daleko
Ne kapiram da ne vidjate rerne na gas?
Fakat kod nas nisu nesto bas rasprostranjene, al ako vec imas gas uveden u kucu...
Znam da je recimo u Madjarskoj to sasvim uobicajena stvar, cak sam retko vidjao bilo sta na struju (od frizidera, pa preko sporeta, rerni, bojlera...) a koliko se secam jos krajem 70-tih sam ih vidjao po Vojvodini u gradovima koji su tad bili gasifikovani.
Frizider za vino... takodje normalna stvar. Opet, ne bas uobicajena, posto ovde vino i nije bas previsoko na top listi, a i kad se trosi, pije ga kako ko stigne. Gde da se zanima sa ispravnom temperaturom...
Bojler napolju... vec je malo sasav, al posto je i on na jeftin plin...
Fakat kod nas nisu nesto bas rasprostranjene, al ako vec imas gas uveden u kucu...
Znam da je recimo u Madjarskoj to sasvim uobicajena stvar, cak sam retko vidjao bilo sta na struju (od frizidera, pa preko sporeta, rerni, bojlera...) a koliko se secam jos krajem 70-tih sam ih vidjao po Vojvodini u gradovima koji su tad bili gasifikovani.
Frizider za vino... takodje normalna stvar. Opet, ne bas uobicajena, posto ovde vino i nije bas previsoko na top listi, a i kad se trosi, pije ga kako ko stigne. Gde da se zanima sa ispravnom temperaturom...
Bojler napolju... vec je malo sasav, al posto je i on na jeftin plin...
Da... postoje namenski bas za vino, koji drze temperaturu drugacije od obicnih frizidera, koji su previse hladni za vino.
Cesto imaju dve zone, posto se razlicita vina sluze na razlicitim temperaturama, a plus se i dugorocno drze na nekoj trecoj.
Tacne temperature su predmet beskonacnih diskusija, ali otprilike:
Belo:oko 8-10 stepeni
Sampanjac: 10-12
Crna se setaju od 14 pa do 20
a preporucena temperatura za dugotrajno cuvanje crnog je oko 14
itd itd...
Cesto imaju dve zone, posto se razlicita vina sluze na razlicitim temperaturama, a plus se i dugorocno drze na nekoj trecoj.
Tacne temperature su predmet beskonacnih diskusija, ali otprilike:
Belo:oko 8-10 stepeni
Sampanjac: 10-12
Crna se setaju od 14 pa do 20
a preporucena temperatura za dugotrajno cuvanje crnog je oko 14
itd itd...