Tračna pila bansek Izgradnja
Naravno, nisam ni očekivao gomilu javljanja za tako kratko vrijeme, ipak sam sumnjao da nisam nešto zbrljao jer se baš niko nije javljao tih par sati.Hvala za pojašnjenje o postavljanju videa, mislim da ću vrlo brzo imati nešto videomaterijala za postaviti.Å to se tiče rama koliko sam razumio projekat on se radi od smreke.Mislim da je ram kod mene izgrađen većinom od jele jer sam prilikom nabavke materijala uspio naći manju količinu smreke I većinom jelova daska.Prilikom izrade nisam obraćao puno pažnje, više sam gledao da je bez čvora I većih deformacija.Ionako radilo se o manjoj količini smreke kojom nisam mogao uraditi sve...
Smreka i jela su "tu negde", odnosno ne postoji prevelika razlika medju njima.
Mathias je konstrukcijom obezbedio glavnu stvar odnosno krutost rama, i odgovarajuce ga predimenzionisao, tako da ne bi trebalo da postoji neka primetna razlika.
Glavni problem, bar ovde kod nas, je pronaci stolarski suvu smreku ili jelu (oko 8-10% vlage). Sve sto ima je gradjevinski suvo (12-14%), odnosno jos cesce mnogo vise od toga.
Mathias je konstrukcijom obezbedio glavnu stvar odnosno krutost rama, i odgovarajuce ga predimenzionisao, tako da ne bi trebalo da postoji neka primetna razlika.
Glavni problem, bar ovde kod nas, je pronaci stolarski suvu smreku ili jelu (oko 8-10% vlage). Sve sto ima je gradjevinski suvo (12-14%), odnosno jos cesce mnogo vise od toga.
Istina, o toj vlazi sam stalno razmišljao pa sam za tako obiman posao nabavio svu građu sa pilane koja ima sušaru, svi lokalni stolari tu nabavljaju građu koliko znam...Koliko je ona sušena po ps-u vidjećemo, priličito je bila lagana daska-baš lagana i mislim da je u približnim granicama tolerancije. Usput, mislim da sam gledao Veljin bansek (ako je to onaj kraći video "ovo je moja tračna testera..." otprilike tako nekako čovjek predstavlja, video je priličito kratak i jako lijepo urađen bansek...Usput evo još slika jer slika govori kao hiljadu riječi.Tokom izrade uradio sam dvije ploče stola sa svim dodacima radi brzog mjenjanja (ovu prvu ću imati za neke grube i "prljave" stvari), prva ploča je rađena prema projektu i rađena je od onog čime sam tad raspolagao (lijepio sam je iz komada te iste daske) iako je to izgledalo super ravno kasnije je došlo do laganog krivljenja i uvijanja ploče jer problem uvijanja ploče kod banseka je izražen na dijelu gdje je ploča urezana radi stavljanja testere, tako je čak i kod livenih ploča pa sve imaju dodatke koji to sprečavaju. Drugu ploču radio sam od breza šperploče i njoj sam povećao dimenzije priličito, povećao sam dimenzije "pod ploče" i ugradio "osigurač" sa strane tako da je konstrukcija puno čvršća i stabilnija.

Nadam se da se na osnovu slika može vidjeti približna razlika u veličini, mišljenja sam da će mi veća ploča ipak olakšati i prilikom izrade firunga za koji još uvjek nemam ideju (ionako firung treba ići do samog okvira,zašto onda imati manju ploču...vidim da i na fabričke modele ljudi uglavnom dodaju veće ploče na koje rade razna pomagala) Još sam u nedoumici oko izrade firunga, vidio sam ih raznih vrsta i dvoumim se koji model odabrati za mustru.Za sada sam probne pravolinijske rezove radio stavljanjem i stezanjem velikog vinkla za ploču.Takođe planiram na novoj ploči raditi dva t kanala jer se time dobijaju puno veće mogućnosti.
Evo i pile u prvoj akciji, pila gradi samu sebe (isjecanje budućeg točka)

Biće još slika...videa, za kraj ću predstaviti jedno "endemsko rješenje"
koje nakon što sam ga uradio vođen maštom i idejama, objasniću i razloge zbog čega sam uradio tako, nisam skoro uspio naći ni na google pa čak i kucanjem engleskog značenja...možda nisam dobro ni tražio jer mi je engleski onako srednja žalost.Već sad zanima me kakvi će biti komentari, pohvale i kritike kad to slikam i stavim...Do tada, biće još par stvari koje ću pokazati.Nastojim hronološki prikazati postupak izrade jer tako je preglednije i jasnije.

