Примитивни дрвени струг за прављење цилиндара, типлова и простијих осно симетричних фигура

На горњем делу слике је носач за глодалицу са глодалицом, који клизи по горњојстрани ручно вођен; бушилица остварује погон обратка. јзмењен нацрт Џорџа Вондришке (Woodworking Guild of America) у три аспекта:
1) у оригиналу аутор једном руком ручно помера глодалицу док другом руком обрће ручицу којом окреће обрадак у "стругу". Ја сам додао прилагођење за бушилицу која обезбеђује погон за ротацију обратка док се глодалица много сигурније и прецизније помера с обе руке; на слици се види додат клизач за бушилицу који се фиксира у једном од 4 допуштена положаја у зависности од дебљине обратка.
2) оригинални нацрт допушта само једну дужину обратка (око 94цм). У мојојваријанти допуштена је произвољна дужина обратка негде од 25цм до 94цм. Ово сам извео тако што задња вертикална страна струга није фиксна већ клизи између два жлеба с леве и десне стране; лева и десна страна садрже парове жлебова на равномерним растојањима па се та задња страна струга може углавити у одабрани пар жлебова, те се тако постиже потпуно произвољна променљива дужина обратка између 30 и 94 цм. Ово је наравно много економичније, јер можете правити цилиндре/фигуре од произвољних дужина обратка у том распону.
3) Предња страна струга (приказана на слици) има прилагођење за радни сто са типичном бочном столарском стегом, тако да се постави с десне стране радног стола и том бочном столарском стегом се притегне за радни сто.
Овакве модификације омогућавају сигурнији, прецизнији и флексибилнији рад оригиналне конструкције.
Пример израђених граничника (eng. benchdogs) за мојрадни сто: