rucno pravljene masine

Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nazalost vecina tih prica je istina.
Al kad covek sam sebi pravi alat, ima pravo da rizikuje (bilo to pametno ili ne).
LACI
Precizni šegrt

Post by LACI »

stolar-to-be wrote:Postovanje. Ove portable varijante su stvarno vrlo impresivne. Jedino pitanje koje mene muci je nedostatak (bar koliko sam ja video) zastite iznad cirkulara i frezera (ajd za ubodnu, djene-djene). Cuo sam neke horror price (iskreno se nadam da bar pola i nije istina) od ljudi koji su prisustvovali situacijama (scene su kao iz Carpenterovih filmova) kada je zastita vrlo bitna kod ovih visokorotairajucih naprava, pa se to pitanje ipak namece. Od svih samopravljenih naprava na ovom sajtu kod ove je nekako najvise skracen razlomak, valjda mi se zato i dopada.
P.S. Da ti ova vodjica za ubodnu nije od blokade za ves masinu?
sta da ti kazem svaka masina je opasna ali pazis pa sta ti da bog, vodjica nije od blokade od ves masine sam sam je pravio na mom strugu za drvo:rolleyes: unutar te vodjice se nalazi mali kuglicni lezaj skinut sa noza od rucne freze.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Stra sam sve radio da napravim neki komad ali izgleda da onaj odozgo gleda.Koje improvizacije....
dragancer
Dodavač alata

Post by dragancer »

Sve pohvale za napravljeni alat.
Meni lično je najsimpatičniji i ne toliko komplikovan za pravljenje (i nije opasan) usisivač, pa bi te molio da ga malo temeljnije opišeš. koji motor si koristio, gde si nabavio ovo burence itd...

Unapred hvala.
fred_vz
Dodavač alata

Post by fred_vz »

Poštovani, u svezi glede opasnih mašina, mislim da su stolarske mašine najopasnije od svih drugih.
Rijetki su majstori koji imaju sve prste na rukama, pogotovo malo stariji kao ja.
ja naime sa 62 godine još fala bogu imam sve šrste na ruci iako je bilo vrlo bliskih i opasnih kontakata.
najopasnije je mislim na kružnoj pili raditi u rukavicama i u odjeći koja nije pogodna (radne kute, razno razne bluze i što ja znam što ne)
Najpogodniji su kombinezoni od poliestera za koje se ne hvata piljevina ni hoblovina, a najgore je raditi u vunenim vestana i čarapama jer onda imaš porciju od žene kad dođeš u stambeni prostor.

Å to se tiće opasnih radnji na stroju ja sam od onih značajnijih doživio 2.
Kaže narod da Bog čuva pijance i budale, (ovo prvo nisam a ono drugo sam bio sve do toga trenutka)
pilio sam javorove daske na kružnoj pili sa pilom fi 35 sa velikim zubima jer je drvo bilo suho.
Na kraju pošto je daska bila uska, a pilio sam uz šablonu, htio sam dohvatiti šipki sa oštrim šiljkom kojom obično guram drvo uz pilu.
U tom trenutku sam olabavio dasku a pila mi ju je vratila natrag točno u trbuh.
Sreća moja što sam imao kožnu pregaču jer sam ionako ostao bez zraka od udarca..
Druga priča je ovakva.

U početku sam koristio glodalicu marke EINHEL koj je prihvatnu čahuru blokirala samo nekim malim g7umbom.
To se nije dalo baš uvijek učvrstiti pa se glodalo znalo omaknuti.
jednom sam naletio na kvrgu u javoru, osovina glodala je puknula ko staklo, a glava je zarotirala meni pokraj desne natkoljenice, i zabila se u žbuku na zidu na dubinu od 2 cm.

da nisam imao sreće, danas nebih čitali ovo što sam napisao...
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Mislim da se i Bojanu otpustila stezna glava na EINHELL-u pa je posle kupio BOSH-a. Generalno moje misljenje je da ne treba kupovati jeftin i ne proveren alat koji radi sa velikin brzinama (tipa glodalice, brusilice, cirkulari...).
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

To se nije dalo baš uvijek učvrstiti pa se glodalo znalo omaknuti.
I meni se čini daje Bojanu leteo projektil po radionici.

