Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
Veliki pozdrav za sve stolare i one koji zele da budu stolari!Nije me bilo par meseci na forumu,odnosno nisam postovao ali sam redovno citao i edukovao se.Moram priznati da se sa ovog foruma moze napisati jedan obiman i kvalitetan prirucnik o stolariji.Mozda se secate mog rada "Pecin astal za oberfrezer",ako ne ,mislim da je tu negde.Nakon sto sam napravio sto, nekako sam pokupio virus zvani CNC,sto me je nateralo da malo vise guglujem po netu u veci CNC-a.Posle duge potrage resio sam da sam napravim masinu.Za pocetak sam zeleo da napravim hobi varijantu od medijapana,sa kuglicnim lezajevima i l profilima od aluminijuma,medjutim odlucio sam da malo kvalitetnije uradi masinu.ove slike ,koje cu nadam se uspeti da okacim,pokazuju pocetak te masine.
Last edited by becka75 on 17 Sep 2008 21:26, edited 1 time in total.
Evo malo sam sredio slike
Samo vodi racuna da kad radis "Paste" linka sa slikom, kusrzor bude na kraju reda ili u novom redu, a ne u sred prethodnog linka, i sve ce biti u redu.
Samo napred !
Ja imam samo jedno pitanje.
Gde ste pronašli (kupili) te aluminijumske profile ??????
Dugo ih tražim na našem tržištu i mnogo bi mi koristila Vaša informacija.
Hvala unapred.
Profile sam kupio u "fexmatic"-u,Majke Jevrosime 25, 3347-558 i prilicno su skupi.Profil za nogare 50x50 duzine 1m kostaju 45 e a profil vezivni 50x25 duzine 3m kosta 70 e.Profili su nemacki,firme isel,zato su prilicno skupi,ali i kvalitetni.Zovite ih telefonom i poslace vam cenovnik a katalog mozete skinuti sa sajta.Linearni lezajevi,vodjice i oslonci su kupljeni u lagerton-u iz Nis.Dobijate katalog i cene na upit.
Mbole,hvala za sredjivanje slika!
Last edited by becka75 on 18 Sep 2008 00:19, edited 1 time in total.
Hristos voskrese! Pozdrav za sve stolare i one koji to nisu.Evo mene opet sa ovom mojom masinom.Ovako bi trebalo da izgleda kad se sve zavrsi.Za pocetak ce most biti od medijapana,zato sto masinu pravim bez nekih odredjenih dimenzija.Kad bude gotova medijapan cu lepo izmeriti i sa konacnom merom otici po aluminijum i napraviti novi most,za sada ovako, odnosno,odokativno.Nisam montirao navojno vreteno i navrtke zato sto mi fali jos jedna navrtka i dva bloka za iste.Mnogo su skupe(ISEL) pa polako prikupljam delove.Ono sto je jako bitno kupio sam step motore po 2 nm,sto bi trebalo biti dovoljno i makitu 3612c koja ce biti obradni motor(koja je to zivotinja,tezina prava sitnica, 6 kg),ako bog da zdravlja i posla ,do nove godine bih trebao da zavrsim masinu.
Vaistinu voskrese. Kolega Becka 75 ovo si mnogo dobro skockao, svaka ti čast. Linearni program je dobra stvar.
Možda bi mogao malo prokomentarisati linearne vodilice kojeg su prečnika obzirom na teret koju nose, ne mogu
sa slike zaključiti koji je prečnik obzirom da radiš, kako reče odokativno. Za most kažeš neka čeka, pa može i ovaj
što-šta odraditi. Glodalicu vidim spremaš -Makitu-, negdje sam primijetio na Forumu Bosch - hibridne verzije, mnogo
je podesan za ugradnju. Još jednom čestitam, svidja mi se i samo naprijed.
Napravio sam gresku sa vodjicama,sto ce me kostati oko 100e,na x osi su fi 20 mm a na y osi fi 16 mm,s obzirom na prilicnu tezinu mosta,dolazi do propadanja istog na sredini obe ose.Kao jedino i sigurno resenje namece se podrzane vodjice.Taj sistem iziskuje prilicna ulaganja(novi lezajevi,vodjice,oslonci,busenje vodjice na erozimatu...)Resio sam da postojecu vodjicu 20 mm podignem na y osu a ukoliko i tad bude propadanja moracu da stavim nosace za vodjicu i da kupim druge (rasecene) lezaje.Za x osu planiram da stavim vodjicu sa osloncima na pocetku i kraju precnika 30 mm.Nadam se da ce to biti dovoljno.inace delovi su iz "LAGERTON"-a i "ISEL"-a.Upravljacku karticu cu uzeti od Dejana Citakovica,firma "Arpellab" iz Beograda.Kao sto vidite sve ima kod nas,samo treba spremiti susku i krenuti!
Razmisli podobro da ne bi išao u eksperimente ponovo. Mala je razlika u cijeni recimo vodilice od 3o i 45mm. a
nosivost mnogo veća, no imaju oslonci pa ćeš to njima regulisati. Mnogo je teško raditi odokativnom metodom,
oću reći eksperimentalno jer poskupljuje dosta, no svi ti troškovi se vrate, važno je uposliti je. Lagerton ti je
sigurno najpovoljniji sa linearnim programom.
To je ono sto me sad muci najvise,ako uzmem podrzanu vodjicu izgubicu na sirini radnog dela,a sa druge strane da li je 30 mm dovoljno?Propadanje je negde oko par mm sto je mnogo,a vodjice od 40 mm nisu bas jeftine.Nisam pametan sta da radim?
Moraš se odlučiti za jedno, 30mm je 24,44 e. a recimo od 50mm 60 e od 45 mm je 55,56 e. razlike ima jedan na
jedan, pa vidi šta ti valja radit. Predlažem ti da konstrukciju riješiš jednom za svagda, a onda nadgradnju polako
prema svojih mogućnosti.
Kupio sam podrzane vodjice i rasecene lezejeve,ali to sve treba odneti na erozimat da se izbuse rupe na vodjici,pa da se usrafe na nosace pa na masinu.Time cu resiti problem propadanja zbog tezine mosta.Odustao sam od makite 3612 c kao obradnog motora zbog velike tezine,step motori koje sam kupio su od 2 nm sto nece biti dovoljno za podizanje z ose.Umesto makite kupio sam bosch ggs 27 c koji se prilicno koristi na rucno radjenim masinama.Necu imati zverinu od makite,ali i ovaj mali bosch ce zavrsiti posao.Makita ce,na moju veliku radost,zavrsiti okacena na stolu,pa cu imati jak "router table" cija izgradnja ce krenuti u septembru,kao i cnc-a.Kupio sam i spojnice vretena i osovine motora,odnosno kuplunge,tako da sam mehaniku resio nekih 90 %.Ostalo je da uradim gore pomenuto,da vretena obradim na strugu,napravim nosace kuglicnim lezajevima i da sve to spojim(masina je trenutno rasklopljena).Motore imam,znam gde cu da kupim upravljanje,pa ako bude bilo posla,ja ocekujem prve rezove oko nove godine u najgorem slucaju na prolece.Mada u to ne mogu da budem siguran,ko zna koji ce se novi problemi otvoriti kad je budem ponovo sklopio.Sutra idem na more,tako da se u septembru "cujemo" sa novim informacijama.Veliki pozdrav za sve !