Stolaska tezga u izradi

Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
Post Reply
BR
Moderator
Moderator

Stolaska tezga u izradi

Post by BR »

Evo nesto i od mene.. Jos uvek nije gotovo, posto mi je radion ica 250 kilometara od kuce, na vikendici, pa radim samo kada sam tamo, ali napredak se vidi. Dugujem veliku zahvalnost Sasi sa foruma, da nije bilo njega ja bih jos uvek rendao talpe. Nije da ne mogu da se srede, nego mi treba nekoliko sati, ni najmanje lakog posla po svakoj. .

Dakle, ploca tezge je uglavnom gotova sve sa vagon stegom. Ostaje jos ciscenja table, nogare i milion sitnih detalja, ali se vec nazire kako ce izgledati. Osim u elementima stege u celoj tezgi nece biti ni jednog metalnog dela.

Image

Image

Kod stege sam posao od resenja Benchrafted vagon stege. Nikako mi se ne svidjaju resenja kod kojih navojno vreteno izlazi iz stola kada se stega pomera napred nazad. Takodje, ne svidja mi se ni resenje kod koga vreteno prolazi kroz sredinu otvora, pa sva strugotina pada na njega i glavi ga. I na kraju, klasicna stega na ovom mestu gotovo uvek popusti i visi, a ovoj se to nikada nece desiti. Cela konstrukcija je od drveta, blokovi stege su spojeni cvorovima bez metalnih delova i bez lepka, a osiguravace ih kasnije i dodatni drveni tiplovi, opet nelepljeni. Za vreteno sam iskoristio navojnu sipku M20, a cela konstrukcija je prilagodena tome da se izbegnu problemi koje ova sipka donosi. Hod stege je minimalan da bi se ostvarilo stezanje, retko kada je veci od 2.5 cm. Raspored rupa za klinove na tabli ce biti 7.5 cm, a na samoj stegi 10cm. I jos lepse, sve je tako upasovano, da se stega jako mekano pomera, tocak napravi 2-3 kruga po inerciji. Razmisljam se da ga otezam olovnim tegovima po obodu, no to ostavljam za kraj.
Image

Blok koji pokrece stegu izglda ovako.
Image

A kompletan mehanizam stege ovako

Image

Letve po kojima stega klizi su od bagrema, i opet, nisu ulepljene, nego su tesno upasovane, tako da nece biiti problema da se promene kada za to dodje vreme. . Dobice osiguranje malim srafovima ako i kada za to bude bilo potrebe, no trenutno je nema.

Ako nekoga zanimaju detalji,. imam kompletne slike izrade do sada. Besposlen pop i jarice krsti, iliti sve snima :D
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

Mislim da nas ovde sve to zanima :)
Летети је лако научити само треба скочити и промашити земљу.
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Bogdane, jer ove talpe nisu spojene između 6 i 7. Čini mi se da ima veliki prelaz od nekoliko mm a koliko se sećam doveli smo ih na približno istu meru da ne kažem nba istu meru...
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Sasa, dobro si video, tabla je iz dva dela. Kada budu gotove nogare, ta dva dela ce biti spojena klinovima. Na zalost, moram tezgu da pravim tako da moze da se prenosi, pa tabla ne moze da bude monolitna.

Postavljam slike malo kasnije.
Post Reply