Nadam se da se na osnovu slika može vidjeti približna razlika u veličini, mišljenja sam da će mi veća ploča ipak olakšati i prilikom izrade firunga za koji još uvjek nemam ideju (ionako firung treba ići do samog okvira,zašto onda imati manju ploču...vidim da i na fabričke modele ljudi uglavnom dodaju veće ploče na koje rade razna pomagala) Još sam u nedoumici oko izrade firunga, vidio sam ih raznih vrsta i dvoumim se koji model odabrati za mustru.Za sada sam probne pravolinijske rezove radio stavljanjem i stezanjem velikog vinkla za ploču.Takođe planiram na novoj ploči raditi dva t kanala jer se time dobijaju puno veće mogućnosti.
Evo i pile u prvoj akciji, pila gradi samu sebe (isjecanje budućeg točka)

Biće još slika...videa, za kraj ću predstaviti jedno "endemsko rješenje"

Last edited by senci on 23 Oct 2014 14:21, edited 1 time in total.
Daska jednostavno nije pravi materijal za plocu. Uvek ce raditi, kako god da je lepis, i koliko god da je suva. Nekad ce primiti vlagu, nekad ce je otpustiti, a bilo sta od ta dva izaziva uvijanje. Jednostavno vlaga u radionici se tokom godine pa i tokom danja prilicno menja, pa se sa njom menja i vlaga u dasci. Menja se sporije od vlge u okolini, ali se menja.
Rad drasticno moze da se smanji kada imas radijalno rezanu dasku, al ova tvoja to nije.
Sper je maltene idealan materijal za to (naravno ako ne racunamo metale), i pri tom je lako dostupan.
Rad drasticno moze da se smanji kada imas radijalno rezanu dasku, al ova tvoja to nije.
Sper je maltene idealan materijal za to (naravno ako ne racunamo metale), i pri tom je lako dostupan.
Apsolutno je tako ali bi siguran sam došlo do uvijanja odnosno bježanja jedne u odnosu na drugu površinu čak i kod šperploče jer je tu ipak velik prosjek,skoro pola ploče se prosiječe i to su skoro dva različita tijela.Ta mogućnost pojačava se samim stezanjem nosača stola sa te dvije skoro razdvojene strane...Jednostavno dolazi do neujednačenja.Usput evo da postavim pitanje nisam uspio sam riješiti.Prilikom uploada slika jedna slika mi je napravila problem i od nje ne vidim neke druge,opcije za brisanje slika iz My upload nisam uspio naći.Å ta dalje?
Naravno, i sper ce imati problema zbog razreza, i truniona (nemam pojma kako bi se to prevelo) ali bar nece imati problem od "sebe samog".
Gledam ovo ojacanje sto si postavio ispod ploce, pa malo kontam...
Zar ne bi tu mogao da se postavi pun nerazrezan komad, koji bi mogao relativno lako da se skida (recimo neki masinski srafovi i T matice ili tauzer)? Tako da pokrije ceo razrez i da bude vezan i blizu njega i na svojim ivicama. Ipak se list ne menja bas svaki cas.
Sto se tice slika...
Kad kliknes na Upload slika/my uploads prikaze se stranica sa thumbnailima svih slika koje si ikada uploadovao. Iznad svake bi trebalo da imas "Delete".
Ako to nije slucaj, ili izgleda nekako drugacije, posalji mi PP pa cemo da resavamo.
Gledam ovo ojacanje sto si postavio ispod ploce, pa malo kontam...
Zar ne bi tu mogao da se postavi pun nerazrezan komad, koji bi mogao relativno lako da se skida (recimo neki masinski srafovi i T matice ili tauzer)? Tako da pokrije ceo razrez i da bude vezan i blizu njega i na svojim ivicama. Ipak se list ne menja bas svaki cas.
Sto se tice slika...
Kad kliknes na Upload slika/my uploads prikaze se stranica sa thumbnailima svih slika koje si ikada uploadovao. Iznad svake bi trebalo da imas "Delete".
Ako to nije slucaj, ili izgleda nekako drugacije, posalji mi PP pa cemo da resavamo.
Nemam toga delete, sve je bilo ok dok nisam dodao jednu sliku koja ja zauzela skoro cijelu stranicu i od nje ne vidim ostale koje sam već bio uploadovao.Å to se tiče ploče nisam siguran vidim li to na način na koji ti vidiš.Po meni nebi bilo izvodivo ili bi bilo suviše komplikovano jer bi jednostavno pila bila problem skidanju potploče a potploča problem skidanju i stavljanju testere-začarani krug tako mi sad izgleda...druga stvar je ta da je i potploča i donja ploča učvršćena za nosače koji sve to čuvaju, nekad čovjek ne vidi ono što drugi vide,pogotovo kad se nečim lično bavio...sa strane se bolje vidi,možda nisam shvatio ali mislim da nema razloga za bilo kakva usloženja projekta jer: osigurač o kome sam pisao prolazi čitavom svojom dubinom,sigurno nekih 7-8 cm.Mislim da ni na koji način nemože doći do deformiteta ploče jer ploču drži čvrstom.Zbog problema sa prvom pločom kod ove sam se htio osigurati, osim promjene materijala i veće donje ploče uradio sam mogućnost ukrućenja i glavne ploče i donje ploče.Pošto vidim da je to dovoljno čvrsto takav osigurač (koji je u stvari drveni čep istog promjera kao i rupa) stavio sam samo privremeno u donju ploču, na nekoj kasnijoj slici nadam se da će se to bolje vidjeti.On je dorađen tako da ga se može rukom brzo stavljati i skidati.Vidjećete to na narednim slikama jer ionako sa narednim slikama planiram pokazati upravo donja vrata i način na koji sam riješio stavljanje i skidanje centralnog poklopca čiju sam veličinu, izgled i način ukrućivanja u potpunosti promjenio.Znate kako je: ponekad ima dana kad baš ništa ne ide za rukom, tad je čini mi se najbolje sve ostaviti.Prilikom rada na središnjem poklopcu bio mi je jedan od onih dobrih,čini mi se, to mi je jedna od "mojih" dražih ideja koje sam primjenio u čitavoj izradi banseka, prvo radi praktičnosti i sigurnosti a onda i radi cjelokupnog izgleda.
Ovo je otprilike ideja.
Ovo je originalni Matijasov nacrt:

