Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
Bravo! Mene zanima veza između nogica i suknjice. Mislim da nije klasični čep-utor. Takođe, ako nije problem da slikaš kako si spojio gornju ploču stola sa ostatkom konstrukcije.
Koliko vidim veza nogice-suknjica je odradjena klasicnim okovom za tu namenu. Dva zareza na suknjici, i hangar vijak u nozi.
Znaci nikakav cep-utor. Nogica i suknjca samo nalezu jedna na drugu a hangar ih drzi cvrsto priljubljene.
Spoj nogica i sorgova je sa okovom. Nikakav cep-rupa. Sto nije zavrsen. Samo je napravljena ploca i nogare (postolje). Sad treba da pravim jednu policu na 15cm od poda ali mi ona zadaje probleme jer hocu da napravim u formi rama sa poprecnim letvicama sirine 24mm sa razmakom 24mm. Naravno, tu je i spoj ploce i ostatka stola koji treba da izvedem, smirglanje i bacovanje, lakiranje...
A da, nogice sam sekao ubodnom a onda po sablonu, obradio frezerom i zaoblio dve spoljne ivice na r20.
Last edited by velja on 30 Jun 2010 05:33, edited 1 time in total.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
mbole wrote:Koliko vidim veza nogice-suknjica je odradjena klasicnim okovom za tu namenu. Dva zareza na suknjici, i hangar vijak u nozi.
Znaci nikakav cep-utor. Nogica i suknjca samo nalezu jedna na drugu a hangar ih drzi cvrsto priljubljene.
Sve je to jasno. Nego me interesovalo da li je dodatno još nešto stavio. Ako se koristi samo ovaj okov ume on i da se rasklati...
Taj okov je i pravljen da moze da se rasklati
Upravo zbog toga, stolovi koji su ovako povezani mogu da imaju krutu vezu suknjica-ploca (ploca je jednostavno zasrafljena za suknjicu).
I upravo zbog toga se na hangar vijcima koriste leptir matice, kako ne bi mogli previse da se stegnu. Kada se stegnu rukom, taman drze koliko treba da se ne klacka, a da sve zajedno moze da "radi" (naravno osim ako dovedes komsiju rudara, da to pritegne... ili koristis motorcangel)