Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
Nije, uvek nesto prece.Zidao sam radionicu i tu sam se "istanjio",a suske nikad dosta.Bar sam resio prostor pa za neki mesec valjda krene.Kad je pustim u rad okacicu slike i neki video na youtube.
Svaka cast,lijepa masina.
Dao bih ti jednu sugestiju,kacenje motora ti je sigurno slaba karika na masini,jer prilikom rada,usled vibracija sigurno ce doci do pomjeranja nosaca,jer nijesu kompaktni.
Mislim da bi ti bolje bilo da napravis ''P'' oblik na kojemu ces da izbusis rupu za osovinu motora i da ga kacis na plocu za masinu.
Sigurno ces dobiti cvrstu vezu izmedju motora i masine.
Ovako ce ti ici cesto lezajevi i gubiti ces na preciznosti.
Pozdrav
Kad se spava, spavam. Kad se jede, jedem. Kad se radi, ne smetam.
Moram da je pustim u rad pa da vidim sta ce biti sa tim motorima.Video sam da se isece kvadratni alu profil,recimo 80x80,pa se montira motor.To deluje prilicno cvrsto,ali,evo usao sam u cetvrtu godinu od kad sam krenuo da pravim masinu i zelim da je pustim sto pre.Malo da ja savladam osnovne stvari pa da vidim sta ce biti.U planu je bolja obradna glava i redovan update masine,odnosno sve mane da resavam u hodu.Hak,kao ide posao sa tvojom masinom?Ero,hvala na lepim zeljama i hvala kolegama.
Majstori,posle cetiri godine ovo cudo se pokrenulo!Radi odlicno,mada je ostalo da postavim limit prekidace i e-stop prekidac,ja sam prezadovoljan.Veliki posao je tek na redu,treba savladati autocad i artcam da bi mogao da radim sta ja hocu.Za sada seckam neke modele koje sam skinuo sa neta.
Last edited by becka75 on 12 Feb 2012 17:33, edited 1 time in total.
Moj predlog, ako se vec upustas u ucenje "teske artiljerije" CAD/CAM softvera, umesto Auto CAD-a probaj SolidWorks.
Radio sam i sa jednim i sa drugim, i od kad sam krenuo sa SW jako retko se hvatam ACAD-a.
U sustini ACAD je program za tehnicko crtanje, na koji su vremenom dodavane "zakrpe" kako bi mogao da posluzi za 3D modeliranje, dok je SW u startu pravljen kao program za pravo 3D modeliranje.
Uprosceno receno ACAD je jos uvek crtez na papiru, a SW je predmet u prostoru.
Cak koliko znam SW ima i svoj modul za CAM tako da moze da se tera CNC direktno iz njega, to jest bez potrebe za ArtCam-om. Verovatno ArtCam kao specijalizovani program ima vise mogucnosti, ali cesto postoje i jednostavne stvari koje ce se isto tako dobro uraditi i iz SW modula, a skraceno je vreme koje ti treba za prebacivanje u AC i njegovu obradu.