A dodao bih ovu sivu tablu:

Tabla bi ukrutila plocu upravo tamo gde je oslabljena rasecanjem, ne bi trebalo da smeta pri naginjanju, a ako se poveze sa 8 masinskih srafova koji lako mogu da se skinu i vrate (recimo da imaju ruckice ili dugme ili kako vec) ne bi predstavljalo problem pri zameni testere..
U sustini slicno kao ovo resenje sa tiplom, samo lakse za izvodjenje, nesto kruce, al zato malo nezgodnije pri promeni lista.
Ovo je originalni Matijasov nacrt:

A dodao bih ovu sivu tablu:

Tabla bi ukrutila plocu upravo tamo gde je oslabljena rasecanjem, ne bi trebalo da smeta pri naginjanju, a ako se poveze sa 8 masinskih srafova koji lako mogu da se skinu i vrate (recimo da imaju ruckice ili dugme ili kako vec) ne bi predstavljalo problem pri zameni testere..
U sustini slicno kao ovo resenje sa tiplom, samo lakse za izvodjenje, nesto kruce, al zato malo nezgodnije pri promeni lista.
Da, sad je jasnije, slika je čudo.To bi već moglo tako, ja ipak mislim da nema potrebe za nečim drugim pored ovog klina jer on je brži i jednostavniji način a i ovo tvoje rješenje je ok i daje još veću stabilnost a eto vidjećemo kroz vrijeme korištenja.Uglavnom ima načina, evo pokazana su dva.Å to se tiče klina u gornjoj ploči on bi tu više smetao iako se može I tako uraditi, to je opet minimalna smetnja.Napisao sam već da sam obje ploče pripremio I izbušio ali za sada je klin samo u donjoj.S vremena na vrijeme provjeriću ploču pa ćemo vidjeti.
Hvala...Biće video svakako, obećao sam.Trenutno završavam zatvaranje remen kaiša I onda ću snimiti par stvari pa to upakovati u video.Do tada staviću još par sličica jer sam to već poslikao...Bojan wrote:Voleo bih da vidim taj video... Inace, sve pohvale za rad!
Last edited by senci on 26 Nov 2014 10:37, edited 1 time in total.