Mozda nekome bude korisno.
Danas sam od belih srafova pravio srafove sa crnom bruniranom glavom :pucko:
Pravim neku dranguliju gde mi se beli ili zuti bas ne uklapaju. Crnih jako retko ima da se nadje, a farbanje mi se bas ne dopada i ne uklapa se.
Plus galvanizovani sloj (najverovatnije cink), ne prima boju bas kako treba.
Elem:
Glave potopljene u sonu kiselinu. Jako pazljivo, posto gde god dokaci kap, skinuce galvanizovani sloj, a cilj je da srafovi ostanu zasticeni unutar rupe, samo promena izgleda glave.
Kad ih bucnes, pocnu da trckaraju po dnu case

Reakcija je prilicno burna, i pravi gomilu mehurica, koji odizu glavu od dna.

Nakon ispiranja pod mlazom vode, i neutralisanja (soda bikarbona), celicna cetkica na proxonu i cescenje do golog metala.

Vec i ovaj ton golog metala izgleda dosta bolje od originalnog "silver metalik"

Meni su odgovarali crni, pa su na brzinu brunirani balistolovim hladnim brunom, ali nakon skidanja zastitnog sloja moze da se primeni bilo koji postupak, od farbanja (ruzno i zapusi urez za sraf), pa do grejanja i paljenog finisa pa kome sta treba, od boje bronze pa do plave.

I konacan proizvod

Zgodno je i kada se uklapa sraf sa postojecima na necemu matorom gde su srafovi dobili patinu, a bas takav ne moze da se nadje, ili ima moderan istog oblika al beo (ili zut). Uz malo igranja sa blagom kiselinom i celicnom cetkicom na dremelu, cesto je moguce dobiti izgled patine koji se uklapa sa ostalima.
Iskreno receno, ne secam se vise gde sam procitao trik sa skidanjem galvanizovanog sloja u sonoj kiselini (mozda cak i ovde)