Dakle, ploca tezge je uglavnom gotova sve sa vagon stegom. Ostaje jos ciscenja table, nogare i milion sitnih detalja, ali se vec nazire kako ce izgledati. Osim u elementima stege u celoj tezgi nece biti ni jednog metalnog dela.

Kod stege sam posao od resenja Benchrafted vagon stege. Nikako mi se ne svidjaju resenja kod kojih navojno vreteno izlazi iz stola kada se stega pomera napred nazad. Takodje, ne svidja mi se ni resenje kod koga vreteno prolazi kroz sredinu otvora, pa sva strugotina pada na njega i glavi ga. I na kraju, klasicna stega na ovom mestu gotovo uvek popusti i visi, a ovoj se to nikada nece desiti. Cela konstrukcija je od drveta, blokovi stege su spojeni cvorovima bez metalnih delova i bez lepka, a osiguravace ih kasnije i dodatni drveni tiplovi, opet nelepljeni. Za vreteno sam iskoristio navojnu sipku M20, a cela konstrukcija je prilagodena tome da se izbegnu problemi koje ova sipka donosi. Hod stege je minimalan da bi se ostvarilo stezanje, retko kada je veci od 2.5 cm. Raspored rupa za klinove na tabli ce biti 7.5 cm, a na samoj stegi 10cm. I jos lepse, sve je tako upasovano, da se stega jako mekano pomera, tocak napravi 2-3 kruga po inerciji. Razmisljam se da ga otezam olovnim tegovima po obodu, no to ostavljam za kraj.

Blok koji pokrece stegu izglda ovako.

A kompletan mehanizam stege ovako

Letve po kojima stega klizi su od bagrema, i opet, nisu ulepljene, nego su tesno upasovane, tako da nece biiti problema da se promene kada za to dodje vreme. . Dobice osiguranje malim srafovima ako i kada za to bude bilo potrebe, no trenutno je nema.
Ako nekoga zanimaju detalji,. imam kompletne slike izrade do sada. Besposlen pop i jarice krsti, iliti sve snima