Drveni stalak za antomsku mrezu..

Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

kuzim ja da moram napraviti sablonu ali kad neznam koliko greda mora biti svijena. kako nije dobar ugao? ak imam 3 daske svijene pod 41 stupanj, kad ih spojim, dobijem 123 stupnja. i kako si izracunao duljinu od 227 cm?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ok evo slikice pa ce biti jasnije
Varijanta 1.
Image

Iscrtas ovako na nekom kartonu, iseckas na delove, i prema tome napravis sablon. Nadam se da ce sad biti jasno sta je koja dimenzija.
Duzina luka (odnosno letve) u ovom slucaju je oko 488cm. Sad koliko ces da preklapas tri dela, odredi sam, ovo je duzina celog luka, kad bi bio iz jednog komada.
Duzina kruznog luka je:
L= (r * Pi * alfa)/180
to jest,
L=(226 * 3.14 * 123.86)/180=87896/18=488
Varijanta 2:
Po meni bolja, objasnicu zasto.
Uzmes letvicu priblizne debljine kalo lamele od kojih ces praviti luk, duzine priblizno oko 5m. Uzmes kanap koji je dugacak tacno 400cm i njim zategnes letvicu kao na slici (ko da pravis veliki luk za strelu). Sad moras da namestis kanap tako da od kanapa do temena krivine bude 120cm. To plozis na neki karton i iscrtas krivinu sablona.
Image
Zasto je ovo bolja varijanta? Zato sto ta krivina idealno nije deo kruga, vec parabole (ako se dobro secam, moguce je da je i hiperbola, ili neka druga kriva viseg reda). U svakom slucaju, kad nategnes letvu, ona ce se saviti tacno onako kako treba da bi se idealno suprotstavila sili koja ce i inace da je zateze. Dobro ne bas idealno, posto bi uglovi trebalo da budu malo drugaciji (lezaljka potone u odnosu na vrhove konstrukcije), ali i ovo je dovoljno blizu, a nije tesko da se izvede.
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

da, ova druga metoda je puno jednostavnija. budem sa njom probao. puno hvala na skicama i objasnjenjima.
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

bravo profesore ...djesi bio kad sam ja ovo pokusavo da napravim :) samo na ovaj luk odnosno visinu 120 cm treba da odbijes noge odnosno postolje na kome stoji (drzi) stalak mislim da je izmedju 5 i 10 cm i ako budes radio od letvi debljine 14 mm racunaj da ce se letve malo ispraviti kad ih budes pustio iz sablona (kalupa) tad mozda i ne bi trebalo da odbijes ovu dimenziju za noge
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Za tu meru 120 nisam bio siguran dal je kompletna visina ili samo visina luka.
Koliko vidim na slici, postolje je 15cm, tako da onda vazi ova racunica:
"Ovo pod uslovom da je mera 120 (to jest visina) do temena krivine, ako je 120 do poda, onda je poluprecnik 243cm, a ugao 111 stepeni"
Odnosno od kanapa do temena krivine treba da bude 105cm.
Potrebnu duzinu letve izracunaj iz gore navedene formule.
Post Reply