O jeftinim glodalicama smo na ovom forumu i sajtu napisali tomove teksta. Ipak, ljudi nisu svesni šta je 25000 obrtaja u minuti š šta je tih 10-20g čelika od kojih je napravljeno glodalo koje se vrti tom brzinom. Razumem nemaštinu, ali ne mogu da razumem srljanje u nesreću... :ironisk:

Evo i jedne teme za primer viewtopic.php?id=1127&p=2
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Da se i ja nadovezem na ovu temu, mislim da to nema veze sa skup ili jeftin alat. Ja sam doziveo dva bliska susreta i to sa inustrijskim masinama koje su fabricke a nisam imao problema sa jeftinim alatom. Nedavno sam na industrijskoj frezi zakacio dva prsta zbog kojih jos uvek ne mogu da radim kako treba. Da ste procitali moju poruku shvatili bi da je u nasem poslu najveci neprijatelj brzina i rutina. Po onoj staroj sad cu ja to na brzinu napravis najvecu gresku. Da doticni prijatelj nije zurio nego stegao vrat freze kako treba ne bi izletalo glodalo. Da je na vreme pripremio guralicu da je pri ruci ne bise daska vratila itd. Moje misljenje je da nam je brina i rutina kad radimo iz navike najveci neprijatelj.
Pozdrav!!
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Ljudi moji, nije kriv jeftin ili skupi alat, vec ljudska nemarnost.
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

branimir wrote:Ljudi moji, nije kriv jeftin ili skupi alat, vec ljudska nemarnost.
bilo da je skup ili jeftin ali ZNAM da se povrede mogu desit i zbog alata, ne samo zbog ljudske greske ..:(
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

nasem poslu najveci neprijatelj brzina i rutina
Mislim da pored ova dva,ravnomerno konkurise i NERVOZA
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ima vise faktora rizika, od kojih je ljudski faktor uglavnom najjaci.
Nazalost na njega se najteze utice. Jednostavno covek je covek, i nemoguce je da nekada ne pogresi.

Sa druge strane, masine sa kojima radimo, ne bitno da li se radi o space shutle-u ili o glodalici, nose svoj, tehnicki deo rizika, koji je moguce svesti na minimum, pa cak tehnickim resenjem presresti ljudske greske.

Na primer svaki ger koji kupite u prodavnici ima stitnik koji se pomeri sa lista testere tek kada ona pridje do obratka i koji blokira dugme za ukljucivanje sve dok ga posebnom plugom ne otpustite. Kad ga ne bi bilo, veoma lako bi se desilo da svojom nepaznjom dokacite list koji se zavrteo.
Pokretni stitnik na rucnim cirkularima ima istu funkciju.
Ameri do skora nisu imali kao obavezu razdvojni klin na cirkularima (za razliku od Evrope gde je to obavezno vec decenijama), pa su veoma cesto imali povrede upravo od kick-back-a.

Kilav sistem za stezanje glodala, je "ugradjena" opasnost u sam alat, i teska greska u konstrukciji "potencijalno opasne naprave". Kao kad bi vam kocnice na autu radile "ponekad", ili da niste bas sigurni da li ce dobro da zakoce ako stisnete pedalu. Za to se svuda na svetu (normalnom) placaju milionske odstete u slucaju povrede.
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Bilo bi 'dobro' da je jedino čovek faktor rizika. Al kad kupiš mašinu, ne zamišljaš da će baš ona da te izda.

Priča je od pre tri, četri godine, i jeste, meni je letelo glodalo po radionici. Jednom se zabilo u zid, a drugi put je poletelo uvis, i palo pored mene, na pod. Veselo, zar ne.
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Ђта да се ради!
Неки се пате са глодаЛима а неки са глодаРима.....
Дођох, видех, побледех
Post Reply