Zadnji put kad sam proveravao u Srbiji se kaze "dva koma pet" a ne "two comma five"

Ako vec pricas na engleskom, onda se obracas engleskom govornom podrucju pa ti je cilj da te onaj ko prica engleski razume, a on ne razume sta "comma" znaci izmedju dva broja.
No da se batalimo lingvistike...
Idejno resenje stega mi se dopada. Brze su, jednostavne za izradu, stezu na dovoljnoj udaljenosti od sipki, to jest blizu sredine stezne ploce...
Ostajem pri primedbi koju sam vec izneo, to jest da su ploce nepotrebno predebele. Ako vec nisi imao pri ruci tvrdo drvo, mozda je bolje bilo staviti metalnu plocu sa spoljasnje strane koja bi preuzela sile na sebe, a da relativno tanka daska sluzi samo kao meka celjust.
Ipak ovakvu stegu bih koristio samo za bocnu. Eventualno bih dodao jos jednu F stegu da se dobije nesto kao ona sa dve rucke i lancem. Naravno zbog jednostavnosti stege bi bile nezavisne, ali posto je sam mehanizam "brz" ne bi trebalo da bude problema sto se ne zatezu istovremeno.
Za prednju bi mogla da se napravi slicna konstrukcija, samo kao leg vice. Glavni razlog je ko sto sam pomenuo veca sirina obradka koja tako moze da se uhvati.
Tvoj tvrdnja da niske fioke prave problem sa ledjima ne pije vodu do kraja. Naravno, ne sporim da podizanje tereta i savijanje pravi problem (imam dve operacije kicme za sobom). Ali to bi znacilo da onda uopste ne treba koristiti bilo koji prostor ispod oko 80 cm visine za bilo sta. Kakva je razlika da li alat vadim iz fioke koja je ispod tezge ili iz fioke/police koja je u nekom drugom niskom ormanu? A u maloj radionici, jednostavno nema mesta da sve bude "gore". Usput, nacin na koji si se savio na snimku je skolski primer kako to ne treba raditi. Teret dizes nogama, ne ledjima. Cucnes, ne savijas se (jeste, ja sam to kasno naucio

)
Dodjosmo i do staklenog platna/epoksida.
Najpre, postoje dva misljenja oko materijala za izradu tezge. Meko ili tvrdo drvo. Zagovornici mekog drveta se oslanjaju na to da tezga treba da bude meksa od onoga sto pravis, kako bi se ostetila tezga a ne komad koji obradjujes. Zagovornici tvrdog drveta se oslanjaju na problem da se u meko drvo lako zavlaci stroka koja kasnije grebe obradak (zbog toga je pozeljno koristiti tvrdo drvo bez otvorenih pora), i na vecu krutost i tezinu tvrdog drveta.
Ti si na kraju dobio meku osnovu sa ekstremno tvrdom povrsinom.
Kako ja vidim stvari, tako si izgubio dve prednosti tvrdog drveta (krutost i tezinu), a dobio si na manjoj ceni i laksoj dostupnosti mekog drveta (mada, ni epoksid i stakleno predivo nisu bas jeftini).
Na filmu se ne vidi, ali ako nisi i donju stranu presvukao (ili barem premazao epoksidom), imaces problema sa uvijanjem ploce posto ce gornja i donja povrsina razlicito upijati i otpustati vlagu.
Presvlacenje staklenim predivom ima jos jedan problem a to su ivice. Cini mi se da sam na par mesta (prednji desni ugao recimo) video stakleno predivo koje ne lezi na drvetu, vec je ispod njega mehur vazduha. Prosle godine sam pokusavao takodje da zamotam neku dasku u predivo/epoksid i imao sam isti problem. Nije neresiv, ali zahteva ili vakum presu, ili da nekako "zamotas" i stegnes sve dok se epoksid ne osusi (recimo padala mi je napamet strech folija).
No sve i da se poroblem ivica resi, i dalje ostaje ekstremno tvrda povrsina, koja ce praviti problem ostrici svakog alata koji spustis na nju. Takodje bice daleko tvrdja od svakog obratka koji na nju spustis, pa ce svaki "cvok" o cosak ili ivicu napraviti udubljenje u drvetu komada koji obradjujes.
Postoji jos jedna stvar na koju epoxi nije otporan, a to je temperatura. OK, na tezgi ces retko raditi sa necim vrucim, samo pominjem da znas, da vec na oko 70 stepeni postaje prilicno mekan.
Isti problem tvrdoce je i na steznim povrsinama. Koza se pokazala kao dobra upravo zato sto nije tvrda. Slazem se da epoksid (sa ili bez prediva) "drzi" bolje od gole daske, ali upravo zbog svoje tvrdoce veoma lako osteti ono sto stezes. A nije cilja da nam stega ostane u perfektnom stanju, a obradak zeznemo. Naravno koza ima svoj rok trajanja, ali se jednostavno menja, i ne traje uopste tako kratko (sigurno nekoliko godina).