Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
Mislim da se kvalitetan duborez ne može raditi hobby alatom, bolje je kupovati pojedinačno i skuplje i s vremenom kompletirati pošten set kvalitetnog pribora nego se mučiti s lošim.
Previše preciznosti je potrebno za takav rad da bi se lošim alatom odradio podsao, a loš rezultat samo uništava volju i samopouzdanje.
Nisam se pre bavio duborezom, ali sam dugo vremena nosio u sebi želju da malo režem, bilo šta. Na pijaci kupih ona mala dleta od 400 din. pa rekoh da napravim ram za ikonu. Nadjoh lipove daščice, prošlicovah ih na cirkularu pa nacrtah sa šablona lozicu. I onda dodje ono što reče zoranp " ... mučiti s lošim." Posle svaka dva, tri uboda oštri. Alat sve tuplji, pritisak sve veći pa gnječi vlakna meke lipovine i kida ih ane seče. Ali ja nisam hteo da odustanem. Å ta sam uradio pogledajte na slikama dole.
Hvala Singer, hvala puno za podršku.
A, pošto je slika legla u ram, rekoh hajde da još nešto probam. Ali ne mnogo teško. Sa ovim malim dletima ruke, dlanovi, baš zabole. I, evo ga pleteni krst. Jednostavan rad, čisto da vidim mogu li vežbe radi i sa njim izaći na kraj.
Last edited by Dušan on 24 Feb 2014 23:52, edited 1 time in total.
Hvala Pezzo. Razumeo si o čemu se radi. Samo malo tuplji nožici i ne možeš lako preseći vlaknastu strukturu ali je sila pritiska gnječi. Započeo sam radi vežbe, onako kao hobi, radi opuštanja, kao ribolov, jednu malo složeniju šaru ali sam napravio malo duži prekid pa cekam momenat da nastavim, jer neznam kako drugi, ali ja mogu da to radim samo kad dobro poželim a i da imam vremena, pa polako.
Last edited by Dušan on 26 Feb 2014 09:49, edited 1 time in total.
Zdravo Duks (runer). Nisam posebno polirao oštrice nožića već sam pored sebe držao nekoliko kamenova za oštrenje, krupnijih sitnijih i glatkih skoro kao keramički tanjir, kao i nekoliko tabli vodenog šmirgl papira vrlo finih gradacija, pa posle nekoliko rezova nekoliko puta strugnem par puta na malo grublju strukturu pa par puta na najfiniju koja mi je pri ruci. Iako nožici nisu kvalitetni nekako se čovek prilagodi, otkrije kako da ih koristi. Primetio sam, da pošto nisam koristio batić (drveni čekić) i kucao njime na mala dleta, već ih stezao i dlanom gurao, da nožići mnogo lakše seku ako se guraju ukoso, a ne aksijalno. Ali, kako je ono što sam radio prilično malih dimenzija često nema dovoljno prostora za kose rezove. Ali i tu se čovek prilagodi, saživi sa alatkom tako da ona postane "produžetak" njegove ruke koji on može da kontroliše vrlo precizno... Hvala Vam na savetu . Probaću da napravim neki držač za komad kaiša, kao što berberi oštre brijače. Pozdrav za Vas.
Last edited by Dušan on 02 Mar 2014 23:20, edited 1 time in total.
Jedan od trikova za poliranje ostrice pogotovu male i zaobljene je da u komadu daske udubis kanal dletom koje nameravas da ostris, pa onda taj kanal "namazes" polir pastom, i koristis kao da je brus. Jedino sto vuces samo u nazad.
Mada ne verujem da ce ti to pomoci, posto imas problem loseg (premekog) materijala od koga su nozevi napravljeni. Oni kad ih naostris na kamenu/smirgli/cemu god, seku lepo, ali se prebrzo otupe.