Intarzija

Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

-I sad malo da preteram, jesi li negde možda čuo nešto o ubacivanju žice ili šta je već od zlata ili bakra tako da odvaja dva furnira.
Vidjao sam da se to radi u metalu, ali nisam vidjao na drvetu. U sustini se useca kanal a onda se zlatna zica ukucava, to jest raskiva u taj kanal. Sledi jos fino brusenje.
Na dalje su pretpostavke.
Bakar mi lici kao suvise tvrd za drvo (na celiku se ne koristi zbog oksidacije). Zlatna zica bi verovatno morala da bude 24 ili bar 22 karatna, da bi bila dovoljno mekana za ukucavanje u drvo.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Da, braon elemente sam kao visak bacio. Mozda moze da se iskoriste sa belom pozadinom kao negativ da se pravi.. Papir sam lepio lepkom za tapete. Danas sam probao sa tutkalom pa cu da vidim da li ima boljitak. Tutkalo je cudo. Ne znam da li danas ima takav lepak sa sledecim svojstvima: Rastopljen je potpuno tecan, kad se hladi pocinje da steze, dodatno steze kad ispari voda iz njega. Nije previse dvrd kad se stegne. Omeksava se na temperaturi i na vlazi.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

A da, listovi su iscela, nije vazno ko je gore a ko dole, nisam cuo nista o ubacivanju zice u drvo...
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Post Reply