unitrasnje strane. I komarnil iza spoljnog prozora

Cela komplikacija ali ce da izgleda i radi kako treba.
User avatar
maricaiivica
Moderator
Moderator
Posts: 3678
Joined: 30 Nov 2009 23:30
Location: Beograd
Contact:

Re: SCM ili Felder

Post by maricaiivica »

Meni je to mnogo pametniji put, posebno za diht, abrihter i bansek. Za nesto manje para od ovog novog se moze naci stamena naprava, radjena za 3 generacije.
Cak bi se pre kladio i na polovnu kombinirku (frezer i testera), ali su ocuvani primerci nesto tezi za naci.
BR
Moderator
Moderator
Posts: 3815
Joined: 11 May 2013 08:02
Location: Beograd-Brezdje-Bor

Re: SCM ili Felder

Post by BR »

Za pocetak diht abrihter i bansek. Cirkular i frezer koje veccimam su smesni ali ce da rade za pocetak. Nije zurba.
Post Reply